USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку відкрилася виставка іконопису. ФОТО

16 Травня 2011 17:30
У Музеї Волинської ікони відкрилася виставка «Божественні лики. Між Сходом та Заходом», на якій експонується релігійний живопис 18-19 століття.

За словами провідного наукового співробітника музею Людмили Карпюк, так історично склалося, що Волинь стала місцем, де перетиналися шляхи багатьох культур та релігій. Довгий час на території історичної Волині переважна більшість храмів належала до уніатської та католицької церкви. А це не могло не позначитися на стилі релігійного живопису, - розповіла Людмила Карпюк.

«У західній традиції маляри-іконописці ликам святих надавали певного психологізму. Тому нерідко ікона нагадує портрет. В свою чергу православні художники зображали святих більш стримано. Їхні образи викликають бажання лише молитися, натомість як на Заході святими милувалися», - пояснила різницю між двома культурами науковий співробітник музею.

На виставці представлено 19 творів. Всі ікони до музею потрапили вже після реставрації. Деякі з картин викликали особливий інтерес зі сторони дослідників. Наприклад, на живописному зображенні «Святий Каетан» можна побачити стародавній Луцьк – мури замку Любарта із храмом Іоанна Богослова, костел Петра і Павла з дзвіницею і монастирський комплекс.

Привертають увагу копії творів відомих європейських художників – італійців Антоніо да Корреджо і Джовані Баттіста Сальві та іспанця Бартоломео Мурильо.

На їх полотнах образи Мадонни з немовлям постають чарівними і юними Дівами. Ці картини відомі тим, що до музею вони потрапили з митниці, їх вилучили під час незаконного перевезення через кордон.

За словами Людмили Карпюк експозицію показуватимуть близько півроку, тому всі охоче зможуть ознайомитися з цими рідкісними творами релігійного живопису.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus