USD 39.40 39.73
  • USD 39.40 39.73
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Чим частують на волинських весіллях: як змінилося меню за 30 років

8 Жовтня 2019 07:00
У селі Щурин Рожищенського району нема оселі, куди не запрошували б весільною хазяйкою Марію Кусу. 71-річна господиня вміло готувала на забави, де гуляли і 300, і 100 гостей.

Кілька десятиліть Марія совісно трудилася в місцевому колгоспі імені Леніна, який згодом перейменували у «Світанок». Працювала кухарем у їдальні й мусила обробляти по кілька рядків цукрових буряків. Пригадує, що йшла з дому вдосвіта, а поверталася, як стемніє. Хоча від домашніх обов’язків мами і дружини Марію ніхто не звільняв. Чоловік спочатку сердився за таку зайнятість, а потім змирився.

«Найбільше роботи на кухні було в жнива, – пригадує Марія Петрівна. – У колгоспі працювали бригади із трьох сіл, іноді возили обіди в поле. А сезонні працівники, які скиртували сіно, обробляли буряки, харчувалися кілька разів на день. Наш голова колгоспу вважав, що робітників треба добре годувати, тоді вони гарно працюватимуть. Тому не шкодував м’яса, овочів, круп. Але як заходив у їдальню й бачив, скільки людей мають пообідати, то хапався за голову. Казав мені: «Чим ти будеш їх годувати?».
А Марія Петрівна з помічницею заздалегідь готували 50-літрову каструлю борщу, по 10 літрів картоплі та каші. Щодня були гуляші, тефтелі, котлети. А коли запрошували готувати на весілля, то обов’язків додавалося. І тоді жінка шкодувала, що доба має лише 24 години.

«Треба було вчасно закупити продукти, поставити холодильники. У селі дружно допомагали одне одному, пекли печиво й торти, робили м’ясні закуски, – каже Марія Куса. – Треба було грамотно скласти меню, розрахувати, щоб усього вистачило, нічого не змарнувалося».
Марія Петрівна особисто була присутня, коли перед весіллям кололи кабана. Керувала, як розібрати тушку, на які шматки порізати філе. Звісно, працювала з помічниками, які допомагали підготувати кишки і фарш на ковбасу й кров’янку, відбити м’ясо на крученики, закоптити бочок.

«Раніше весільне меню було скромнішим, але натуральнішим. Із приправ – тільки сіль і перець, жодних хімікатів, – пригадує Марія Петрівна. – Кололи свиню, різали теля, з них робили м’ясні закуски. Оселедці купували, готували всім відомий салат «Шубу». На столі обов’язково мали бути прозорий холодець і «Олів’є», канапки зі шпротами. Вже під час першого застілля подавали одну-дві гарячі страви – голубці, кров’янку. З десертів були популярні налисники і желе – сирне або фруктове».
Бабуся Марія радіє, що сучасним господиням неабияк допомагають міксери, блендери, духовки, електричні м’ясорубки. Раніше все доводилося робити вручну. Наскільки побутова техніка полегшує життя, Марія Петрівна відчула, коли 12 років тому побувала в Ізраїлі. Туди її запросила студентська подруга. Понад два місяці наша землячка балувала українськими смаколиками тамтешніх жителів. Вони дуже неохоче відпускали пані Марію додому і запрошували ще.

Однак жінка зрозуміла, що найкраще – удома. Її шанують і поважають. Адже Марія Петрівна одружила три покоління жителів Щурина й навколишніх сіл, від усіх чує лише гарні слова. Коли ми поцікавилися, які страви любить господиня, Марія Петрівна відповіла: капусняк, деруни, тушковану картоплю. За приготуванням дерунів ми і застали господиню. Ще досі пані Марія пече хліб, а щоб паляниці вдалися, місить тісто годину.
Останні кілька років Марія Петрівна вже не так активно займається улюбленою справою. Більше часу приділяє домашньому господарству, а воно у жінки чимале – поросятко, кролі, кури, 30 соток городу. Бабця Марія навіть не планує збувати живність чи відмовлятися від городу. Вважає ці клопоти приємними й корисними для здоров’я, адже рух – це життя.

Оксана КУЦИК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Анонім Показати IP 8 Жовтня 2019 12:11
Хороша бабця. Моя теж працювала все життя і готувала на веіллях. Доброго їй здоров"я
Оксана Показати IP 8 Жовтня 2019 12:24
Дуже тепла і хороша стаття про Добру Людину, адже зараз читаєш тільки про вбивства, насилля і аварії. Хай щастить пані Марії у її подальшому житті, а Бог подарує багато років при повному здоров'ї!
Луцьк Показати IP 8 Жовтня 2019 13:57
Побільше б таких статей про достойних уваги людей!!!! Бабусі хочеться побажати міцного здоров'я і багато років життя. В таких людей потрібно вчитись і брати приклад.
Світлана Показати IP 8 Жовтня 2019 17:13
Дякую за таку щиру статью і за бабусю, аж сльози вийшли на очі. О це дійсно приклад!. Буває так важко і думаю не потягну дальше, почитала про бабусю Марію і сили появилися, як вона так може , то і я зможу. Дякую Вам гарно і хай Бог благословить бабусю Марію!!
Читач Показати IP 8 Жовтня 2019 19:57
Бабуся просто золота людина, заслуговує найкращих слів вдячності! А фото прекрасні, помітно, що фотограф старався. Струджені руки свідчать, скільки роботи довелося їм переробити. І бабця не стогне, ще працює, молодець! Українська Мадонна!
Читачка Показати IP 8 Жовтня 2019 20:11
Класна стаття! Автор молодець. Бабулька супер
Док Показати IP 9 Жовтня 2019 08:42
Побільше б таких постів! Бабульці многая і благая літа!
МВ Показати IP 9 Жовтня 2019 21:16
Волинські новини,ви зробили мій день!!! Захоплює...про людей і людяність,надоїли плітки, штучні щасливі люди,а скільки таких..бабусь по Волині.. живе..щодня статті писати б
Львів Показати IP 11 Жовтня 2019 22:25
По всій Україні є такі люди. У кожному селі. А які весілля були колись у селах! Тепер - це екзотика...
Добре слово про добр Показати IP 27 Грудня 2019 23:14
Здаеться не мае людини в селі Щурин та і в навколишніх селах,хто б не поважав .тМаню(як її всі називають в селі) . Всі її знають як людину спокійну,.врівноважену,добру,працювиту ,завжди готовою допомогти. Напевно ніхто не бачив її роздратованою,чи чимось невдоволеною. Та зазнала Марія Петрівна в житі і біди. Поховала чоловіка ,а не в довзі і ще молодого сина..Все це дуже підірвало її здоровя.. Та навіть не маючи здоровя,т Марія ще й доглядала свою стареньку маму(бабу Яринку),яка переступивши 90 літній рубіж життя,,ще не так давно померла. Мені здаеться,що село Щурин може лише гордитися такими людьми як Марія Петрівна. Вона може являтися взірцем для кожної жінки-як хороша дружина..мама..господиня .і Людина з Великої букви. Бо ця дуже скромна жінка вміе жертвувати собою заради ближніх. Т.Маня! дай Вам Боже міцного здоровя і крепкого Духу на многіі і благіії літа.! Храни Вас Богородиця!)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus