USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Українські науковці не розуміють європейців. ФОТО

5 Жовтня 2013 10:51
Рівень володіння англійською серед студентів та викладачів українських вишів досі низький. Про це йшлося під час міжнародної наукової конференції «Науковий парк та інноваційна інфраструктура університету як основа розвитку освіти та науки».

Під час першого пленарного засідання, що відбулося 4 жовтня, перший заступник Міністра освіти та науки України Євген Суліма наголосив на важливості володіння іноземними мовами.

З його слів, важливою є присутність наукових праць українських вчених у зарубіжних фахових виданнях. Такої присутності, на його думку, немає і не буде, якщо ці праці не будуть своєчасно викладені іноземною мовою, принаймні англійською.



На думку Євгена Суліми, наразі потрібно не просто вчити студентів спілкуватися англійською, а й готувати нею наукові розробки. Він доручив ректорам університетів відпрацювати можливі форми співпраці щодо підвищення рівня знання англійської мови серед викладачів та студентів, наголосивши, що це питання контролює особисто віце-прем’єр-міністр Костянтин Грищенко. Йшлося про підвищення рівня навчання англійської мови у технічних вишах та класичних університетах.



«Не може бути бажання піти в Європу без можливості спілкуватися з нею. Якщо ми навіть буваємо в Європі, то дуже погано розуміємо, про що йдеться англійською. Нас поважають за наші вміння, знання, намагаються їх самотужки перекладати англійською, але водночас це робить нас дещо закомплексованими. Тому потрібно починати рух, починайте його самостійно. Я не випадково запросив директора Британської Ради в Україні. Для вас це повинен бути сигнал. Я знаю, як в минулому році ректор Київського національного університету пропустив через себе кожного фахівця, який викладає іноземну мову в університеті, і скільки викладачів після цього звільнили», - звернувся Євген Суліма до ректорів українських вишів.

Директор Британської Ради в Україні Мартін Даул під час конференції презентував результати дослідження 2012 року щодо рівня володіння англійською серед вчителів закладів професійно-технічної освіти. Він розповів, що молоді спеціалісти та студенти-бакалаври знають англійську переважно на рівні А1, магістри та спеціалісти – на рівні А1 або А2, вчителі англійської мови володіють нею на рівні B1.




Євген Суліма повідомив, що цього року лише сім українських студентів з 50 номінантів отримали нагоду навчатися в американських університетах за програмою Фулбрайта. Решту американські фахівці не відібрали через низький рівень знання англійської. На думку першого заступника Міністра освіти та науки, це свідчить про низький рівень викладання англійської студентам технічних спеціальностей навіть найпрестижніших вишів країни.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Знаю усе Показати IP 5 Жовтня 2013 11:08
Кажуть, що викладачі не володіють іноземною мовою. Більшість з них і своїм предметом не володіють, не те, що іноземною мовою... Забери у нього на лекції конспект - не буде знати, бідолага, що говорити. Для студентів переважна більшість лекцій - це 90 хв. писанини під диктовку "прохфесора". Оце, що рівень викладання? Дійсно, до Європи нам далеко. Що студент сам не в змозі з книги написати конспект? Чому людина отримує немалі гроші, якщо її лекція обмежується вищезгаданим? Будь-хто так зможе? Де якісний рівень викладання? Чи тільки сесії викладачі з нетерпінням чекають??? Ото треба записувати на відео як лекцію ведуть шановні доценти і професори, а потім в інтернет викладати і хай любується атестаційна комісія!
Лучанин до Знаю усе Показати IP 5 Жовтня 2013 12:44
Дуже корисна справа - записувати лекції та викладати в інтернет. По-перше можна буде прослухати предмет, а по-друге декому можна буде зробити висновки про якість викладання.
Щось та й знаю Показати IP 5 Жовтня 2013 12:59
Перш за все, дуже прикро, що у вас були викладачі, які не володіли предметом, і вам довелось платити за оцінки. Я так само випускниця одного із луцьких вишів і можу з впевненістю сказати, що і навчили, і показали, і розказали, і разом з тим ніколи нікому нічого не платила. Ваше відношення до своїх викладачів не надає вам права говорити, що такі усі. Якщо знаєте усе, то знаєте і те, що лектор за одну лекцію отримує навіть не малі, а мізерні кошти. Для того, щоб прочитати лекцію у 80 хв (саме стільки вона триває, а не 90, як ви написали) потрібно витратити мінімум годин 10, а то й більше, на підготовку. В університетах, як в усіх організаціях, є люди, які ходять "відбувати" робочий день, і ті, які добросовісно відносяться до своєї роботи. Не потрібно всіх "підганяти" під одну планку. Рівень освіти залишає бажати кращого - погоджуюсь. Але разом з тим саме ж Міносвіти від усіх викладачів та керівників підрозділів вимагає придумати, як комерціалізувати наукові дослідження, а не якісно вчити студентів. Щодо студентів, то це ще одне болюче питання. Як можна вчити людей, які прийшли не за знаннями, а просто стоять у черзі за дипломом? З іншого боку, куди потім з своїми знаннями іти, якщо ніде ти не потрібен, червоний той диплом чи ні. Стосовно англійської, то навіть не зрозуміло чому питання аж на рівні міністерства? Кожен, хто писав чи написав дисертацію (якщо ж писав сам) користувався іноземними джерелами, тому мову захочеш - не захочеш вивчиш. І стосовно того ж мовного питання, а чи знаєте, з якої мови пан Сулима на вчорашньому засіданні попросив перекладача?
Знаю усе до Щось та й знаю Показати IP 5 Жовтня 2013 16:40
Я пишу з позиції людини, яка отримала диплом з відзнакою і нікому нічого не платила. Що це за логіка: не подобається навчання, значить хтось комусь платив. Це ви надто переймаєтеся фінансовим питанням (як за Фрейдом), що насторожує. У мене були ВЛАСНІ знання, які я отримала не завдяки "професорсько-викладацькому складу", а тому, що я штудіювала наукову літературу, працювала у бібліотеці тощо. І якщо я пишу такі речі - я маю право на таку оцінку роботи вузу. Згідна, що усі викладачі різні. Чого сперечатися? Але є певний образ, який у мене склався протягом 5 років навчання. Судячи з Вашого повідомлення, Ви людина, яка або сама є викладачем, або аспірантом чи щось у цьому дусі. Викладачі працюють за копійки? Хм. Шукайте більш оплачувану роботу, заробляйте гранти тощо. І щоб написати дисертацію - знання іноземної необов,язкові. Хто із тих педагогів, хто захистився, знає іноземну хоча б на розмовному рівні? Цікаво, моя знайома порівняла, що навчання у школі їй дало набагато грунтовніші знання, ніж ВУЗ. Доречі, я сама з радістю і повагою згадую своїх шкільних Учителів і низько їм вклоняюся. Нажаль, про жодного університетського викладача нічого подібного сказати не можу. Робіть висновки. Вчимося для диплому? Мабуть,так.
Випускниця до Знаю усе Показати IP 5 Жовтня 2013 16:48
І Я СВОЇХ ШКІЛЬНИХ УЧИТЕЛІВ ЗГАДУЮ З ТЕПЛОТОЮ І ПОВАГОЮ: ДОБРІ, АЛЕ СТРОГІ, РОЗУМІЮЧІ І СПРАВЕДЛИВІ. ЗІ СВЯТОМ, ВАС!
знаючому усе Показати IP 5 Жовтня 2013 16:23
Шановний "знаючий" "усе",якщо БОГ при допомозі батьків не наділив розумом,то ніякий викладач його не дасть.В минулому році я закінчив ВНУ ім.Л.Українки,історичний ф-т,кафедра політології.Ні до одного викладача по викладанню предметів в мене претензій НЕМАЄ!Це не просто викладачі,а супер фахівці своєї справи,які бажають дати студенту знання.За весь період навчання,я ніколи не бачив,щоб хтось з них підглядував або читав з конспекта,якщо приносили з собою,(а таке було)кіпу паперів,то це були схеми,порівнювальні таблиці,якась наочна інформація і інше.Якщо сам неук,то викладачі тут не допоможуть.
Аспірант до знаючому усе Показати IP 5 Жовтня 2013 16:45
Видно, тобі про "неуків" видніше. Знаєш, про кого говориш:))
Студент до знаючому усе Показати IP 5 Жовтня 2013 17:16
Доценте політології, ти не знаєш, щохвалити сам себе негарно. Хай тебе студенти похвалять
Александр Показати IP 5 Жовтня 2013 18:20
Мне просто интересно: а что Вы сейчас делаете со своей специальностью? Какая от нее польза обществу?
Александр до Александр Показати IP 5 Жовтня 2013 18:22
Мой вопрос выпускнику кафедры политологии
Александру до Александр Показати IP 5 Жовтня 2013 18:44
Молодец, хороший вопрос задал!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus