USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Українське радіо з квотами: про компроміс, зміни і міфи

30 Червня 2016 08:33
Кількість пісень українською мовою у радіоефірі поступово збільшуватиметься. Кілька місяців перед ухваленням закону тривали палкі дискусії. Відтак норми, за які проголосували у Верховній Раді, називають «компромісними». Про українське радіо з квотами читайте в матеріалі щотижневика Волинські Новини від 30 червня (№22).

У ЧОМУ «КОМПРОМІС»

Раніше у законі «Про телебачення і радіомовлення» було прописано, що половина музичних творів на радіо має бути національного виробництва. Про те, що це мають бути пісні державною мовою, не йшлося. Та й, власне, норми у більшості випадків не виконували. Тепер, відповідно до нових поправок, пісень українською мовою – хай їх співатимуть хоч литовці – має бути 35%. Музичні редактори вже не зможуть «впихати» все українське на ніч: у законі йдеться про проміжки з 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00. Але не одразу і не для всіх.

Закон набуде чинності через чотири місяці. А квоту вводять поступово – цього року частка «українського» буде 25%, 2017-го – 30% і аж 2018-го – 35%. При цьому ті радіо, які «більш як 60% продукту мовлять мовами ЄС», зможуть користуватися пільговою квотою на українські пісні – 25%. Практично йдеться про ті радіостанції, які не крутять російськомовних пісень. Для них це оптимальний варіант – 75% англомовних хітів, решта – українських.

Важлива поправка у законі – те, що ведучі мають вести ефір українською. Йдеться про 60%, і ця квота теж упроваджується поступово, спочатку – лише половина ефіру. Якщо це нічого не змінить у концепції західноукраїнських станцій, то для решти – це реальний вик­лик.

ЩО ЗМІНИТЬСЯ

В ефірі луцьких радіостанцій після ухвалення закону не змінюється нічого. На радіо «Луцьк» української музики упродовж доби – 75%, на радіо «СіД FM» – половина. Мова ведення ефіру – 100% українська. Це тенденція усіх регіональних мовників Західної України. Тут і без квот наявність українського в ефірі – це конкурентна перевага.

Інша річ – мережеві радіостанції, які мовлять на всю Україну. Їм доведеться і виконувати квоти, і догодити слухачам по обидва боки Дніпра. Але знову-таки кардинальних змін чекати не варто. В ефірі станцій типу «Люкс FM», «Ретро FM», які мовлять у Луцьку, з’явиться трохи більше україномовних пісень. Ці станції, ймовірно, щогодини додаватимуть по одній пісні топових вітчизняних виконавців на кшталт «Океану Ельзи», «Бумбоксу», «Другої Ріки». Або ж зроблять, приміром, дві години упродовж дня, де кру­титимуть українські хіти. Це для них оптимальний варіант. Ще деяким радіо доведеться переводити ве­дучих на ведення ефіру українською. Серед тих, які чути в Луцьку, це, зокрема, «Пятница», «Шансон», «Авторадіо», «DJ FM».

МІФИ

Найбільш поширене трактування закону – те, що відтепер кожна третя пісня по радіо буде українською. Насправді – ні. По-перше, 35% українського передбачено не одразу. По-друге, не йдеться про цілодобовий відсоток. По-третє, радіостанції зможуть робити одну тематичну годину із україномовними піснями, а потім – хоч чотири поспіль без вітчизняного.

Деякі представники розмовних радіо почали обурюватися, мовляв, де ми вам знайдемо стільки експертів, які розмовлятимуть українською. Насправді у законі йдеться про ведення ефіру, а не про те, якою мовою говоритимуть гості. Хоч івритом – аби слухачі зрозуміли.

Автори поправок до закону вважають, що нововведення одразу збільшить кількість свідомих українців, а топові українські радіостанції почнуть масово крутити маловідомі гурти. Такого точно не буде. І це навіть не тому, що рейтингові радіо не хочуть ставити в ефір молодих виконавців, а тому, що їхній формат – добре знайомі слухачеві хіти. Для загального розуміння, формат – це не є щось погане, це чітко прописана політика радіо­станції; і що конкретніше, то станція успішніша.

НЕ БЕЗ ПАРАДОКСІВ

У законі з’явилася норма, яка унеможливлює «впихання» всього українського у нічний плейлист, чим зловживали радіостанції дотепер. Тому написали чіткий час – із 7:00 до 14:00 і з 15:00 до 22:00. Звідки узялася «дірка» з 14:00 до 15:00 – важко зрозуміти навіть досвідченим радійникам. Не можна стверджувати, що ця година – найменш рейтингова. Можливо, автори поправок хотіли дати можливість радіостанціям у цьому проміжку поставити, наприк­лад, світовий чарт. Але і ця версія не підходить – його можна поставити будь-коли, якщо «компенсувати» українськими піснями в наступній годині. Адекватних пояснень поки немає, тож що це за магічна година в ефірному просторі – невідомо.

***

Мовою закону, на нас чекає збільшення частки україномовних пісень у радіоефірі. На практиці є ще один важливий аспект – на нас чекає зменшення російськомовних композицій. Якщо йдеться про низькопробне музичне виробництво, то це, звичайно, добре. Але український слухач з часом буде спраглий до улюблених російськомовних хітів Земфіри, Андрія Макаревича, груп «Мумій Тролль», «ДДТ» і «Сплін». Радіо зі своєї хвилі нікуди не зникне, а слухач – дуже мобільний. Тому є ймовірність, що українська радіоаудиторія із FM-діапазону шукатиме музичного «притулку» в інтернеті.

Анастасія ПЕРЕДРІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
лучанин Показати IP 30 Червня 2016 08:57
Які в х*я квоти! Повна і безповоротна,а точніше сказати ТОТАЛЬНА!,українізація всіх ЗМІ!!! Мову (язик) ворога на свалку Історії.Досить коверкати,"натішились"за роки більшовизму,що хватить ще не на одне покоління української нації.Згідно Конституції України,носієм влади є НАРОД!,а не Верховна Рада,яка до речі вибрана НАРОДОМ і повинна виконувати згідно делегованих їм повноважень волю народу,а не йти на повідку в декількох депутатів-регіоналів,які за русифікацію викидають мільйони аби не дати бути вільними українцям.
Анонім до лучанин Показати IP 30 Червня 2016 12:44
коментар було видалено
Лана Показати IP 30 Червня 2016 10:02
В Україні повинна звучати своя, українська мова, пісня, фільми і т.д. Адже ми, українці, хоча багатонаціональна наша країна. Ми маємо великі відмінності від росіян. Адже росіяни мають свій менталітет і його нам нав'язують у піснях і фільмах.
Лідія Показати IP 30 Червня 2016 10:20
Та скільки можна говорити одне і теж.В україні повинна звучати тільки українська мова по радіо.А так говоріть хоч китайською.Якщо українське,то хай відповідає своїй назві.У Росії є українське радіо.Ні.Вони знати і чути не хочуть нас. То чого ведете полеміку про це. Регіоналів давно пора повикидати, а вони вся при цих же посадах і знищують Україну. Але,якщо ви не забере цю дибільну рекламу з цього радіо,то хай дійсно ніхто не буде слухати. Особливо центру пенсіон, і простату. Хто має квартири,у великих істах ,то вони допопожуть вмерти, а забравши квартиру.Так це ж злочин проти людей похилого віку. У нас в країні беззаконня. бандитизм, знищення людей і війна.Більше гіршого вже нема. Дожилися.Всі ці при владі і ніхто не може їх знищити, а вони борються за Україну як? Нікого не посадили і не зняли
Анонім до Лідія Показати IP 30 Червня 2016 12:49
Прими шо небудь,,успакойся,слей в унитаз диск михайлова стасика

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus