USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинян застерігають, як вберегтися від шахраїв

29 Грудня 2016 07:00
Попри застереження правоохоронців та поширення інформації із роз’ясненнями у ЗМІ, волиняни досі часто стають жертвами шахраїв. І хоч схеми, за якими працюють зловмисники – доволі типові, кількість таких злочинів лише зростає. Як не стати жертвою шахраїв, розповіли у прокуратурі Волинської області.

Нічний телефонний дзвінок не віщує нічого доброго

Узявши слухавку, лучанка Ольга Петрівна почула схвильований голос:

Мамо, я в поліції зараз… Тут тобі тут хочуть щось сказати.

Голос нібито належав синові. Не встигнувши видихнути, жінка почула у слухавці вже зовсім інший голос:

– Доброї ночі. Ваш син зараз перебуває у відділенні поліції, його затримано за те, що він завдав тілесних ушкоджень іншому громадянину. Проте є можливість владнати цю ситуацію без порушення провадження. Батьки потерпілого хочуть за це 3 тисячі гривень.

Такі нічні телефонні дзвінки давно – класична схема, за якою зловмисники обкрадають довірливих громадян.

Звісно, голос у слухавці не належав синові Ольги Петрівни. А інший голос не належав правоохоронцю. Проте під впливом емоцій жінка віддала зловмисникам усі відкладені на "чорний день" гроші. І лиш після цього зателефонувала до сина, щоб дізнатися, що він спить, заночувавши у друзів, а її - ошукали…

Не стати жертвами таких шахраїв – просто. Достатньо лише, зберігаючи спокій, зателефонувати рідним та в поліцію, щоб перевірити цю інформацію. І ще варто пам’ятати, що погодившись таким чином "вирішувати" ситуацію, ви стаєте учасником злочину, адже за надання неправомірної вигоди передбачено кримінальну відповідальність.

Ще одним розповсюдженим способом виманювання грошей у довірливих громадян є шахрайства, здійснені зловмисниками у мережі Інтернет.

Схема перша: ви обрали бажану річ на сайті оголошень, написали продавцю та на його прохання оплатили покупку або частину її вартості. Тепер сподіваєтесь отримати товар? Забудьте! Вас ошукали. А щоб уникнути неприємностей, варто оплачувати покупку лише після доставки товару.

Є й інша схема: тепер уже ви продаєте товар через "всесвітню павутину". До вас телефонує потенційний покупець і просить номер кредитної картки, аби перерахувати кошти. Однак через кілька хвилин він повідомляє, що для того, щоб вам надійшли гроші на рахунок, ви мусите підійти до банкомату та ввести певну комбінацію цифр. У такий спосіб шахраї знімають кошти з вашого рахунку.

У цьому випадку потрібно пам’ятати, що для того, аби хтось перевів гроші вам на картку – жодної вашої участі не потрібно.

Ще один поширений метод шахрайства – заволодіння коштами громадян особами, які телефонують та представляються працівниками банку.

Ці шахраї повідомляють про необхідність зміни пін-коду чи блокування банківської картки, оскільки з вашого рахунку нібито намагаються несанкціоновано зняти грошові кошти.

При цьому зловмисники випитуються у жертв усю необхідну їм інформацію, зокрема, номер банківської картки, код верифікації, термін дії картки, пін-код, особисті анкетні дані власника картки чи ключове слово, тощо. Ці відомості дозоляють шахраям знятигрошові кошти з рахунку без наявності банківської картки.

Аби запобігти вчиненню таких шахрайств, необхідно при отриманні цих дзвінків звернутись у найближче відділення свого банку та перевірити інформацію або ж зателефонувати на гарячу лінію банку та поцікавитись станом Вашого рахунку, при цьому не повідомляючи шахраям жодної інформації щодо себе та своєї банківської картки.

Прокуратура Волині вкотре застерігає волинян бути обачними та берегти себе від пасток шахраїв.

Нагадаємо, Кіберполіція України повідомила про новий спосіб видурювання коштів у довірливих людей. Шахраї телефонують потенційній жертві, не обов'язково клієнту ПриватБанку, представляються працівниками служби безпеки "Ощадбанку" і з'ясовують чи є в людини картковий рахунок ПриватБанку. Якщо співрозмовник відповідає позитивно, то шахраї повідомляють, що ПриватБанк буде приєднаний до “Ощадбанку”, тому клієнту необхідно терміново здійснити переказ грошових коштів з картки “Привату” на нову, оформлену в “Ощаді”. Для цього в жертви просять номер банківської карти, CVV-код, пароль до інтернет-банкінгу та інші дані. Після цього відбувається перерахування коштів на рахунки, підконтрольні шахраям.

"Слід зазначити, що шахраї, використовуючи методи соціальної інженерії, вчиняють злочинні дії не тільки щодо клієнтів ПриватБанку, але й дізнавшись, що довірливий громадянин є клієнтом іншого банку, створюють аналогічну зазначеній вище ситуацію заволодіння коштами громадян", — наголошується в повідомленні Кіберполіції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 29 Грудня 2016 10:04
бажано вияснити інформацію про зловмисників, наприклад номер рахунку, на який вони пропонують перерахувати кошти. потім повідомити про це поліцію.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus