USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У санаторії «Пролісок» реабілітують волинських бійців

22 Грудня 2015 16:16
На базі санаторію «Пролісок», що у Ківерцівському районі, 15 бійців АТО проходять черговий етап фізичної, психологічної та емоційної реабілітації. Вісім із п’ятнадцяти таких виїздів профінансував Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

Про це повідомили у прес-службі Фонду.

Бійці розповідають, що окрім труднощів психологічних, є ще й чимало соціальних. Серед найболючіших - працевлаштування.

Боєць Максим Леончук каже, що перед мобілізацією працював на приватній фірмі, а після повернення, з’ясувалося, що його місце вже зайняте.

Виявляється, вояки, які мали б отримувати післястресову допомогу, натомість мають додаткові хвилювання – вони відчувають, що їх покинули напризволяще. А ще може бути нерозуміння з боку рідних, близьких.

Так, мистецько-психологічний проект, яким опікуються волонтери, «Зігрій душу», вже охопив близько трьохсот бійців.


Керівник проекту «Зігрій душу» Анна Лисакова розповідає, що у волонтерів вже чимало практичного досвіду роботи з бійцями. Тому вони можуть приймати на базі санаторію і бійців з інших областей.

ЧИТАТИ ЩЕ: ВОЛИНСЬКА ЗДРАВНИЦЯ МОЖЕ ПРИЙМАТИ НА ЛІКУВАННЯ ЄВРОПЕЙЦІВ. ВІДЕО

«До сьогоднішнього дня ми вже маємо зовсім іншу програму, аніж була у нас раніше. Адже тоді хлопці були тільки після бою, а зараз вже такі, які півроку а то й більше вдома, вони вже більш адаптовані. Тому є інші потреби, інші питання, цілі. Але програма має жити, тому що вона дає результат для хлопців. Ми вирішили, що будемо надавати не лише психологічну допомогу, але й інформуватимемобійців з різноманітних питань», – зазначає пані Анна.

У реабілітаційній програмі, яку реалізують на базі санаторію «Пролісок» – різноманітні заняття, у тому числі – робота з психологом та психіатром. А розповідати хлопці мають про що.

«Вони мене сприймають, як друга. Я для них– сестра, мама, будь-хто, з ким просто можна поговорити, посміятися», – ділиться враженнями психолог проекту Олена Тарасюк.

Аби долучитися до хорошої справи Сергій Никорович приїхав на Волинь із Коломиї. Він - спадковий гончар, і долучає до проекту тих, хто пережив страх руйнації.

«Головне – прямий дотик з чимось таким живим, що вони мужуть створювати. Так само береться шматочок глини і з того вже створюється якийсьвиріб. Це як створення світу», – зазначає Сергій.

До таїнства творення долучився і гість – виконавчий директор Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк» Орест Маховський. Він розповів бійцям про діяльність Фонду, про допомогу, власне, учасникам АТО.
З його слів, це – не лише реабілітація, адресна матеріальна допомога, юридичний супровід тих, хто повернувся, а й прямі постачання необхідного на передову.

«Нічого не було ні в державному, ні в обласному бюджеті. І ми тоді з меценатами фінансували по Україні забезпечення бійців оптикою, раціями, обмундируванням, касками, бронежилетами і всім іншим», – зазначив Маховський.

У Фонді стверджують, що відтепер допомогу отримати буде простіше – оскільки сфера його діяльності розширюється на всю область. Філіал організації буде у кожному районному центрі. Туди звертатимуться не лише по допомогу, а й зі своїми ідеями, проектами.

Спільно з виконавчою владою, зі слів Ореста Маховського, область може досягнути неабияких результатів, послужити взірцем для інших регіонів. Головне – поставити мету і тільки разом її досягати, - йдеться у повідомленні Фонду.

До слова, волонтери і фахівці, які працюють з бійцями запрошують усіх, хто працює із учасниками АТО та їхніми сім’ями, долучитися до семінару 24 грудня 2015 року - «Оцінка ефективності надання психологічної допомоги учасникам АТО та їх сім’ям».

Захід відбудеться у лабораторному корпусі СНУ імені Лесі Українки, на кафедрі практичної психології та безпеки життєдіяльності, кабінеті № 204.

Із питаннями можна звертатися за номером телефона: 0951560684 - Мирослава Іванівна Мушкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus