USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Старому місті молилися за розстріляних в’язнів Луцької тюрми

11 Жовтня 2017 20:03
Нарешті хоча б частина розстріляних в’язнів Луцької тюрми віднайде належний спочинок. Знайдені в червні цього року останки 110 осіб перепоховають на території Монастиря бригідок.

Заупокійні богослужіння, своєю чергою, розпочалися 11 жовтня на місці майбутнього захоронення.

Нагадаємо, людські останки виявили на проїзній частині біля сучасного Свято-Архангельського чоловічого монастиря у Старому місті. Загалом у ямі, заповненій останками, були рештки 110 в’язнів, яких розстріляли органи НКВС 23–24 червня 1941 року.

Їх усіх покрили білим шовковим саваном, за давньою християнською традицією, та склали разом у спеціальну гробницю біля пам’ятних плит із іменами усіх загиблих. Захоронення облаштують таким чином, аби у випадку проведення чергових ексгумаційних робіт там можна було би перепоховати також рештки інших в’язнів, поки не віднайдені.
Історик Сергій Годлевський розповів, що пошуки місць захоронення жертв розстрілу тривали протягом багатьох років, але раніше, попри чисельні дослідження, їх не вдавалося віднайти.

«Я шукав їх із 1989 року, я тоді був студентом історичного факультету, мав 21 рік і дав собі слово, що їх знайду… Чому саме зараз нам вдалося – це, скоріше, філософське питання. Можливо, ми зараз відійшли від тих християнських цінностей, усього Божого, і сьогодні нам дається сигнал, аби призадуматися…», – відзначив Сергій Годлевський. Та додав, що заплановано проводити й наступні пошуки місць захоронення жертв.
«Кажуть, що війна закінчується, коли похоронений останній солдат. У цьому випадку йдеться про те, аби знайти останнього в’язня. Я навіть не знаю, чи ми знайдемо всіх», – сказав історик.

Він підкреслив, що місце для перепоховання обрали не випадково: «По-перше, воно біля імен. Також це місце їхньої страти, воно полите їхньою кров’ю, тому тут нічого іншого й не може бути, адже їхня кров була на цих стінах, їхні тіла теж були тут; тому що вони недалеко знайшли спочинок. І саме головне – тут є монастир, тут постійно лунає молитва».
Отець Михайло, який провів перше богослужіння, своєю чергою, зазначив: «Люди повинні оцінювати уроки історії. Якщо оцінять уроки своїх попередників, вбережуть себе від тих трагічних повторів». Окрім того, священик закликав усіх молитися за вічний спочинок жертв трагедії.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Богдан Сташинський Показати IP 11 Жовтня 2017 20:13
Що не можна було підігнати якихось учнів задля масовки ???
Олена Чміль до Богдан Сташинський Показати IP 11 Жовтня 2017 21:20
Для чого?
238 Показати IP 11 Жовтня 2017 21:43
А звідки знають, чи то останки в"язнів, чи євреїв, розстріляних фашистами?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus