USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Українська армія: на що вона спроможна

3 Березня 2014 15:03

У теорії українська армія налічує 130 тисяч осіб і приблизно мільйон резервістів.



2 березня Україна оголосила про мобілізацію резервістів для забезпечення безпеки і територіальної цілісності країни. У Києві говорять про “агресію” з боку російської армії. У теорії українська армія налічує 130 тисяч осіб і приблизно мільйон резервістів, пише видання Slate.fr, яке цитує портал Slate.fr.

Нові українські лідери, які були призначені після революції та зміщення президента Віктора Януковича, прагнуть показати, що великомасштабне вторгнення може обернутися небезпечною авантюрою для Володимира Путіна, і задіяти міжнародну спільноту. Так, 2 березня прем'єр-міністр країни Арсеній Яценюк заявив, що Україна перебуває на межі катастрофи, і що Росія оголосила їй війну.

Голова Ради національної безпеки та оборони України Андрій Парубій зазначив, що збройні сили перебувають у стані підвищеної боєготовності. Крім того, у країні відбувається мобілізація та підготовка резервістів, формування командних центрів та зміцнення безпеки таких ключових об'єктів, як атомні електростанції. Як би то не було, українському уряду ще потрібно знайти кошти для забезпечення армії.

Новий голова генштабу

Тим часом у Криму російські військові захопили склади зброї на кількох українських військових базах і закликають солдатів стати на сторону “легітимного” керівництва автономної республіки. Зі слів представника української делегації в ООН Єгора Пивоварова, у Криму зараз перебуває 15 тисяч російських військових. У першу чергу це стосується Севастополя, де розташована база російського Чорноморського флоту. Як повідомляють українські ЗМІ, ситуація напружена, тому що деякі підрозділи відмовилися здаватися російським військам.

Як би то не було, можливості української армії і навіть її вірність новому уряду викликають питання. The New York Times пише, що у Криму в української армії є лише одна бригада у 3 500 осіб, зародок флоту (він фактично є частиною російського) і одна єдина військово-повітряна база. Ні про яку важку зброю і тим більше танки говорити не доводиться.

В українській армії, швидше за все, запанував розбрат. Новий начальник генерального штабу вступив на посаду лише 28 лютого після того, як його попередник адмірал Юрій Ільїн переніс інфаркт під час поїздки у Севастополь...

Згідно з інформацією російського інформаційного каналу RT, флагман українського флоту фрегат Гетьман Сагайдачний вивісив прапор Росії та відмовився виконувати розпорядження нової української влади. Крім того, біля узбережжя Криму стали два російські фрегати.

Спадщина холодної війни

Якщо розглядати перспективу наземного конфлікту з російськими військами на сході країни, потрібно сказати, що українська армія погано організована і не володіє для цього достатніми ресурсами. Більшість її баз орієнтовані на захід через спадщину радянських часів та холодної війни, зазначає директор Центру аналізу стратегій і технологій Руслан Пухов.

Як би там не було, незважаючи на непідготовленість української армії та її видиме безсилля у Криму, вона все одно є грізною силою, якщо війська збережуть вірність київській владі. Зі слів Метью Клементса (Matthew Clements) із Jane's Intelligence Review, хоча українська армія відчуває брак техніки та фінансів, “у наземній війні вона може ефективно боротися” і набагато потужніше від “грузинської армії”. Крім того, великий конфлікт з Україною може виявити організаційні та логістичні слабкості російської армії. Однак поки що все це - вельми малоймовірна гіпотеза.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
військовий Показати IP 3 Березня 2014 15:12
Ні на що!!!:(
я Показати IP 3 Березня 2014 15:31
армии у нас нет , увы...просрали...
руслан Показати IP 3 Березня 2014 16:56
Авторам!!!!!!!!!шо це за х.йня?????шо за текст?????то може вже здамося....ви такими текстами....нищите дух свободи....чи може давайте сядем і поплачем....г.івнюки....
Сергій до руслан Показати IP 3 Березня 2014 17:46
а ти давай біжи на БТР бруківкою, чи Винищувачі бумерангами збивай.
руслан до Сергій Показати IP 3 Березня 2014 18:00
А ти плач.....і будь рабом...хоча ти такий і є....
руслан до Сергій Показати IP 3 Березня 2014 18:20
Де ж ти пропав троль .обаний....не буде вороття.....всі за все мають відповідати....всім військовим криму-уклін " терпіть братики"така доля....тримайте офіцерську честь і присягу....прийде страшний час ...вся Україна стане разом з вами...
Патріот! Показати IP 3 Березня 2014 18:42
Слід розуміти що коли почнеться війна, то проти російської армії будуть воювати декілька мільйонів українських чоловіків (повірте зброї на складах достатньо). у нас не таке озброєння як в росіян, але їхня армія буде воювати не тільки з армією, але й з українським народом.
руслан до Патріот! Показати IP 3 Березня 2014 18:47
Друже! Та вже війна чи ти так не вважає бо то десь там далеко....
!!!!! Показати IP 4 Березня 2014 13:16
Підтримую Руслана, Патриота і всіх хто не "наклав в штани. Голіаф паде від камінця. СЛАВА УКРАЇНІ!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus