USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

У Луцьку відкрили пам’ятник Олені Пчілці. ФОТО

29 Червня 2011 18:27
У Луцьку відкрили бронзове погруддя письменниці, етнографа, фольклориста, матері Лесі Українки Олени Пчілки.
Урочистості відбулися 29 червня – у день 162-ої річниці від дня її народження.
Монумент постав на майданчику перед приміщенням Волинської обласної наукової бібліотеки, яка носить ім’я Олени Пчілки.
Автором монумента став відомий скульптор, заслужений художник України Микола Обезюк із Києва, який є також автором пам’ятників Лесі Українці в містах Луцьку, Новограді-Волинському
Як розповіла ведуча заходу, заслужена артистка України Лариса Мікоян, ідею спорудження пам’ятника підтримав голова Волинської обласної державної адміністрації Борис Клімчук, який ще у лютому 1999 року мав зустріч із Миколою Обезюком.
За словами Мікоян, у ході розмови, в якій також брав участь письменник Петро Мах, було досягнуто домовленості про увічнення пам’яті Олени Пчілки встановленням погруддя в обласному центрі.
Ведуча розповіла, що після повернення на Волинь у 2010 році у ранзі голови облдержадміністрації Клімчук справу зведення погруддя Олени Пчілки взяв під особистий контроль.
Сам губернатор під час свята сказав, що із цим пам’ятником волиняни запізнилися на 81 рік.
«Олена Пчілка – не просто велика мама, але й громадський діяч, літератор, високоосвічена людина, яка сіяла навколо себе добро і, безумовно, належить історії. Але я хотів би, щоб вона належала не тільки книгам та друкованим статтям, я хотів би, щоб вона належала людям, які будуть проходити мимо цього пам’ятника», – сказав Клімчук.
Почесну місію відкриття пам’ятника виконали голова ОДА Борис Клімчук, голова облради Володимир Войтович та перший заступник луцького міського голови Святослав Кравчук.
Пам’ятник спорудили за кошти благодійників. Як повідомляється у прес-релізі, серед меценатів – бізнесмен Василь Токарський, благодійний фонд «Рідна Волинь», депутати Луцької міської ради, «Луцьксантехмонтаж №536», товариство «Холмщина», обласна дирекція ПАТ «ПриватБанк» та інші.
Довідково:
Олена Пчілка (Ольга Косач-Драгоманова) – українська письменниця, вчена, громадська діячка. Народилася в місті Гадячі на Полтавщині.
Її творча діяльність тісно пов’язана з Волинню. У 1879-1882 роках Ольга Косач разом з чоловіком і дітьми мешкала у Луцьку, з 1882-го у Колодяжному біля Ковеля.
У Луцьку Олена Пчілка заснувала невеликий гурток, брала участь в аматорських виставах, за кошти від проведення яких придбала книги для клубної бібліотеки.
Померла Олена Пчілка 4 жовтня 1930 року у Києві.
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека носить її ім’я з 27 лютого 1991 року.









Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
D Показати IP 29 Червня 2011 20:49
Давно пора, гідний вчинок наших можновладців. Здивований..
Горохівець Показати IP 30 Червня 2011 13:16
А де ж був Романюк? І куди поділись поліровані гранітні плити з Київського майдану за час його губернаторства?
Локачинець Показати IP 30 Червня 2011 14:04
Респект Клімчуку. Не хлібом єдиним живе людина.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus