USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

В Україні боротимуться з радіацією по-європейськи

17 Січня 2014 09:42
З метою підтримки аварійного реагування у випадках аварійних ситуацій на АЕС ДСНС України на основі Укргідрометцентру буде створено Центр прогнозування наслідків радіаційних аварій, повідомили у прес-службі волинських рятувальників.

Згідно з підтримки Європейської Комісії он-лайн система для позаоб’єктового аварійного реагування розроблена і впроваджена в багатьох країнах Європи. В Україні система РОДОС реалізується з 11 листопада 2012 року для двох бенефіціаріїв – Державної служби України з надзвичайних ситуацій і НАЕК «Енергоатом».

Із впровадженням системи РОДОС Україна отримає сучасну систему підтримки прийняття рішень для екстреного реагування на ядерні та радіаційні аварії, яка основана на результатах чисельного прогнозу погоди (для моделювання атмосферної дисперсії радіонуклідів) з використанням он-лайн даних із систем радіаційного моніторингу навколо АЕС.

Для виконання існуючих процедур підтримки управління в надзвичайних ситуаціях будуть встановлені: апаратні засоби для функціонування системи РОДОС;

дизель-генератор, що забезпечуватиме операції у разі відключення електроживлення. Також буде встановлена автоматична метеорологічна станція в місті Нікополь поблизу Запорізької АЕС для підвищення якості метеорологічної інформації, що надходитиме до системи РОДОС через мережу Укргідрометцентру; SODAR і автоматична
метеорологічна станція для підвищення якості метеорологічної інформації, яка надійде до системи РОДОС від Запорізької АЕС.

Обговорення створення Центру прогнозування наслідків радіаційних аварій в області відбулося 14 січня

в спільному офісі Європейської Комісії з підтримки ядерної безпеки України під час засідання Комітету управління Проектом ЄС INSCU1.05/09T6 «Розробка удосконаленої, повністю інтегрованої системи контролю Державного підприємства Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом», атомних електростанцій для ефективного і скоординованого реагування на аварійні ситуації», RODOS-UKRAINE (РОДОС).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus