USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Уряд Норвегії зацікавлений фінансувати проекти, які ініціюють у Луцьку

10 Серпня 2015 12:40
На партнерських засадах зацікавлені співпрацювати з українцями представники місії Королівства Норвегії в Україні. Наразі йдеться про енергозберігальні проекти, екологічні програми, масштабні волонтерські навчання та соціальну адаптацію військових.

Так, Луцьк став одним із перших обласних центрів, в яких побували керівники міжнародних фондів задля обміну досвідом та започаткування спільних проектів.

Можливості такої співпраці обговорили під час зустрічі у Фонді Ігоря Палиці «Новий Луцьк». У ній взяли участь заступник керівника місії Королівства Норвегії в Україні Річард Нюгорд Скарборо, Президент Міжнародного Фонду соціальної адаптації Володимир Рубцов, Директор Міжнародного благодійного Фонду «ЄвроАзія» Олексій Іващенко, представник Мінсоцполітики Борис Венгер, ректор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Ігор Коцан та голова правління Фонду Ігоря Палиці Олександр Товстенюк.

Власне, з його ініціативи представники цих організій зустрілися за одним столом – задля обміну досвідом та об’єднання інвестицій.

Під час зустрічі дійшли розуміння, що Норвегія зацікавлена у роботі з ініціативними українськими організаціями. Так, очевидно, що за умов, які склалися, співпраця з Україною лише посилить позиції обох держав у питаннях протидії зовнішнім небезпекам.



ІНВЕСТОР НЕ МОЖЕ БУТИ ОБДУРЕНИЙ

Сильною стороною Луцька є змога реалізувати спільні з міжнародними організаціями, зокрема і місією Королівства, проекти на умовах співфінансування, - у цьому запевняє керівник Фонду Ігоря Палиці.

З його слів, така співпраця може бути вигідною обом сторонам. І цього потрібно прагнути.

Річард Нюгорд Скарборо акцентував увагу на питаннях модернізації та енергозбереження, що є актуальним для українців. Він також наголосив, що Норвегія насправді зацікавлена у співпраці з Україною.

Представник уряду Норвегії закликав Фонд інвестувати у стратегічні енергосервісні заходи, які давали б позитивні результати в плані екогології та економії енергії.

«Різні заклади, зокрема школи, можуть реалізовувати методи, які б давали змогу зберігати енергію. Через років 4-5 років фонд або інвестор вкладені гроші повертає, а заклади, на базі яких реалізовувалися зміни, лишаються з оновленим сучасним обладнанням та ресурсами», - прокоментував Річард Скарборо.



З цього приводу Олександр Товстенюк зауважив, мовляв, якщо говорити про тему енергозбереження власне в Луцьку, то тут актуальними є заміна дерев'яних вікон на пластикові зі склопакетами, облаштування теплоізоляції та подальше встановлення індивідуальних теплових пунктів.

Подібні процеси, з його слів, можна реалізовувати, зокрема, під гарантії міського голови та міської ради, не прив'язуючись до рішень Верховної Ради та прийнятих законів.



На продовження теми Річард Скарборо додав, що в Україні вже працює компанія НЕФКО (Норвегія – Фінляндія), яка дозволяє отримати фінансову підтримку та кредити в проектах для збереження довкілля.

З його слів, скористатися можливостями, які надає організація, можуть і на Волині.

Утім, для цього потрібне сприяння й розуміння ситуації та переспектив з боку місцевої влади, яка повинна розуміти, чим, власне, має займатися влада, приймати рішення, а не гратися в політику. Існують приклади в Україні, коли молодий міський голова брав і міняв ситуацію, як от у Вінниці та деяких інших обласних центрах.

Як представнк основного фінансового донора в Луцьку, Олександр Товстенюк переконаний: інвестор, який вкладає свої кошти, не повинен і не може бути обдурений.

Так, голова правління розповів, що свого часу мала місце цікава програма по реалізації спільного проекту щодо тролейбусів – власне, екотранспорту. Неодноразово міському голові пропонувалося зробити підприємство 50/50.

“До прикладу ми (Фонд Ігоря Палиці – авт.) могли б дати 50 тролейбусів, 50 – міська влада, для того, щоби забезпечити якісний менеджмент”, - пояснив голова правління Фонду. Утім проект не підтримали.

Наразі ж, каже Олександр Товстенюк, головною в роботі Фонду є програма «Луцьк–2020», яка спрямована на розвиток міста.

Її ключовим фактором є залучення до реалізації проектів самих лучан. Для таких цілей у місті відкриваються Офіси розвитку кварталу, які стануть майданчиком для діалогу з мешканцями, обговорення проектів, проведення семінарів і навчання, аби кожен лучанин усвідомив, що може попрацювати на розвиток Луцька.

Так, підтримати якісні ініціативи зможе людина, яка родом з цього краю, виросла в Луцьку, прожила тут до 1997 року, і зараз має бажання вкладати кошти в своє місто – власне, сам Ігор Палиця.

Олександр Товстенюк наголосив, що Фонд «Новий Луцьк» завжди відкритий для ідей та співпраці – як і з кожним лучанином, так і з міжнародними організаціями.

УСПІШНІ ПРИКЛАДИ СПІВПРАЦІ

Про вдалу практику співпраці із місією Королівства Норвегії, своєю чергою, розповіли керівники двох міжнародних фондів Володимир Рубцов та Олексій Іващенко.

Ініціативи, які вони реалізують за підтримки цієї країни, - соціальна адаптація і подальше працевлаштування військових пенсіонерів, психологічна реабілітація учасників АТО та спільні навчання волонтерів.

Робота відбувається у рамках проекту «Норвегія-Україна». Його суть полягає в тому, що звільнені у запас кадрові військовослужбовці та члени їхніх сімей можуть отримати перенавчання у напрямі менеджменту підприємницької діяльності, а відтак у подальшому влаштуватися на роботу чи розпочати власну справу, відповідно, каже Іващенко, йдеться про створення сімейного бізнесу.

Зауважимо, в Луцьку в цьому проекті задіяний Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки. Триває робота також і в Ізмаїлі, Кіровограді та Вінниці.

Зі слів Іващенка, проект реалізується вже 12 років, наразі на 5 років укладено договір з Норвегією. Так, уряд цієї країни протягом 5 років фінансуватиме роботу фонду. Одна з умов співпраці – 20% участь у вкладенні коштів. Фонд продовжує шукати зацікавлених людей і в інших містах України. А гроші потрібні не організаторам процесу, а, власне, виконавцям на місцях, - переконаний Олексій Іващенко.

З його слів, наразі склалася дуже прикра ситуація, коли влада України каже, що до військових посилилася увага, їх дійсно забезпечують усім необхідним, однак в реальності спостерігається пригніченість тих, хто повертається або повернувся з зони бойових дій, та відчуття безвиході. Особливо це стосується нинішніх учасників АТО.

Окрім того, Іващенко додав, що на базі вищих навчальних закладів відбуваються спільні навчання волонтерів, які готові задіяти себе у соціальній сфері.


Волонтерів навчають пошуку та порятунку людей у всіх можливих ситуаціях: у воді, в повітрі, в горах, під землею, в морі, пожежах тощо.

У планах фонду «ЄвроАзія» – провести загальні збори волонтерів на Шацьких озерах – туди з’їдуться активні українці з усієї країни. Від такого обміну досвідом виграють усі, - переконаний Олексій Іващенко.

Реалізувати ці та інші проекти пропонується і в рамках проектів, які вже здійснює Фонд Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

Наголосимо, усі проекти, про які йшлося на зустрічі, можна успішно реалізувати на умовах співпраці та співфінансування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Товстенюк Показати IP 10 Серпня 2015 13:23
Для чого збирати норвежців,щоб сказати що Палиця готовий інвестувати в економіку міста.Окрім того, про який такий "уряд Норвегії" іде моваю За столом є хоча б один його представник чи будь хто, хто виступав від імені уряду.
сліпим до Товстенюк Показати IP 10 Серпня 2015 15:54
а скарборо там так просто притусувався, так ?))
Аліна до Товстенюк Показати IP 10 Серпня 2015 18:24
а що тепер представник посольства вже не асоціюється з урядом,чи може ви хотіли щоб з таких питань до нас прем'єр чи король Норвегіі приіхав?будьте об'єктивним.
оля Показати IP 10 Серпня 2015 13:31
Молодці, що долучилися до ініціатив, які реалізує у місті міська влада! енергозбереження - один із основних напрямків роботи, над яким вже активно працюють у Луцьку.
міська рада Показати IP 10 Серпня 2015 13:53
Молодці "Новий Луцьк", що долучилися до заходів з енергозбереження, що впроваджуються міською радою. Хороша підтримка зробленому.
лучанка Показати IP 10 Серпня 2015 14:26
Цікаво де та міська рада займається енерго збереженням,в себе в будинку чи в родичів,запахло виборами!
Степан Бандера Показати IP 10 Серпня 2015 15:26
Цей дивакуватий персонаж явно норвезький остап бендер, і ніякий уряд скандинасвької держави він не представляє. Пшик, хіба йому заплатять трохи, то він для крутизни готовий буде підпис своєї організації поставити на договорі. Буде тоді міжнаціональний проект і красиво можна буде це подати.
коля Показати IP 10 Серпня 2015 16:06
вибори вибори кандидати бібери...
Таня Показати IP 10 Серпня 2015 17:18
Знаєте, от дійсно у Європі, та і не тільки там, діють цікаві проекти і щодо енергозбереження, і щодо екотранспорту. Але там і правда це все ініціюється та підтримується владою. А у нас взагалі парадокс - влада не підтримує, а ті, хто прагне щось змінити чомусь одразу перетворюються на ворогів чи недругів. Дайте меценатам хоч щось змінити.
кацо Показати IP 10 Серпня 2015 23:18
нАШ рЕКТОР кругом, він попереду всіх...
Анонім Показати IP 11 Серпня 2015 20:55
Що там Чуліпа робить?
хм. Показати IP 13 Серпня 2015 09:24
Як що Чуліпа робить він начальник відділу міжнародних відносин. До речі дуже не дурний чоловік. Його дуже люблять студенти,гарно викладає,правда останнім часом дуже занятий. Ігор Дмитрович студенти вас люблять!
Латковський Показати IP 15 Серпня 2015 15:38
Ректор вузу по Клички проффесор сидить щоки надув: ти коли перестанеш брати хабарі з Волинян за тобою тюрми плаче якщо ти думаєш СБУ під страхують помиляєшся люди на вилах винесуть дурню, закінчуй брати побори менше дадуть по строку .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus