USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Українська мова: бути чи ні? Думки молодих українців. ФОТО

9 Листопада 2013 10:24
Україна традиційно відзначає 9 листопада День писемності та мови. Це свято започаткували у 1997 році. Цього ж дня православна церква вшановує пам’ять Нестора-літописця, відомого як упорядника «Повісті минулих літ».

Історія української мови досить невтішна, як й історія самої держави. Впродовж багатьох років українські землі знаходилися під чужим гнітом, відповідно, українська мова на тлі мов гнобителів не могла повноцінно розвиватися. Як наслідок – таке розмаїття діалектів.
ЧИТАТИ ЩЕ: ЧИ ПІДХОДИТЬ УКРАЇНСЬКА МОВА ДЛЯ БОГОСЛУЖІНЬ? ВІДЕОСЮЖЕТ
Сьогодні ніяких обмежень чи заборон немає, однак ситуація не дуже змінилася на краще. Сучасні українці однаково принципові у виборі мови, тільки от Захід України принципово розмовляє українською, а Схід – принципово російською.
Журналісти Волинських Новин вирішили дізнатися у молоді, наскільки зараз актуально відзначати День писемності та мови.

ЩО ДЛЯ МЕНЕ УКРАЇНСЬКА МОВА?
АНТОН, Інститут філології та журналістики (ІФЖ), 19 років: «Це потужна зброя в людини. Якщо вона вміє нею користуватися, ця зброя перетворюється на масову».

НАТАЛІЯ, ІФЖ, 20 років: «Це життя, без перебільшень. Я погано почуваю себе серед людей, які масово говорять російською...в такі моменти мені боляче і незручно».

СТЕПАН, Інститут економіки та менеджменту, 20 років: «Мова якою я спілкуюся і яку я люблю».
БОГДАН, Рівне, 20 років. «Засіб спілкування, один із показників національної приналежності».
ОЛЕНА, ІФЖ, 20 років. «Українська мова - словесний вияв духовності народу».

ЯКЕ МОЄ СТАВЛЕННЯ ДО ДВОМОВНОСТІ В УКРАЇНІ?
ЛАРИСА, Маріуполь, 20 років: «Вкрай негативно. Я розумію, так історично склалось, що наші громадяни змушені були жити у російськомовному середовищі, і пережитки цього ми бачимо дотепер. Але все ж дуже болить за ті жертви, ті подвиги, які наші предки вершили, аби українська мова змогла існувати, аби вона вистояла у тому «батлі» з російською. А ми, маючи право вибору, так просто нехтуємо усім цим і ведемо розмови про добровільне запровадження другої державної мови».

АЛІНА, Запоріжжя: «Двомовність - це проблема будь-якої нації, мова повинна бути одна єдина для представників однієї держави, поважаю також право людей спілкуватися зручною для них мовою. На жаль, не бачу шляху вирішення проблеми двомовності в Україні».

НАТАЛІЯ, ІФЖ, 20 років: «Узаконення другої державної - це злочин і гріх. В силу політичних причин, можна зрозуміти сьогоднішній стан мови, але усе можна змінити, єдине - цього ніхто не прагне».
АНТОН, ІФЖ, 19 років «Чому ж у Росії не розмовляють українською? Чому не роблять її другою державною? Це ганьба, наші предки воювали за нашу країну, за її незалежність, а нинішня влада здалася без бою».

ЧИ Є МАЙБУТНЄ В УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ?
ОЛЯ, ІФЖ, 20 років: «Воно непевне якесь є, треба спершу СРСРівських канонів позбутися».

СТЕПАН, Інститут економіки та менеджменту, 20 років: «Майбутнє в української мови є, але воно трохи затьмарене нашою несвідомістю і байдужістю».
АНТОН, ІФЖ, 19 років: «З Києва чи взагалі Східної України не так то й легко буде викорінити «москальську» говірку».

НАТАЛІЯ, ІФЖ, 20 років: «Однозначно, що є. Є минуле, є сьогодення і є майбутнє. Доки є свідомі українці, які навчатимуть дітей усьому сокровенному, доти житиме українська мова».

ЛАРИСА, Маріуполь, 20 років: «Хочеться сподіватися, що українська мова буде мати майбутнє. Аби українська мова не зникла з земної кулі через десятки років, треба для початку зробити її єдиною державною мовою. Треба поширювати серед населення думку, що наша мова не є «мовою селян», вона не є гіршою від російської».
Мар’яна, ІФЖ: «В української мови, я впевнена, є майбутнє. Головне - ніколи не міняти своє рідне на чуже, кимось більш визнане».

БОГДАН, Рівне, 20 років: «Звісно є,після Валуєвського циркуляру і Емського указу вижила - і зараз виживе».




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 28
Штефан, Луцьк Показати IP 9 Листопада 2013 11:52
Російська - це суміш давньоукраїнської та церковнослов'янської. Суржик - результат нашої байдужості та рабської покірності, а не так "історічєскі сложілось". Ми українці! Ми не маємо права брехати, красти і "стукати" одне на одного. Продаватись і зраджувати Неньку. Наша мова жива. Вона житиме у віках. Ми не дозволимо їй зникнути. Слава Україні!
Anonymous до Штефан, Луцьк Показати IP 9 Листопада 2013 13:19
уважаемый, Русский язык это не то что Вы говорите ... он сейчас нужен везде и при устройстве на различные работы ... Хочу напомнить вам что Луцк раньше разговаривал на русском языке, объясняю почему, когда был СССР и когда строили заводы например как Текстильный то люди приезжали сюда работать даже с Уфы , Башкирии и других русских городов. А потом ПОНАЕХАЛИ со всяких полишуцких районов и потом началось ... понаехавшие начали петушиться и показывать свою селюховатость и показывать своё ср** Я, они окупировали тут почти всё эти понаехавшие селюхи.... это моё мнение и можно тут дискуссировать на эту тему долго и нудно .
Віталій до Anonymous Показати IP 9 Листопада 2013 22:02
Звичайно потрібен, навіть якщо знаєш десять мов. От якщо, наприклад людина спіткнеться, впаде чи молотком по пальцях вдарить!
Віталій до Anonymous Показати IP 9 Листопада 2013 22:08
"например как Текстильный то люди приезжали сюда работать даже с Уфы , Башкирии и других русских городов" приїхали будувати меланжевий комбінат світила світової інженерії? Башкири, чуваші. мордва вчили культурі волинян? Даунбасс очевидно курив зранку щось не те, чи в дурку інтернет провели!
Anonymous Показати IP 9 Листопада 2013 13:22
ЩО ДЛЯ МЕНЕ УКРАЇНСЬКА МОВА? хоть и родился в Луцке но мне Русский роднее ... ЯКЕ МОЄ СТАВЛЕННЯ ДО ДВОМОВНОСТІ В УКРАЇНІ? только за!!!! ЧИ Є МАЙБУТНЄ В УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ? НЕТУ
Colonel до Anonymous Показати IP 9 Листопада 2013 22:43
Нічого дивного, євреї завжди розмовляють мовою окупанта чи пануючої нації. За часів панської Польщі вони розмовляли виключно по польськи, потім при "советах" по російськи. "Роднеє" тобі все таки ідиш.
дибілу DaBassу до Anonymous Показати IP 10 Листопада 2013 23:25
Щоб говорити, як розмовяляв колись Луцьк, треба не курити трави і не пити енергетиків. Те, що тобі "русский роднее" - це твої проблеми. Так само і твої проблеми, що ти даун. Києву вже більше 1500 років. Тобто заснований він наприкінці ІV - на початку V століття. Тоді вже була праслов’янська мова,з якої й розвинулася українська. Деякі корені українських слів помітні ще раніше, в часи індоєвропейської мови. І збереглися вони саме в українській: "життя", "око" тощо. Це пвітверджує стрижень від кореня до розвинутого грона, яке має українська мова. Коли слов’янські племена почали дрібнитися, частина пішла на північ і змішалася з фінськими. Лише в ХІІ столітті в них почали з’являтися окремі ознаки. "Масква" заснована лише 1147 року. Ці північні племена були відокремлені від тих, які розвивалися на території сучасної України непрохідними хащами. І лише в столітті ХІІ наші люди потрапили до так званих слов’яно-фінів, щоб допомогти їм розвиватися. Києву було вже більше 600 років. То про який "русский язык" може йти мова? Та не про такий, який вкрав слово "руський". Луцьк уперше згадується 1085 року, а не тоді коли тут "строили текстильный завод". Отже, заснований він ще раніше. Про Маскву ще ніхто не чув. І взагалі: текстильный завод в обох мовах пишеться з малої букви. Такщо заткнися раз і назавжди зі своє кацапською мовою.
Микола Показати IP 9 Листопада 2013 14:04
Російська мова повне г* и говорять нею г*
DaBassu, тобто ДеБілу Показати IP 9 Листопада 2013 14:05
То що ти тут робиш на Україні? Валяй в свою рассєю!!!
Александр Показати IP 9 Листопада 2013 14:13
Вот! Давно не было на сайте обильного поливания грязью. Наша пiсня гарна й нова, починаймо ii знову...
Anonymous Показати IP 9 Листопада 2013 14:16
я не буду разговаривать с малограмотными **, Видимо ты Микола приехал из какого то задрыщинска и качаешь права...
Я до Anonymous Показати IP 9 Листопада 2013 15:51
+100500
Colonel до Anonymous Показати IP 9 Листопада 2013 22:25
Цікаво де взялась худоба, яка з неприкритою ненавистю ставиться до всього українського. Зневажає народ, на якому паразитує. Ну і це більш цікаво , як цієї наволочі позбутись!
DaBASSу до Anonymous Показати IP 10 Листопада 2013 23:27
вали в свою задрищенську Маскву і так качай права. Чого ж тут сидиш, як так погано?
Комсомол. Показати IP 9 Листопада 2013 16:48
Дикари и примитивные хохлопитеки те кто отрицает русский язык. Будьте честными перед собой и Украиной, через 100 лет мы будем говорить об Укр.мове в прошедшем времени и нравится это кому то или нет, а ещё через 200 будем так же говорить и о русском мир станет одним целым. Украинский язык как и нация вымирающие и виноваты в этом мы сами!!!Украины это временное явление как и всё, что с ней связано, может это и к лучшему меньше будет горя Украинскому народу! Мартышка и очки - это Украина и независимость, да и Укр.мова.!!!!
Григорій до Комсомол. Показати IP 9 Листопада 2013 22:14
В 1778 году в Москве была издана брошюра писателя и лингвиста Федора Григорьевича Карина «Письмо о преобразителях российского языка». Он писал: «Ужасная разность между нашим языком [всюду в работе он называет его «московским наречием»] и славянским часто пресекает у нас способы изъясняться на нем с тою вольностию, которая одна оживляет красноречие и которая приобретается не иным чем, как ежедневным разговором. ...Как искусный садовник молодым прививком обновляет старое дерево, очищая засохлые на нем лозы и тернии, при корени его растущие, так великие писатели поступили в преображении нашего языка, который сам по себе был беден, а подделанный к славянскому сделался уже безобразен». («Беден» и «безобразен» — это, конечно, расходится с будущей его оценкой как «великий и могучий». Оправданием тут служит факт, что Пушкин пока не родился для молодого зеленого языка, созданного только что экспериментами Ломоносова.)
Григорій до Григорій Показати IP 9 Листопада 2013 22:17
разговорный язык Московии не считался ни славянским, ни даже околорусским: крестьяне Московии говорили на своих финских говорах. Характерный пример: русского языка не знал и мордвин Иван Сусанин Костромского уезда, а его родня, подавая челобитную царице, платила толмачу за перевод с финского костромского на российский «государев» язык. Забавно, что сегодня абсолютно мордовская Кострома считается в России «эталоном» «русскости» и «славянства» (даже рок-группа есть такая, поющая мордовские песни Костромы на русском языке, выдавая их за якобы «славянские»), хотя еще два столетия назад никто в Костроме по-славянски не говорил
Григорій до Григорій Показати IP 9 Листопада 2013 22:18
Напомню, что Россия стала называться «Россией» впервые официально только при Петре I, который считал прежнее название — Московия — темным и мракобесным. Петр не только стал насильно брить бороды, запретил ношение всеми женщинами Московии чадры на азиатский манер и запретил гаремы (терема, где женщин держали взаперти), но и в поездках по Европе добивался от картографов, чтобы отныне на картах его страну называли не Московией или Московитией, как прежде, а Россией.
Андрій76 до Комсомол. Показати IP 10 Листопада 2013 11:43
Через 100 років Україна буде повноправною країною Євросоюзу і москалі типу Даунбаса чи комсомольця будуть їздити до нас по туристичним візам.Через 200 років ми назавжди"ВИЖИВЕМО"їх з нашої землі,як це зробила і продовжує робити Прибалтика,а наші нащадки прослухають і благополучно забудуть урок історії про крах Російської імперії.Слава Україні...
Кагановічам до Комсомол. Показати IP 10 Листопада 2013 23:29
Мартышка и очки - это два брата Кагановича, комсомол и компартия, Симоненин и его мерседес.
Александр Показати IP 9 Листопада 2013 16:57
Есть хорошее неписанное правило для участников дорожного движения УДД : "уступи дорогу дураку". Говорящие на укр.языке, уступите сейчас нам, не отвечайте, пожалуйста.
Справедлива Показати IP 9 Листопада 2013 18:50
Я не люблю гнівний націоналізм. Не люблю, коли представники однієї нації принижують інших. Дивні мені вислови і дії, коли народ готовий бити себе у груди, доказуючи, що "я гордий, бо націоналіст". А тим більше, коли гордитися у житті більше нічим...
Сolonel до Справедлива Показати IP 9 Листопада 2013 22:26
З мови все і починається. Немає мови - нема нації! Є "населеніє" тобто стадо худоби, на яке завжди знайдеться пастух!
справедливій до Справедлива Показати IP 10 Листопада 2013 23:30
Мені тебе шкода, що гордитися тобі нічим. навіть націоналізмом. Тоді гордись канановічами
Anonymous Показати IP 10 Листопада 2013 00:05
как смешно читать тех людей которые бьются за какой то недоделаный патриотизм ... радио, ТВ, СМИ всё на русском про что вы тут боритесь???? если вам удобно на украинском то бухтите себе и сопите в две дырочки... Я понимая и говорю и по Русски и Украински и Английскм и немного понимаю Немецкий .. а вы задр***цы полищуцкие которые так сильно любите об***ть всё и всех хоть бы грамотно говорили на Украинском хотя бы ..... так что больше мне добавить нечего ...
Андрій76 до Anonymous Показати IP 10 Листопада 2013 12:07
Мені,як громадянину України,який володіє і розмовляє польською,італійською мовою,а також"великим и вонючим"русским диалектом,смішно спостерігати за російськими туристами в Європі,які відразу"віділяються з юрби людей спитими,червоними мордами,а також невмінням орієнтуватися на місцевості без сучасних гаджетів і навігаторів.А вже думку європейців відносно кацапів я навіть озвучувати не буду,а то ще перестануть їздити до Європи і залишати там свої кошти,нажитые непосильным,адским трудом...
Anonymous до Андрій76 Показати IP 10 Листопада 2013 14:15
та мне плевать как ты там наблюдал за туристами в европе, но просто диву даюсь что понаехавший в Луцк селянский народ как они хотят себя показать героями и показать своё селяннское "Я" сто они борются за украинский язык
Сolonel до Anonymous Показати IP 10 Листопада 2013 17:35
На Волині інтелігенція завжди розмовляла українською. Російською користувались приїзджа мордва, ерзя чухонці, які в силу слабкого інтелекту не могли вивчити українську (та й російською якось не складалось), евреї та селяни з дуже "глухих" сіл, які дуже хотіли виглядати міщанами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus