USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Кроки до євроінтеграції у Луцьку: досвід Словаччини. ФОТО

23 Листопада 2013 09:39
Не на словах, а на ділі робити кроки до євроінтеграції вирішили учасники круглого столу «Прогнозування чинників, які впливають на зовнішньоекономічну діяльність України з країнами Вишеградської четвірки (на прикладі досвіду Словацької Республіки)».

Захід відбувся 22 листопада у Волинському інституті економіки та менеджменту. Серед почесних гостей заходу були віце-консул Генерального Консульства Республіки Польща у місті Луцьку Кшиштоф Василевські, віце-консул візового відділу Генерального Консульства Республіки Польща у місті Луцьку Войцєх Беднарек, представники обласної та міської влади та експерти.

Проблеми співпраці та шляхи входження в ЄС розглянули на прикладі Словацької Республіки. Для цього запросили представника партнерського вишу зі Словаччини, заступника першого проректора Вищої школи економіки та менеджменту державного управління (місто Братислава) Мар’яна Ковача.






Круглий стіл відбувся у двох форматах – науково-дослідницькому та дебатному.

«У переддень знакових подій вибору курсу зовнішньоекономічної діяльності нашої країни тема круглого столу є досить актуальною, тому що за умови прийняття позитивних рішень щодо вступу в ЄС ми можемо стати членами євроспільноти. Незалежно від того, коли приймуть це рішення, ми повинні вивчати позитивний досвід наших сусідів, апробовані моделі ведення управління, економіки, господарювання. Таким чином, ми не витрачатимемо час на помилки, а будемо користуватися моделями, які ефективно працюють і дають хороший результат», - розповіла перший проректор Волинського інституту економіки та менеджменту Оксана Степанюк.




Вона зазначила, що, розуміючи, що вивчення проблем і перспектив, загалом покладуть на студентів і, передбачаючи такий поворот подій, в інституті вже давно запровадили для них навчальний курс «Зовнішньоекономічна діяльність України для входження в Євросоюз: досвід Вишеградської четвірки». Цей курс підтримує та фінансує Фонд Вишеградської четвірки. Під час вивчення цієї дисципліни студенти знайомляться з бізнес-середовищем, економічним станом, галузевими ринками країн Вишеградської четвірки. Круглі столи, які започаткували в інституті, будуть системними та даватимуть шанс вивчати досвід країн, які вже пройшли адаптаційні зміни.




«Цього разу ми хотіли присвятити увагу співпраці України з країнами Вишеградської четвірки на прикладі співпраці України зі Словаччиною. Вишеградська група – неформальна регіональна форма співпраці чотирьох країн (Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини). Її створили 15 лютого 1991 року, ідеєю її створення стало поглиблення співпраці у сфері розбудови демократичних структур та вільної ринкової економіки, а в перспективі – участь у процесі євроінтеграції. Після розпаду Чехословаччини у 1993 році група, яка спочатку працювала як Вишеградський трикутник, збільшилася до чотирьох країн. З 2004 року всі країни-члени Вишеградської четвірки ввійшли до Європейського Союзу.

Співпраця у рамках Вишеградської четвірки конструювалася насамперед на зміцненні стабільності у Центральній Європі», - розповіла завідувач відділу міжнародної співпраці та проектної роботи ВІЕМ Анна Тернавська.



Під час обговорення йшлося про питання економічної співпраці України, Словацької Республіки та антикризового управління в ЄС. Наприкінці заходу представники влади, науковці та практики сформували рекомендації для місцевих органів самоврядування, установ та організацій. Кожен на своєму місці не на словах, а на ділі, робитиме посильні кроки до євроінтеграції.



У майбутньому планують організовувати круглі столи щодо вивчення досвіду співпраці з Чеською Республікою та Угорщиною, тому що країни Вишеградської четвірки – найближчі сусіди України, які територіально, ментально та за культурою дуже близькі Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus