USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

У Луцьку розповіли, що демотивує молодь

23 Липня 2013 16:33
Хто і навіщо демотивує молодь до активного громадського життя, розповіли представники всеукраїнської молодіжної громадської організації «Спілки молодих політологів» 23 липня у Луцьку.

На зустрічі були присутні голови «Спілки молодих політологів» Андрій Єременко та секретаріату організації Ірина Макарова. Захід, на тему «Молодіжна громадська активність: сьогодення, проблеми та перспективи», організувала обласна громадська організація «Фонд місцевого розвитку».

Андрій Єременко зазначив, що протягом багатьох років відбувалася підміна понять – громадянську активність молоді ототожнювали з політичною активністю. З його слів, політикам не вигідна громадянська активність молодих людей. «У певний момент партії зрозуміли, що молодь непослідовна та продажна, і їй легше дати коштів за махання прапорцем, ніж підтримувати молодіжні партійні організації. Молодь, яка зрозуміла, що політики її купують, почала свідомо продаватися. Однак, після того, як політичні партії знизили бюджети своїх молодіжних організацій, активніше запрацювали громадські організації», - констатував Єременко.

Головна проблема молодих громадських активістів, на думку Андрія Єременка, полягає в тому, що вони не завжди формулюють локально-територіальне завдання. Наприклад, роздаючи листівки з критикою певного політика, не до кінця розуміють, який результат це для нього матиме.

Проекти для молоді

Політологи ознайомили учасників зустрічі із діяльністю своєї організації. Так, вони представили проекти - «Ігри влади» та ActiveTV.

Ірина Макарова розповіла, що молодь можна сегментувати на пасивну та потенційно активну. Пасивні молоді люди вважають, що не здатні нічого вирішити і дотримуються позиції «моя хата скраю». Потенційно активна молодь розуміє, що може вирішувати проблеми.

Для того, щоб активувати пасивних, організація розміщує у соцмережах рекламу та відеоролики з позитивними прикладами діяльності громадських організацій.

ActiveTV у мережі поширює велику кількість відеоматеріалів про акції, що були результативними. Наприклад, про те, як в Одесі громадські активісти, не маючи значних матеріальних ресурсів, змогли зупинити незаконний «дерибан» земельних ділянок поблизу моря.

Під час акції хлопець у костюмі Дарта Вейдера прийшов в Одеську міську раду, вимагаючи для себе земельної ділянки. Ця подія набула значного розголосу, і владі довелося повернути землю місту.

Віртуальна держава


Після того, як люди стають активнішими, з ними потрібно працювати значно більше, - сказала Ірина Макарова. Тому представники «Спілки молодих політологів України» від формату лекцій перейшли до значно цікавішого формату - ігор-тренінгів.
Уже відбулося понад сотня «Ігор влади» у різних регіонах України. Учасники тренінгів потрапляли у середовище віртуальної держави, отримуючи у ній певну роль – президента, міліціонера, звичайного громадянина тощо. Вони були змушені розбудовувати цю державу, відпрацьовуючи свої моделі поведінки.

«Багато хто з учасників тренінгів згодом зізнавався, що влада - це, виявляється, величезна відповідальність. Зрозумівши, як складно керувати державою, молодь вивчала принцип її роботи», - розповіла Ірина Макарова.

Вона навела статистику результатів тренінгів «Ігри влади»: у 90% ігор відбулося протистояння влади та громади, у 70% влада тим чи іншим способом намагалася не допустити проведення виборів, у 80% випадків відбулися військові перевороти, у 70% ігор віртуальна держава приходила до жорсткого авторитаризму, який ставав економічно ефективнішим, ніж демократичний устрій.

Під час обговорення результатів тренінгів, учасники з’ясували, що замість ідеальної держави будували Україну.

Як залучити молодь у громадські організації

Голова організації Андрій Єременко розповів, що найефективніший спосіб залучення молоді до громадських організацій – тренінги. Інший важливий елемент – кар’єрні моменти. Для великої кількості людей важливо, як звучить назва їхньої посади, а слово «політолог» для більшості не несе якогось значення. Важливим є командотворення, варто намагатися зробити з організації велику родину. Андрій Єрмоленко вважає, що найефективніше активувати молодь може діяльність та її активне обговорення та висвітлення у ЗМІ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus