USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У санаторій «Пролісок» відправили перевірку

22 Листопада 2016 13:58
Санаторій матері і дитини «Пролісок» по держпрограмах певний час не приймав атовців, мовляв, приймати їх незручно, бо ті мають психічні розлади, а санаторію краще лікувати чорнобильців. Така вибірковість неприпустима, - вважають депутати, та наголошують, що її допускають і при тім, що реабілітація відбувається на 30 відсотків за кошт приватної особи, і лише за 70 - за гроші держави. Власне, це визнала і керівник санаторію.

Зрештою заклад перевірить робоча група з числа працівників апарату обласної ради, попри прохання керівника «не чіпати заклад».

Відповідне рішення прийняли депутати під час засідання постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією сьогодні, 22 листопада.

Нагадаємо, що резонанс викликав факт продажу алкогольних напоїв без акцизних марок на території санаторію, про що повідомив під час сесії облради голова Волиньради Ігор Палиця.

Після цього податківці під час перевірки підтвердили факти продажу алкогольних настоянок без відповідних акцизних марок, щоправда, підприємцем в орендованому приміщенні. А продемонстрована настоянка продавалася в фітобарі, який завбачливо зачинили.

Своєю чергою, представники звернення Спілки воїнів АТО Волині та Волинської обласної організації української спілки ветеранів Афганістану звернулися з цього приводу до голови Волинської ОДА та голови облради. У зверненнях вони просили запобігти фактам продажу алкоголю і в односторонньому порядку розірвати договір з директором санаторію Валентиною Касардою.
Депутати хотіли відправити в санаторій тимчасову депутатську контрольну комісію, проте, після тривалої дискусії, не ухвалили рішення щодо перевірки.

Натомість сьогодні, 22 листопада, депутати таки скерували в санаторій перевірку з числа працівників обласної ради. Підставою для цього рішення стало звернення представників громадських спілок, які не задоволені роботою санаторію.

Зокрема, тимчасово виконувач обов’язків голови спілки воїнів АТО Волині Олександр Серватович пояснив: невдоволення в них викликало те, що санаторій «Пролісок» не брав участь у тендері на закупівлю путівок для бійців АТО за кошти держбюджету. А продаж алкоголю став приводом для звернення.
«Для нас було головне, що відбулося до того. У нас була за півроку до того нарада і ми піднімали питання, чому по держпрограмах санаторій не приймає атовців. Нам давали відповідь, що їх приймати незручно, бо там у багатьох психічні розлади, а санаторію краще приймати чорнобильців. Після нашого листа звертаються волонтери і розповідають, скільки атовців оздоровили за програмою «Зігрій серце солдата». Але ж програму фінансував Ігор Палиця, а не держава. Фінансування мало бути виділене державою і мали б подати заявки «Лісова пісня» і «Пролісок», але «Пролісок» не подав», - пояснює він.

Йому відповіла керівник закладу, депутатка облради Валентина Касарда. Вона зауважила: в санаторії лише 100 номерів і там відпочивають різні люди. На момент проведення тендеру всі путівки були продані.

«У нас 100 номерів, цей тендер був наприкінці березня, коли всі номери на літо були замовлені. Ми приймаємо відпочивальників, у тому числі й по держпрограмах, нам приходять замовлення від районів, але в обсягах, які не потребують тендеру. З числа атовців ми близько 300 чоловік прийняли, оздоровлюємо і чорнобильців, до нас приїздять і з Польщі, і з Німеччини», - виправдовується вона.
На прохання повідомити, скільки оздоровилося атовців за кошт держави, Валентина Касарда переконує: «Відсотків 30 за кошти Палиці, а 70 – за державні кошти». А депутат Костянтин Зінкевич взагалі заявив, що Ігор Палиця змагається із владою. На що Олександр Серватович здивувався і зауважив: «Це ненормально, коли приватна людина вкладає власні кошти, а державі воїни не треба».

Та Валентина Касарда на засідання комісї прийшла з групою підтримки. Зокрема, її колега Людмила Кирда попросила депутатів «не чіпайти санаторій і дати стабільно працювати», ще й попросила зважити на стать керівника.
«Дивно, що питання виноситься на вашу комісію. По «Проліску» втрутилася сама, яка не є, паскудна політика. Алкоголь – це привід, щоб вчепитися. Є договір з підприємцем, який торгував алкоголем, він і понесе кару, він відповідатиме в суді. Яким чином причетний санаторій? Це єдиний санаторій в області, який працює прибутково. Ви ж чоловіки, чому вчепилися до жінки?», - апелює вона.

Підтримати директора прийшли і представники колективу санаторію. Вони переконують: перевірка зараз нібито «виб’є з колії» весь колектив. Прозвучали думки і про те, що таким чином санаторій хочуть приватизувати. Зокрема, депутат Володимир Кучер, який теж звернувся до комісії, вважає, що комунальні санаторії взагалі треба передати в приватні руки, бо хоч зараз вони і в комунальній власності, однак директор робить все, що хоче. Проте, депутати запевнили, що про приватизацію закладу не йдеться. Як не йдеться і про звільнення керівника, запевнив голова комісії Анатолій Вітів.

Урешті, депутати проголосували за проведення перевірки в закладі робочою групою, щоб зняти всі можливі сумніви. «За» проголосували двоє членів комісії - Анатолій Вітів та Григорій Павлович. «Проти» - один – Костянтин Зінкевич.
З приводу голосування Григорія Павловича у присутнього Сергія Слабенка виникли зауваження, оскільки, на його думку, тут може бути конфлікт інтересів, адже Павлович – підписант одного зі звернень щодо санаторію, як очільник спілки ветеранів Афганістану. Проте, представники юридичного відділу облради пояснили, що в зверненні йдеться про розірвання контракту, а в проекті рішення про це ні слова. Тому конфлікту інтересів тут немає.

Зауважимо, більшість з присутніх під час розгляду питання акцентували увагу на тому, що алкоголь, який виявили органи ДФС на території санаторію, продавав приватний підприємець. Проте, в сесійній залі продемонстрували алкогольну настоянку з етикеткою із зображенням санаторію з фіто-бару закладу, без вихідних даних про виробника. Згідно зі свідченнями ДФС, після цієї демонстрації серед депутатів, фіто-бар зачинився і не працює, тож зафіксувати продаж санаторієм настоянок не було можливості. Відтак, і сама Валентина Касарда це питання замовчує і не згадує, адже «не впійманий – не злодій».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Василь Показати IP 22 Листопада 2016 14:33
Рейдерство повертається? Тепер за участю учасників АТО? Люди абсолютно всі задоволені, звичайно кожен в тій чи іншій мірі, але задоволений. А от депутати,як та Баба Яга, завжди проти. А потім дивуються що їх за людей ніхто потім не рахує.
він| Показати IP 22 Листопада 2016 19:11
Уханькають і цей санаторій
Кусто Показати IP 23 Листопада 2016 00:44
Ну приклеїлись як г-но до шерсті. Які алкогольні напої? 90 % медичної продукції виробляється на спирту, спирт продається у кожній аптеці, а тут ВАЙ!!!!!! алкогольні напої !!!!!!! Провітріть мізки великодержавні діячі!! А то виходить, що Касарда спокушає бідних дядьків на вживання спиртного та ще й матерів та маленьких дітей!!! Якій жах!!!! Ну ви
АЕР Показати IP 23 Листопада 2016 02:19
Санаторій треба що б перевіряли медичні працівники. Проте, на скілки відомо,тут з питань поліпшення здоровя все добре. Багато людей оздоровилися там.
Гремяченко Показати IP 23 Листопада 2016 13:35
В цьому санаторії лише один лікар. Він лікує трьома травами 200 хвороб, як бурятський шаман. В "Пролісок" можна поїхати з добрим здоровям, щоб попити горілочки, можна прихопити з собою жіночку. Звісно, не свою. В Тулу з самоваром не їдуть.
І Показати IP 23 Листопада 2016 13:44
чим ви всі власне так задоволені? тим,що найменша ціна номеру "мама з дитиною" за добу біля 739 грн, тобто за п"ять днів треба заплатити 3700грн, а за одного ціна 399, а за п"ять днів 2000грн,(якщо вже зараз не збільшилось) і в цю ціну входить мінімум лікувальних процедур - водичка, допотопна фізіотерапія, аромотерапія, фіточай, ванни і масаж, якраз за п"ять днів двічі потрапите на ванни і двічі на масаж,якщо посчастить, за всі інші процедури треба платити окремо, і ще є багато нюансів в обслуговуванні і лікуванні, які не відповідають таким цінам. Не розумію чи ви всі на мішками з грошима сидите, що для вас то дрібниці, чи як то кажуть "солодше моркви не бачили", що хвалебні оди співаєте тому "Проліску", хоча якщо порівнювати з "Лісовою піснею" то таки так, "Прполісок" гідний похвали, бо в "Лісовій пісні" з хорошого взагалі тільки озеро. "Турію" уже заграбастали як я розумію, там було хоч дешево, а процедури такі самі як і в двох вищевказаних санаторіях, тільки без понтів, і харчування було краще ніж в "Лісовій пісні", де до речі в їдальні досить таки гидкий посуд.
манька Показати IP 23 Листопада 2016 14:26
да... на "Пролісок" глаз положили, а тіпа атовці тут як тут, борці із продажем настоянки..., хоч самі хлещуть, аж за вухами лящить...
Для І Показати IP 23 Листопада 2016 14:55
Ви хочете безплатно? За так тато маму не цілує. Поїдьте в Трускавець, полікуйтесь в 5-зірочному санаторії з середньою ціною за добу перебування до 5000 тисяч гривень. Там вам запропонують післяпотопну фізіотерапію. А звідки ви взяли, що "...не відповідають таким цінам"? Зі стелі, чи приснилось. Чи сорока на хвості принесла? Не треба п*здіти, брати "дані" з базару і рівняти х*й з пальцем. Це різні речі. Доброго здоровя! Доктор АйБолить.
І Показати IP 23 Листопада 2016 17:07
Матюки гни в себе в хаті, культура аж пре, або в Трускавці, за п"ять тисяч гривень за добу. А що "не відповідають таким цінам" взяли з реального життя, бо і в Проліску відпочивали двічі( тількии тому, що частину грошей платила фірма) і не в космосі живем - за практично ті ж гроші можна тиждень в Болгарії біля моря з комфортом і сервісом непоганим відпочити, та й знаєм за скільки можна в Луцьку собі організувати масажі, відвідини соляної кімнати і т.д, а аромотерапія з ваннами взагалі безплатно вдома, як і трав"яні чаї. А кому подобається по п"ять тисяч грн на добу платити, ще й доводити тут з піною біля рота, що то добре, то wellcome.
Ляля Показати IP 23 Листопада 2016 23:38
Та виженіть вже ту стару бабу, пора вже на пенсію давно, чого чіпляються ті старі баби за ті посади, а куди молодим іти, ніяк не можна від корита відірвати, то ж є робота і попроще, є пенсія, то ж можна якимось іншим ділом зайнятись, а не пора внуків бавити, задовбали вже ті старі баби.
бабйонка до Ляля Показати IP 24 Листопада 2016 11:28
лялечко, тебе все одно не візьмуть тди керувати, у тебе немає вищої освіти...
А до Ляля Показати IP 25 Листопада 2016 09:46
Саме завдяки цій "старій бабі" як ти виразилась цей санатомій досяг такого успіху. Це 1 з найкращих в Україні санаторій.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus