USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Інформаційна війна РФ: канали, сайти, журналісти

28 Листопада 2014 18:29
Радник Голови Служби безпеки України з питань інформаційної політики та зв'язків з громадськістю Маркіян Лубківський поділився на своїй сторінці у "Facebook" внеском української спецслужби у справу з протидії інформаційній агресії Російської Федерації.

"Шановні друзі,

У зв’язку з активним обговоренням українською громадськістю питань, пов’язаних з розгорнутою Російською Федерацією інформаційною війною проти України (про це багато пише шановний Юрій Бутусов) пропоную вашій увазі інформацію про те, що робить Служба Безпеки України для протидії російському інформаційно-ідеологічному тероризму, а також думки з приводу того, як діяти далі.

На початку хочу одразу наголосити, що СБУ не воює з російськими ЗМІ – ми боремося з цинічною і безжальною зброєю в руках російських імперіалістів, загарбників, терористів та диверсантів, яка калічить не менше ніж звичайна зброя.

Мені важко сказати, коли Росія розпочала інформаційну війну проти України, адже вона її ніколи не припиняла з моменту проголошення незалежності. Очевидним хіба що є те, що для війни проти українців Росії не шкода ні грошей, ні брехні, ні хворобливої фантазії, ні сучасних технологій…

Очевидним також є те, що, починаючи з березня 2014 року, російськими мас-медіа здійснюється планомірна антиукраїнська інформаційна діяльність, спрямована на підрив незалежності та суверенітету нашої країни, виправдання сепаратистських та терористичних дій на Сході України за підтримки РФ, поширення антиконституційних та інших протиправних закликів на шкоду безпеці української держави.

Хто на інформаційній передовій боротьби проти України?
Це центральні телеканали «Первый канал», «Россия 24», «НТВ», «РТР» та ін., газети «Известия», «Российская газета», «Московский комсомолец», «Комсомольская правда», «КомерсантЪ», «Взгляд», інформаційні агентства «РИА Новости», «ИТАР-ТАСС», «РОСБАЛТ», «АИС», Інтернет-телеканали «LifeNEWS» та «ANNANews», .
Нам відомі десятки російських сайтів, які займаються постійним інформаційно-психологічною диверсійною діяльністю на протиборством на українському напрямі, активно висвітлюють події, що відбуваються, поширюючи публікації із неперевіреною та неправдивою інформацією і здійснюючи ідеологічно викривлений інформаційний супровід подій.

Як російські ЗМІ потрапляють в Україну, хто їм допомагає?
Важливо знати, що переважна більшість працівників російських ЗМІ потрапляє на територію України нелегально (!), через неконтрольовані українськими прикордонниками пункти пропуску, у т.ч. з території окупованого Криму.
Водночас, російські мас-медіа доволі часто вербують українських журналістів (!) для отримання необхідних резонансних відеоматеріалів та інформації, яка згодом у викривленому вигляді подається мас-медіа РФ.

Що робить СБУ?
Примусово повертає з України журналістів та працівників засобів масової інформації РФ, зокрема, таких як: телеканал «LifeNews» - М.Сайченко, О.Сидякін, Ю.Пустоплєснова, М.Пудовкін; Всеросійська державна телерадіокомпанія - К.Кібкало, Д.Малишев, О.Ялдин, «Россия» - Є.Попов та інші.
За час агресії Росії проти України СБУ заборонила в’їзд в Україну 83 (!) російським журналістам, які представляють, зокрема, такі російські ЗМІ, як: «Звезда», ВДТРК, «LifeNews» та багато інших (10 – примусово повернуто, 73 не допущено на нашу територію).

Зауважу, що всі рішення про заборону в’їзду приймались на підставі наявності достатньої інформації про вчинення конкретним представником російських мас-медіа відповідних діянь, що суперечили інтересам забезпечення національної безпеки України.
Діємо у повній відповідності з Законом України «Про Службу безпеки України».

СБУ виявляла і продовжує виявляти та припиняти розповсюдження на території України друкованих видань терористичної спрямованості, таких як «Новоросія», «Хочу в СССР» та інші. Це зроблено і робиться на Дніпропетровщині, Сумщині, Чернігівщині, Харківщині та в інших регіонах України. Прикро, що низькою (!) залишається активність українських громадян, які мали б бити на сполох у подібних випадках та звертатись на «гарячі лінії» правоохоронних органів.

Розповсюдженою є також практика, коли російські журналісти або журналісти інших країн, які працюють на російську пропаганду і стосовно яких були прийняті рішення про заборону в’їзду, повертаються в Україну через підконтрольні сепаратистам території. Ось вам приклад: громадянина Великої Британії Грахама Філліпса, який активно співпрацює з російською пропагандою (журналіст «RussiaToday»), ще у липні цього року Служба безпеки видворила з України, проте, вказаний журналіст неофіційно повернувся в зону проведення АТО та продовжує антиукраїнську діяльність.

Що пропонуємо?
- широко використовувати можливості громадянського суспільства, зокрема професійних спілок працівників медіа-сфери (Незалежна медіа-профспілка України, Національна спілка журналістів України та ін.), неурядових організацій медіа-спрямування, інших громадських інституцій. Робота цих структур повинна бути спрямована на публічний осуд антиукраїнської діяльності як російських журналістів, так і залучених ними до співпраці вітчизняних медійників, виключення останніх із своїх лав, інформування державних і правоохоронних органів про зафіксовані факти антиукраїнської діяльності представників медіа-спільноти;
- повернутися до процедури акредитації іноземних журналістів у Міністерстві закордонних справ України та СБУ на період проведення АТО. Це дасть змогу як фіксувати наміри іноземців проводити діяльність на території України, так і скасовувати акредитацію у випадку вчинення ними протиправних та антиконституційних дій;
- ми вітаємо рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, яка заборонила ретрансляцію в Україні 15 провідних телеканалів російської пропаганди. Вважаємо, що в Україні мають бути забороненими виключно всі телеканали російської пропаганди, хоча б на час до завершення антитерористичної операції;
- провести ближчим часом на майданчику СБУ круглий стіл за участю представників компетентних органів влади, української медіа-спільноти, правників для вироблення спільної позиції.

Хочу також повідомити, що ми активно вивчаємо міжнародний досвід акредитації зарубіжних ЗМІ та використаємо найкращі практики.

Запрошую до обговорення." - заохочує у своїй статті Лубківський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus