USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У проекті на добудову школи на Волині замість 7,2 мільйона вписали 72

30 Березня 2016 17:00
Конфліктом закінчилася історія щодо розгляду проекту з фінансування добудови сільської школи у Камінь-Каширському районі. Через неналежним чином підготовлений проект «Програми соціально-економічного розвитку на 2016 рік», де допустили помилку, зазначивши замість 7,2 мільйона, які потрібні на добудову Соснівської школи, - аж 72. Про це інформують у прес-службі «Українського Об’єднання Патріотів – УКРОП».

Передісторією конфлікту стало питання щодо суми фінансування на добудову Соснівської школи І-ІІ ступенів.

У проекті «Програми соціально-економічного розвитку на 2016 рік» депутат Камінь-Каширської районної ради від «Українського Об’єднання Патріотів – УКРОП» Наталія Процик звернула увагу на суму у 72 мільйони, яку зазначили, як таку, що необхідна на добудову Соснівської школи.



Мова про дві класні кімнати, їдальню та санвузол.

У цьому освітньому закладі навчається 62 дитини із Соснівки та Винімок, причому 15 з них – це діти, які відвідують підготовчу групу.

На подвір’ї – кілька корпусів, зведених у різні роки. Класи – маленькі, тісні. Від першої парти до дошки можна без проблем дістати рукою. Тут не знають, що таке газове опалення – школу обігрівають пічками. У класах – від 5 до 10 учнів. Їдальні тут взагалі немає. Так само відсутнє водопостачання. Дітям готують їсти у невеличкій кімнаті, яка швидше нагадує звичайну сільську літню кухню. Про ремонт тут годі й говорити. На фоні старезних, побілених корпусів – пластикові вікна виглядають диковинкою.

На території Соснівської школи, власне, так звана добудова вже розпочата: залитий фундамент, привезені піноблоки. Частину цих робіт виконали за кошти благодійників.

За півтора кілометри від цієї школи знаходиться значно новіша Пнівненська школа І-ІІІ ступенів. Розрахована вона на 560 учнів, а укомплектована на 300. Нині тут вільні 10 класів. Матеріально-технічна база значно краща, аніж у Соснівці. Є навіть тренажерний зал, чим не можуть похвалитися часто навіть міські школи.

«Соснівська школа включена до переліку інвестиційних проектів комунальної власності, які потребують фінансування бюджетних коштів у 2016 році, – розповідає депутат Камінь-Каширської районної ради Наталія Процик. – Необхідна сума, яка була зазначена у проекті на цей об’єкт, становила 72 мільйони. Мене це дуже вразило. У сусідньому Пнівному школа розрахована більш, як на 500 учнів. Наразі триває реорганізація малокомплектних шкіл».

Окрім того, зі слів депутата від УКРОПу, нині у селі Фаринки, яке, як і Соснівка, належить до Пнівненської сільради, необхідно добудувати фельдшерсько-акушерський пункт. Сьогодні він знаходиться у частині приміщення дитячого садочка. А дошкільнят у Фаринках здебільшого глядять бабусі та батьки.

Згідно із звернення від Пнівненської сільської ради до депутата Наталії Процик, сільрада «просить посприяти внесенню до переліку інвестиційних проектів комунальної власності, які потребують фінансування за рахунок бюджетних коштів у 2016 році добудову ФАПу у селі Фаринки. Так як ця добудова вирішить одночасно надзвичайно важливі проблеми громади, а саме: 1) Переведення лікарської амбулаторії з приміщення дошкільного навчального закладу; 2) Розширення мережі дошкільного навчального закладу. Громада Пнівненської сільської ради вважає доцільніше цю добудову, як добудову Соснівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступеня».

Зважаючи на ці факти, депутат від УКРОПу Наталія Процик звернулася до голови Камінь-Каширської райдержадміністрації з проханням пояснити, чи доцільно добудовувати школу у Соснівці. Її депутатський запит одноголосно підтримали присутні на сесії народні обранці.

У газеті «Полісся» у публікації про сесію райради, один з підпунктів звучав як «Чи потрібна школа у Соснівці?» Люди сприйняли цю інформацію так, що у Соснівці школу взагалі пропонують закрити. І закрити її пропонує, начебто, депутат Наталія Процик.

«Після сесії у цій школі зібрали збори трудового колективу, – веде далі Наталія Процик. – Туди запросили і Пнівненського сільського голову. Саме він і повідомив мені, що у Соснівці збори вчителів і запропонував туди поїхати. Вже на місці директор школи зауважив, що мене сюди ніхто не запрошував. Але, як депутат районної ради, маю право бути присутня на таких заходах. Я пояснила людям, що закриття шкіл не у моїй компетенції. Також запропонувала зібрати громаду усієї сільради, адже Соснівка – це лише один з населених пунктів сільради».

Під час зборів трудового колективу школи між депутатом Наталією Процик та місцевою вчителькою Раїсою Цимбалюк, до слова, дружиною директора школи, виникла суперечка. У словесній перепалці жінки згадали події ще 15-річної давнини, коли пані Цимбалюк керувала Пнівненським дитячим садочком.



«Після закриття садочку, частину його приміщення віддали під амбулаторію, – каже Наталія Процик. – Маю дві педагогічні освіти. На момент припинення роботи дошкільного закладу, працювала у школі. Мені запропонували посаду завідуючої садочком. Довго вагалася, але врешті погодилася. Прийшовши в ДНЗ – а там голі стіни, вирвані розетки, немає ліжечок. Ми з сільським головою перевезли частину ліжечок з Волиці, частину попросила повернути людей, яким у користування ті ліжечка повіддавало минуле керівництво. Зараз наш садочок має пристойний вигляд, стараємося на належному рівні підтримувати матеріально-технічну базу. В колишньої завідуючої Раїси Цимбалюк під час нашої розмови поцікавилася, чому ж вона не відстоювала приміщення ДНЗ, адже після того садочок лишився фактично без нічого. Вона стала на коліна і почала клястися, що нічого не брала».

У результаті словесної перепалки, Раїса Цимбалюк написала емоційну скаргу на Наталію Процик в органи влади та у прокуратуру. Адресувала її також і голові комісії з питань депутатської діяльності та етики, дотримання прав людини Камінь-Каширської райради Світлані Сидорук (також депутату від УКРОПу). Під своєю заявою просила підписатися й інших вчителів, однак, вони не погодилися.

У тексті скарги Цимбалюк вказує на те, що депутат Процик, її, мовляв, принизила та довела до нервового зриву. «Прошу комісію з питань депутатської діяльності та етики розглянути на комісії мою заяву, – написала Раїса Цимбалюк (витяг з тексту подаємо без стилістичного та граматичного редагування, авт.). – Депутат Процик Н.В. використовує свій депутатський мандат в особистих цілях для приниження людей. Це є порушення норм депутатської етики. Згідно з Законом «Про статус депутата місцевого рівня» ст. 12. Депутат Процик повинна була б вивчити питання добудови школи, зустрівшись з директором школи, колективом, жителями сіл Соснівка і Винімок, прийняти обґрунтоване рішення на користь громади. Так само, мені претензії і звинувачення потрібно було пред'являти 15 років тому. Проте Процик Н.В. свої амбіції величі і вседозволеності при депутатському мандаті поставила вище совісті, поваги до людей, до гідності людини. На коліна я стала перед Богом, щоб заступив від такої жорстокості, пихатості, нелюдського ставлення. Прошу Вас почути моє прохання і захисти мене і мою сім'ю».

Директор Соснівської школи і чоловік скаржниці Володимир Цимбалюк говорить, що це «конфлікт – це конфлікт двох жінок, нехай вони між собою розберуться». «Щодо скарги вам потрібно говорити із тим, хто її написав», – зазначив директор.



Тим не менше керівник навчального закладу дозволив цій ситуації вийти далеко за межі школи. Емоційна перепалка двох педагогів переросла у публічну площину.

Згідно із характеристикою Наталії Процик, наданою Пнівненською сільською радою, вона «Користується авторитетом серед односельчан, неодноразова обиралась депутатом сільської ради. Бере постійну участь у вирішенні суспільно-важливих питань життєдіяльності громади має виважену громадську позицію. Понад 10 років працює завідувачем ДНЗ, де зарекомендувала себе, як вмілий керівник, здібний організатор, відмінний педагог і добрий господарник. Скарг та нарікань стосовно Процик Н.В. до виконкому сільської ради не находило».

Начальник відділу освіти Камінь-Каширської райдержадміністрації Віктор Пась характеризує Наталію Процик тільки позитивно. Головний освітянин району каже, що і зауважень чи скарг на роботу Раїси Цимбалюк також не надходило.

«Комісія з відділу освіти вивчала питання щодо скарги Цимбалюк на Процик, – говорить Віктор Пась. – Конфлікт між ними – це більше емоційний захист своїх інтересів. Освітянські питання не стали причиною конфлікту. А ми говоримо не як за депутата районної ради, а першою чергою, як за працівника освіти. Не вважаю, що Наталія Василівна порушила кодекс педагогічного працівника в цій ситуації. Ми відповіли Цимбалюк, що якщо там є особисті образи, то це питання не до відділу освіти, а потрібно звертатися в правоохоронні органи».

«У Програму соціально-економічного розвитку вносяться всі об’єкти, які мають проектно-кошторисну документацію, – пояснює начальник відділу освіти Віктор Пась. – Саме тому туди також і включили й Соснівську школу. Я теж депутат районної ради. Під час засідання бюджетної комісії, головою якої є, звернув увагу, що сума на добудову зазначена 72 мільйони і що це технічна помилка, адже мова - про 7,2 мільйона гривень. Однак, в проекті рішення, який винесли на розгляд сесії, її не виправили».

«Конфліктна ситуація виникла через те, що неналежним чином підготували проект «Програми соціально-економічного розвитку», – коментує події голова Камінь-Каширської районної організації політичної партії «Українське Об’єднання Патріотів – УКРОП», депутат райради Світлана Сидорук. – Для нашого депутата Наталії Процик це означало просто незрозумілу цифру на добудову двох класних кімнат в Соснівській школі. Тому вона звернулася до компетентних органів з проханням вивчити доцільність добудови за таку суму. Вона вважала, як депутат районної ради, що більш доцільним є добудова ФАПу у Фаринках. Це питання переросло у конфлікт на території Пнівненської сільської ради, а на Наталію Процик написали скаргу. Аби будувати об’єкти соціального значення за такі великі суми, на наш погляд, необхідно проаналізувати економічне підґрунтя, матеріально-технічний стан будівель, їхню доцільність, вивчити кошториси. Діти повинні навчатися у нормальних умовах. У той же час повинно бути враховані й інші види соціальних запитів».



Соломія ДОБРОЛЮБОВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
бе Показати IP 30 Березня 2016 21:22
ну дуже похибка вже мізерна! В китаі -розстріляли б! а в нас -нагородять!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus