USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Уряд вирішив зекономити на студентах та працівниках, - Ірина Констанкевич

8 Грудня 2016 09:28
Так званий закон «про зарплатню в 3200» містить низку норм, які можуть спричинити значні проблеми в суспільстві. Про це заявила народний депутат з Волині, представник партії УКРОП Ірина Констанкевич, коментуючи ухвалення парламентом законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів» (№ 5130). Зокрема, за її словами, запровадження нового порядку нарахування стипендій звузить коло осіб, які зможуть їх отримувати, - повідомляє прес-служба УКРОПу.

Документом пропонується скасувати норму щодо виплати стипендій двом третинам студентів та розділити їх на соціальні та академічні. «Замість 75% студентів стипендії зможуть отримувати лише понад 40%», – сказала Ірина Констанкевич. Народний депутат пояснила, що, відповідно до нового закону, претендувати на академічні стипендії зможуть лише особи, які досягли значних успіхів у навчанні або науковій діяльності. При цьому в ньому немає жодних критеріїв щодо показників успішності, які мають застосовуватися при нарахуванні виплат. «Якщо ми підвищуємо стипендію для успішних студентів, то має бути чітко прописано, який зміст вкладається в це поняття. Відповідні супровідні матеріали мали б вноситися до сесійної зали разом із законопроектом, але цього не було зроблено», – зазначила Ірина Констанкевич.

Політик також наголосила на необхідності спрямувати 1,7 млрд грн з фонду соціальних стипендій на виплату академічних. «У такому разі 50% студентів, які навчаються за державним замовленням, отримуватимуть стипендіальне забезпечення. Таким чином ми зможемо врегулювати проблему зі стипендіями, яка може виникнути в умовах переходу на нову модель забезпечення освіти і адаптації до нового закону про вищу освіту та базового закону про освіту», – сказала політик.

Нардеп звернула увагу й на несправедливу диспропорцію між доходами висококваліфікованих фахівців та технічного персоналу, яка виникне після набуття чинності цим законом. Так, відповідно до нього, розмір мінімального посадового окладу встановлюватиметься на рівні прожиткового мінімуму, а не мінімальної заробітної платні, яка з 2017 року зросте до 3 тис. 200 грн і вдвічі перевищуватиме рівень прожиткового мінімуму. Тож зарплати бюджетників, які нараховуються за тарифною сіткою, прив'язаною до прожиткового мінімуму, суттєво не зростуть.

«Це може призвести до того, що технічний, допоміжний персонал отримуватиме 3200 грн, а люди, які виконують роботу з більшою креативною, інтелектуальною, професійною складовою, в оплаті своєї праці зрівняються з технічним персоналом. Це неправильно. Якщо ми підвищуємо мінімальну заробітну платню, то слід було б зняти прив’язку тарифної сітки до прожиткового мінімуму», – вважає Ірина Констанкевич.

ЧИТАТИ ЩЕ: «МІНІМАЛКА» У 3200: П'ЯТЬ НАСЛІДКІВ ДЛЯ УКРАЇНИ

За словами нардепа, «Українське об'єднання патріотів – УКРОП» виступає за збільшення заробітної платні, але не для окремих категорій, а для всіх тих, хто цього потребує. Крім того, підвищення «мінімалки» може знову загнати в тінь значну частину економіки, а малі й середні підприємці просто перестануть офіційно оформляти своїх працівників через неспроможність платити їм встановлені законом 3 200 гривень та податки з них. «Презентуючи цей законопроект, уряд не сказав всієї правди. Це ошуканство», – наголосила Ірина Констанкевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
лучани Показати IP 8 Грудня 2016 09:49
Чому держава має платити трійошникам, вони пиво пють та пари прогулюють? Платники податків і так платять цим студентам за навчання.
Юлія до лучани Показати IP 8 Грудня 2016 12:52
Коли ви були студентом(кою)? Зараз за трійки і не платять стипендії. А ви бідосі, тільки ви мало получаємо, нащо тим вчителям платити, лікарям? А зрівняти санітарку з лікарем, це неправильно. Наші найкращі люди виїзджають за кордон, щоб працювати за фахом і отримувати достойну зарплатню, за те що вони фахівці своєї справи.
Микола до лучанина Показати IP 8 Грудня 2016 11:18
Проблема в тому, що студенти , що вчаться на "4" і "5" теж не будуть отримувати стипендію. Як вибирати студентів, "які досягли значних успіхів у навчанні" ніде не сказано.
45 до Микола до лучанина Показати IP 8 Грудня 2016 18:25
проблема в тому, що "студенти , що вчаться на "4" і "5"" - на 80% насправді вчаться на колишнє "2"-"3", але на фоні доброї третини, що взагалі не ходять на пари, вони виглядають "на 4". Але глобально це не проблема студентів чи їхніх стипендій - це проблема суспільства (і не тільки українського, до речі).
678 Показати IP 8 Грудня 2016 13:10
Не переконливо. Оцінювання потребує відповідних знань, а не підказок
Колківська лікарня Показати IP 8 Грудня 2016 13:11
Де ваше вагоме слово як депутата і * укропа*
нхя не смішно Показати IP 8 Грудня 2016 13:37
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus