USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.80 9.95

У селищі на Волині скупляються і білоруси, й українці

25 Серпня 2011 17:37
У селище Заболоття Ратнівського району, що за 6 кілометрів від українсько-білоруського кордону, білоруси і українці з’їжджаються на «великий вівторковий базар», аби купити те, що вдома коштує значно дорожче.
Про це пише Волинь-нова за 25 серпня.
Білоруси прибувають на місцеву залізничну станцію, яку відремонтували минулого року.
Протягом дня в селище приходить чотири дизелі з Бреста, перший рейс відбувається о 4-й годині ранку.
Пауза між прибуттям та відправленням триває приблизно годину, якої цілком вистачає перекупникам із Білорусі, щоб збути привезений товар, купити замість нього український і знову зайняти місце у вагоні.
Постійні «човники» здають продукти підприємцям на місцевому базарі, що знаходиться поруч із залізницею.
Привезене реалізують із порівняно невеликою «накруткою», а вже наші продавці перепродують його на власний розсуд.
У Заболоття привозять переважно ковбасу, сметану, твердий сир, масло, згущене молоко. Ці товари в Україні популярні за рахунок низької ціни і хорошої якості.
Крім того, експортний товар «номер один» – білоруський бензин. Проте зараз перетнути кордон з повним баком і десятилітровою каністрою можна не частіше, ніж раз на 5 днів.
Вивіз продовольства білоруська влада теж обмежила. Сьогодні без сплати податків через кордон дозволяється провезти лише 5 банок тушонки, 5 банок згущеного молока, 2 палки ковбаси і 2 пачки цигарок.
По вівторках же, крім білорусів, торгувати у Заболоття приїздять підприємці з Львівщини, Тернопільщини, Івано-Франківська.
«Був час, коли білоруси до нас навіть хліб привозили, - згадує селищний голова Заболоття Василь Головій. – Зараз такого вже немає. Навесні взагалі був повний застій, зовсім мало людей приїздило. Лише тепер потроху починають навідуватися».
Він каже, що білоруси у Заболотті купують переважно помідори, перець, баклажани, кавуни.
«У Білорусі ці овочі коштують майже утричі дорожче, ніж в Україні. Помідори, які у нас по 3 гривні, там продаються по 8-10 гривень на наші гроші. Ще їх цікавлять будівельні матеріали, освітлювальні прилади – лампочки, люстри. Користуються попитом церковні речі – свічки, підсвічники, ікони, хрестики», - запевняє Головій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ярик Показати IP 25 Серпня 2011 17:59
А на фотці вивіски на івриті? Чи це Заболотівський діалект української? ІМХО, ваші верстальники троха перегинають палку з окремими фотоілюстраціями.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus