USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Волинь атакує небезпечна рослина

19 Червня 2014 13:43
Ще донедавна мальовничі береги річки Турії нині вкриті густими заростями чагарників і бур’янів, до яких страшно наближатися. Зокрема, це добре помітно на протилежному від міського пляжу березі водойми. Тут, окрім інших рослин, здійнялися до неба багатометрові товстелезні стебла бур’яну, який за всіма енциклопедичними ознаками, дуже схожий на борщівник Сосновського. Він є вкрай небезпечним для здоров’я людини. Про це інформує проКовель.

Нагадаємо, ця небезпечна рослина атакувала й Луцьк.

Якщо людина випадково забрела в зарості борщівника і торкнулась його стебла, зірвала квітку чи під час єднання з природою вирішила скористатись листком замість туалетного паперу (і таке трапляється) борщівник «віддячить» за таке сповна. Одначе свої бійцівські якості рослина демонструє доволі утаємничено. Сік, що потрапив на шкіру людини, дасть про себе знати не відразу, а лише через деякий час. Наявні в рослині фотохімічні сполуки різко підвищують чутливість людського організму до сонячного проміння. Звідси – глибокі опіки. Спершу шкіра червоніє, починається свербіж, потім виникає гострий біль, набряк, з’являються пухир. Піднімається температура, людину морозить, нудить. Уражена шкіра дуже важко гоїться. Особливо чутливими до опіків борщівника є діти.

Зважаючи на те, що ця рослина не має природних ворогів і шкідників, вона напрочуд швидко поширюється. До таких, на жаль, вже відносить й берег річки Турії. Зараз рослина рясно цвіте і, якщо з нею не боротися, то зовсім скоро її насіння розвіється вітром на велику відстань. А неподалік від цього місця знаходиться дитячий пляж та приватні житлові будинки.

До слова, в Ковелі працює чимало відповідних служб, які покликані піклуватися про безпечне довкілля ковельчан та естетичний вигляд міста залізничників. Адже під час всіляких засідань, нарад все частіше звучать слова про європейський вибір, наш незмінний шлях до Європи, але на ділі ніхто не поспішає змінювати наше життя за вимірами прогресивних сусідніх країн.

Довідково:

Борщівник Сосновського належить до трав’янистих рослин родини зонтичних. Стебло високе (перевищує три метри), порожнисте, листя велике як у лопуха, пористо-розсічене. Процес цвітіння припадає на липень-серпень. Квітки рожеві або зеленкувато-жовті, зібрані в зонтики. Рослина дещо схожа на домашній кріп у збільшеному вигляді. До і під час цвітіння борщівник має високий вміст фурокумаринів.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 19 Червня 2014 15:33
За єднання з природою 5 балів!
НЕЛУЧАНИН Показати IP 19 Червня 2014 15:33
що зараза то зараза. колись в лісі через штани попікся. пухирів не було , але приємного мало. а якщо чоловік посовав по тілу - співчуваю.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus