USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

В’язнів Луцької тюрми перепоховають як святих

14 Червня 2017 16:26
Останки розстріляних в’язнів Луцької тюрми перепоховають на території Монастиря бригідок. Поховання планують здійснити у вигляді саркофагу, щоб кожен міг вшанувати жертв і помолитися за їх упокій.

Про це стало відомо 14 червня під час прес-конференції біля стін Луцької тюрми, де тривають ексгумаційні роботи.

Як раніше повідомлялося, поблизу Монастиря бригідок у Старому місті виявили людські останки. Ймовірно, це колишні в’язні, яких розстріляли органи НКВС 23–24 червня 1941 року. А на місці, де зараз працюють фахівці комунального пошукового підприємства Львівської обласної ради «Доля», знаходилася вирва від вибуху, куди свого часу й поскидали тіла.

«Коли Луцьк бомбардувала німецька авіація, одна з бомб впала біля самої тюрми. І коли відбувалися розстріли, це була одна із ям, яку використали та заповнили тілами», – розповів заступник директора комунального пошукового підприємства Львівської обласної ради «Доля» Ярослав Онищук.
Він також зазначив, що, напевно, у верхньому шарі ями захоронили близько 50 тіл, а загалом виявити вдасться останки навіть 200 осіб: «Може бути й більше. Все залежить від глибини самої воронки».

Ярослав Онищук додав, що разом із останками вдалося віднайти боєкомплекти, зокрема уламки від розірваного снаряду, патрони, гільзи, замки, посуд, рештки взуття та одягу, наприклад ґудзики.
Присутній на прес-конференції виконувач повноважень Луцького міського голови Ігор Поліщук, своєю чергою, поінформував, що для здійснення ексгумації та належного перепоховання решток із міського бюджету з його ініціативи виділили 100 тисяч гривень.
Попередньо перепоховати останки планують на території Монастиря бригідок, біля стіни пам’яті розстріляних в’язнів Луцької тюрми.

Історик, краєзнавець Сергій Годлевський відзначив: «Багато волинян знали, що таке трагічне місце є на території Старого міста, але сьогодні, коли виявлені ті кістки, які будуть перезахоронені, в нас, у старій частині Луцька, буде своя Голгофа. Дуже важливо, що поховання знаходитиметься біля монастиря, де завжди лунають молитви».
«Це (трагедія Луцької тюрми – ред.) відбувається, коли на нашій землі приходять зайди, тоді вони так чинять із українцями. Вина цих людей полягала лише в тому, що вони любили свою землю», – підкреслив Сергій Годлевський.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл нагадав, що три роки тому церква визнала жертв Луцької тюрми місцевими святими.

«Це не просто останки людей, це останки святих людей. Ми не ідентифікуємо їх за національністю, ми визнаємо всіх жертв тюрми святими, тому й ставлення до них буде як до святих. У нас буде не просте місце поховання, а саркофаг за склом, де кожна людина зможе не тільки вшанувати жертв, а й, у першу чергу, помолитися», – поділився владика Михаїл.
Святий отець також повідомив, що при монастирі заплановано згодом відкрити Музей Луцької тюрми, де експонуватимуть віднайдені під час ексгумацій речі та фотографії, надані родичами та близькими розстріляних в’язнів.

Який час триватимуть ексгумаційні роботи, на разі, невідомо. Як відзначив Сергій Годлевський, усе залежатиме від масштабів захоронення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
! Показати IP 14 Червня 2017 16:50
А де ті хто хче "сраліна вєрнуть" ? А в тій трупів кучі не хочуть полежати замість тих невинних жертв ?
Морж до ! Показати IP 14 Червня 2017 19:30
Тих паскуд цим не проймеш. Тільки суд на цими катами, без строку давності.
лучанин Показати IP 14 Червня 2017 17:08
одна справа бобачити ці світлини ,а інша беспосередньо побувати на місці події.Я вам скажу картина моторошна,недай Бог щоб це знову повторилось.Шкода ,що родичі цих молодих людей,які знайшли спочинок в цьому місці незнають, або нехочуть знати про цю подію.Не вінків не лампадок не квітів .
Незабудка до лучанин Показати IP 14 Червня 2017 19:34
А що є дані розстріляних?
Кгб Показати IP 14 Червня 2017 19:54
Дивіться щоб зараз такого не було!!!
Ой, Михаїле... Показати IP 14 Червня 2017 21:38
Митрополит Михаїл як був балаболом, так ним і помре. Йому до лампочки Церква, канони і закони, бо головне - щоб людям подобалося! А для цього можна й прибріхати. Коли це було таке рішення, що всі вони святі? З якої статі? Серед них могли й бути атеїсти, запросто. І це нічого не змінює у їхньому вшановуванні! Ці жертви комуністичного терору заслуговують на набільше вшанування, але при чому тут одразу "святі"? Нащо ж так грати на почуттях людей?
лучанка Показати IP 16 Червня 2017 22:45
А поховати треба біля головного собору де Михаїл скоро помідори буде вирощувати.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus