USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

У селі під Луцьком на садочок чекають понад 15 років

25 Травня 2017 19:00
Село Лаврів має найбільшу протяжність на Волині – близько 18 кілометрів. Тут є всі потрібні для сільської місцевості соціальні об’єкти – середня школа, церква, сільська рада, клуб, бібліотека, відділення банку та амбулаторія. Проте вже понад п’ятнадцять років у селі немає найважливішого для кожної місцевої родини – дитячого садочка.

Про це йдеться на сторінках газети Волинські Новини №68 від 25 травня.

ПРИМІЩЕННЯ КОЛИШНЬОГО ДНЗ: ВІД БУДИНКУ ШЕРИФА ДО ЖИТЛА СВЯЩЕНИКА

Лаврівська сільська голова Світлана Герасимчук розповідає, що раніше у селі був дошкільний навчальний заклад, проте після розвалу колгоспу його закрили.

«На початку 2000-х років усі об’єкти соціальної інфраструктури перевели на баланс спільної власності громад. Це були важкі роки, фінансування на утримання закладів не було, більшість батьків не працювали, тому кожен удома виховував дітей. Тоді фактично не було доцільності у функціонуванні садочка. Спочатку приміщення було в хорошому стані, поки у районі в 2005 році не вирішили зробити там будинок шерифа. Було розроблено програму, розпочато фінансування, частково виконано роботи, але їх так і не завершили. Порушили основні стіни, зробили перебудову внутрішніх кімнат. Після того ми намагалися відкрити на базі тієї будівлі садочок, але управління архітектури нам не дозволило, бо приміщення стало непридатним для таких потреб», – зазначила Світлана Герасимчук.

Згодом будівлю садочка взяла під опіку місцева церква. Нині у частині колишнього ДНЗ проживає священик із сім’єю. Решта будівлі й далі руйнується.


ГОЛОВА РАЙДЕРЖ­АДМІНІСТРАЦІЇ ВІДПРАВИВ БАТЬКІВ У СУСІДНЄ СЕЛО

Сьогодні у Лаврові – 103 дитини дошкільного віку. Батьки розповідають про кілька варіантів улаштування дітей у садочок, проте всі вони мають свої «але».

Складна ситуація із дошкільною освітою у селі стимулювала батьків створити ініціативну групу та самостійно відстоювати майбутнє своїх дітей у владних кабінетах.

Голова ініціативної групи Оксана Садюк зазначає, що батьки зверталися до голови райдержадміністрації Ігоря Ярмольського, натомість чули лише історії про відсутність коштів.

«Наша проблема – дуже гостра, адже дітей, які могли б відвідувати ДНЗ, багато. Тим більше, що у селі за кілька років малюків такого віку побільшає. Коли ми звернулися до голови райдержадміністрації, то він нам відповів, що фінансів на садочок у Лаврові немає. Порадив возити дітей до Радомишля. Проте до Радомишлянської сільради входить кілька сіл, і в них достатньо своїх дошкільнят. Та й возити діток туди не так просто. Шкільний автобус буде забирати або зарано, або запізно, оскільки йому потрібно ще школярів доправити. А самостійно не всі батьки можуть довозити», – розповідає пані Оксана.
Жінка не зі слів знає про цю проблему, адже виховує разом з чоловіком двох малюків. Старший син раніше відвідував садочок у Луцьку в районі ЛПЗ, проте нині можливості возити дитину в обласний центр у сім’ї немає, оскільки чоловік пані Оксани працює у Лаврові, а вона перебуває в декреті з меншим сином.

«Домашня дитина» також у мами Тетяни Шеремети, яка працює. Хлопчику чотири, але в садочок він ніколи не ходив.

«Ми намагалися влаштувати сина у луцькі ДНЗ, але там не було місць. Дитина постійно перебуває вдома. Оскільки і я, і моя мама працюємо, то часом доглядати його нам допомагає сусідка. Дитячий садочок украй потрібен у нашому селі. Дитина там проводила б час із ровесниками, навчалася б і була під постійним наглядом», – каже пані Тетяна.

Майже у кожній тутешній сім’ї дітей-дошкільнят виховують бабусі, оскільки батьки або працюють, або мають велике особисте господарство. Валентина Гнатюк також має маленького онука, жінка добре пам’ятає старий ДНЗ, оскільки працювала там кухарем.

«Мої діти ходили до садочка, там проводили різні творчі заходи, вони часто виступали перед робітниками колгоспу. Сьогодні у нашому селі малюки мають тільки те дозвілля, яке їм влаштують батьки, але не кожен має на це час. За дітьми такого віку треба дивитися дуже уважно, бо вони прудкі й хочуть досліджувати навколишній світ. Без нагляду можуть потрапити в халепу. Дуже хочеться вірити, що садочок у селі таки побудують», – каже зі сподіванням бабуся Валентина.

Відповідно до закону України про дошкільну освіту, вона є обов’язковою первинною складовою системи безперервної освіти в нашій державі. У населених пунктах, де немає дитячих садочків, створюють підготовчі групи при місцевих школах для дітей п’ятирічного віку. У Лаврові також функціонує така група. Учитель початкових класів Інна Полякова готує лаврівських дітей до школи. Жінка каже, що є велика різниця між дошкільнятами, які відвідували ДНЗ, та тими, що сиділи вдома.

«Дитина в садочку навчається не лише основ читання чи писання, вона стає там більш організованою, уважною. Після ДНЗ в неї вже більш розвинуті пам’ять, уява, – зауважує пані Інна. – Ми займаємося із п’ятирічними дітьми два рази на тиждень по три години. Цього зов­сім мало, аби вивчити усі літери, навчити добре рахувати. Часом приходять малюки, які не вимовляють половину алфавіту, в дошкільних навчальних закладах з дітками працюють психологи й логопеди, у нас же такої можливості немає. Як результат, із першокласниками ми вивчаємо те, що вчать у садочках, аби розпочати шкільну програму».

ЗАВДЯКИ СПІЛЬНИМ ЗУСИЛЛЯМ У ЛАВРОВІ ТАКИ БУДЕ ДНЗ

Цього року прохання батьків та сільського голови врешті почули у районі, адже незабаром у селі мають розпочати реконструкцію школи та переформатування її в НВК. За словами сільської голови Світлани Герасимчук, для облаштування садочка в приміщенні ЗОШ Луцька районна рада виділила 1,5 мільйона гривень, ще 200 тисяч гривень було виділено з обласного бюджету.

Директор лаврівської школи Вік­тор Папко розповів, що створити НВК було спільним рішенням адміністрації ЗОШ, батьків та керівництва району.

«Наш навчальний заклад розрахований на 350 учнів, але сьогодні тут навчається 154 дитини. Є вільні приміщення, які можна використати під облаштування ДНЗ. Згідно з проектно-кошторисною документацією, для садочка буде створено дві спальні кімнати, дві ігрові, пральню та підсобні приміщення. Їдальня й медкабінет залишаться спільними для школи та садочка. Завдяки створенню НВК з’являться додаткові робочі місця, що також дуже важливо для сільської місцевості», – каже директор школи.

Депутат Луцької районної ради від фракції «УКРОП» Яна Гончарук зауважує, що проблема відсутності ДНЗ у Лаврові була однією з першочергових під час розподілення бюджету в лютому 2017 року.

«Коли перебувала з робочою поїздкою у Лаврові, то сільська голова озвучила гостру потребу в облаштуванні садочка. Ми обговорювали це питання на фракції, спілкувалися з іншими колегами-депутатами. Колегіально вирішили виділити кошти не лише на проектно-кошторисну документацію, але й на самі роботи, адже ми розуміли, що потрібна сума надто велика для сільської ради», – розповіла Яна Гончарук.

На сьогодні, відповідно до кош­торису, потрібно ще понад 800 тисяч гривень на роботи з облаштування дитсадка. Голова Луцької районної ради, укропівець Валентин Приходько наголошує, що цей об’єкт буде обов’язково дофінансовано.

«Соціально важливі об’єкти в Луцькому районі підтримуємо зав­жди, тим більше садочки. Попередня сфера моєї діяльності – це саме дошкільна освіта, тому добре розумію її важливість для повноцінного розвитку дітей, особливо у сільській місцевості. Часто батьки не мають можливості відвозити малюків на якісь гуртки, а в дитячому садочку з ними займаються танцями, музикою, малюванням, – зауважує Валентин Приходько. – Для повноцінної реконструкції потрібна ще значна сума, частину коштів має виділити сільська рада в липні з суми перевиконання свого бюджету, іншу частину будемо шукати у своєму бюджеті, звертатимемося до обласної ради».

НАОСТАНОК

Чутка про те, що кошти на садочок уже виділено, прокотилася через увесь Лаврів. Сьогодні місцевих жителів найбільше цікавить, коли ж розпочнуться роботи та чи завершаться вони до початку нового навчального року.

Розпорядником коштів, виділених на реконструкцію школи в Лаврові, є комунальне підприємство районної ради «Луцьк». Його керівник Олександр Ткачик стверджує, що роботи розпочнуться у місячний термін, адже на сьогодні є проб­леми з документацією на школу.

«У 2001-2003 роках громади передавали свою власність у спільну власність територіальних громад, тобто в районну раду. Разом передавали школи на баланс районного відділу освіти. До сьогодні ця передача не відбулася, оскільки подали рішення, але не пройшли державну реєстрацію. Усе висіло в повітрі. Ми зараз працюємо над тим, щоб відновити всю документацію, робимо техпаспорти на школи району. Згодом передамо пакет документів у фонд держмайна, аби отримати довідку, що власність не є державною. Уже після цього зможемо розробити всі документи, що це власність району, і розпочати роботи», – запевнив директор комунального підприємства.

Також Олександр Ткачик наголосив, що роботи буде виконано вчасно, адже вже є підрядник, який працюватиме над реконструкцією школи у Лаврові.

«НА МЕЖІ» – соці­аль­но-інформаційний проект

Інформаційне агентство Волинські Новини у партнерстві з Волинською обласною організацією політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» реалізовує соціаль­но-інформаційний проект «НА МЕЖІ».

Якщо у вашому селі чи місті є школа, дитячий садочок, амбулаторія, ФАП, клуб у неза­до­вільному стані, якщо ви втомилися оббивати пороги органів влади, розповідаючи про ці проблеми, якщо ваша громада опинилася на межі, зателефонуйте нам (099) 637-14-15.

Анастасія Корецька, Луцький район

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus