USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Львові покажуть виставку про Волинську трагедію

11 Липня 2013 14:37
Виставку «Волинь: українсько–польська трагедія 1943» відкриють у Музеї визвольної боротьби. Про це йдеться в повідомленні Львівського історичного музею.

Автори концепції цієї виставки наголошують на тому, що для «об’єктивного висвітлення причин формування ворожих настроїв як з українського так і з польського боку, на виставці доцільно представити теми, які пояснюють послідовне наростання конфлікту, починаючи від окупації Польщею Східної Галичини і Волині згідно Ризького Договору про перемир’я 1921 року; активну полонізацію Волині у 1920–х роках, яка супроводжувалась постійним наростаючим утиском українців з боку польської держави».

Відвідувачам покажуть матеріали про діяльність уряду ЗУНР на конференції у Ризі; українські відозви щодо рішення країн Антанти в Парижі 14 березня 1923 року, щодо передачі у польську «опіку» українських етнічних територій на 25 років.
Також можна буде побачити польські поліційні звіти та документи про утиски українських культурних, громадських, господарських, політичних організацій, обмеження українців у галузі як гімназійної так і університетської освіти; про діяльність українського таємного університету у Львові та поширення мережі УВО на Волині, рівно ж як і матеріали про негативне ставлення польської місцевої влади до українських сільських громад та релігійних конфесій.
Як вказано у повідомленні музею, комплекс матеріалів засвідчує, що зростання антиукраїнських настроїв у польському суспільстві у 1930 році переходить у фазу «пацифікації» — у ході якої відкрито нищаться українські осередки «Просвіти», друкарні, господарські кооперативні спілки. Нову фазу ескалації конфлікту буде представлено матеріалами судових процесів над членами ОУН за вбивство шкільного куратора у Львові Станіслава Собінського, міністра внутрішніх справ Броніслава Пєрацького, поліційного комісара Чеховського.
Крім того, на виставці представлять матеріали щодо факту створення тюрми «Береза Картузька», де переважно відбували вироки члени ОУН – учасники антипольських акцій.
Перебіг подій власне 1943 року представлено документальними матеріалами з Архіву ЦДВРуху у Львові (за сприяння В. Вятровича) та з Архіву УЦК:
Всі ці документи добираються таким чином, щоби на виставці об’єктивно показати причинно–наслідковий зв`язок подій українських «відплатних» і польських «відплатних» акцій, що у першій половині липня 1943 року перекинулись на мирне населення польських, українських і змішаних сіл, що зрештою і призвело до взаємопоборювання.
Як ваказано у повідомленні, виставка спрямована на утвердження гуманістичного принципу подальших взаємовідносин між двома великими європейськими народами – українським та польським. На завершення звучатиме формула примирення між двома народами для подальшого взаємопорозуміння — «Пробачаємо і просимо пробачити».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus