USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

В Україні заборонили санітарну вирубку дерев у заповідних зонах

30 Березня 2016 11:04
Кабінет міністрів України заборонив санітарну вирубку дерев у заповідних зонах.

Відповідна постанова від 23 березня 2016 р. № 213 "Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 27 липня 1995 р. № 555 та від 12 травня 2007 р. № 724" опублікована на Урядовому порталі.

Відтак, заборонено вирубувати дерева у заповідних зонах біосферних заповідників, національних природних і регіональних ландшафтних парків, природних заповідниках, пам'ятках природи, заповідних урочищах.

Крім того не можна проводити всі види поступових та суцільних рубок формування і оздоровлення лісів та вирубування дуплястих дерев.

Відповідні зміни до Санітарних правил у лісах України та Правил поліпшення якісного складу лісів прийнято на засіданні Кабінету міністрів.

Як зазначається в поясненні до рішення уряду, це забезпечить проходження на територіях природно-заповідного фонду природних процесів, не пов'язаних з втручанням людини.

Загалом 1З8 українських територiй програми IBA (Important Bird Area - мiжнародна програма з охорони оселищ птахiв) 38 територiй (28%), через рiзнi суцiльнi рубки лiсу втрачають свою екологiчну цінність.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, на Волині склалася тривожна ситуація з рубками в об’єктах природно-заповідних фондів (ПЗФ), де проводяться санітарні та інші рубки. Так, торік у Волинській області суцільні санітарні рубки були заплановані на 600 гектарах заповідних об’єктів.

Нагадаємо, у листі Державної екологічної інспекції у Волинській області першому заступнику голови облради щодо цього питання йдеться, що протягом 11 мiсяцiв 2015 року Держекоінспекція провела 636 перевірок, до адмінвідповідальності притягнули 744 особи, наклали адміністративних штрафів на суму 101 123 гривні, нараховано збитків на суму 2 671 876 гривень. Так, під час проведення перевірок Держекоінспекцією, встановили, що ДП «Цуманське ЛГ» та Шацький національний природний парк проводили лісогосподарські та санітарно-оздоровчі рубки за відсутності лімітів та дозволів. Цим підприємствам виставили претензії на добровільне відшкодування заподіяної шкоди у розмірі: ДП «Цуманське ЛГ» - 109 тисяч гривень (сплачено), Шацький національний природний парк – 11,7 мільйона гривень.

Щоправда, кримінальне провадження щодо вирубки дерев у орнітологічному заказнику «Пташиний гай» у Луцьку правоохоронці закрили за відсутністю складу злочину.

У ВОУЛМГ інша позиція щодо заборони санітарних вирубок, підняте у зверненні – не на часі. Волинське ОУЛМГ вважає недоцiльним введення мораторiю на проведення санiтарно-оздоровчих заходiв в лiсах ПЗФ мiсцевого значення, «оскiльки це неминуче призведе до загострення лiсопатологiчної ситуацii в цiлому в лiсах областi».

Нараз 52 тисячі гектарів лісу потребують санітарних заходів, з них 30% - об’єкти ПЗФ. Вже впродовж трьох років санітарних рубок на об’єктах ПЗФ практично не здійснюють. Тому позиція ВОУЛМГ полягає у тому, що питання, підняте у зверненні – не на часі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus