USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Волинянам покажуть королівські документи XVII століття

26 Листопада 2015 11:55
Волинський краєзнавчий музей запрошує на презентацію відреставрованих пергаментів.

Так, 26 листопада о 15-00 в актовій залі Волинського краєзнавчого музею відбудеться перша презентація відреставрованих музейних документів на пергаменті та папері. Реставраційні роботи проведені фахівцями Національного науково-дослідного реставраційного центру України (м.Київ). Акція пройде в рамках LVI Волинської обласної наукової історико-краєзнавчої конференції «Минуле і сучасне Волині і Полісся. Некрополі краю».

Хронологія першої партії відреставрованих музейних рукописів вкладається в часовий простір XVII – XIX століть. Написані латинською, польською і турецькою мовами. Всі без виключення вони мають стосунок до життя світської і церковної громади Волинського краю, хоч географія їх створення значно ширша – Луцьк, Олика, Турійськ, Любомль, Манхейм (Німеччина), Варшава (Польща), Крим.

На виставці представлено 6 пергаментних документів і 1 на ганчір’яному папері. Найстарішим серед пергаментів є точно датований королівський привілей на торги і ярмарки для міщан волинського містечка Миляновичі (1646 р.). Наймолодший з пергаментних рукописів датується 1840 р.: майже суцільно знищений вогнем він після реставрації зазнав повної переатрибуції, оскільки тепер надається для прочитання.

Рідкісним набутком музею свого часу стали віднайдені в Старому Луцьку 3 великоформатні аркуші ошатного рукописного нотолінійного Градуалу – літургійної книги римського обряду із змінними піснеспівами меси. Після їх реставрації питання точної атрибуції цього Градуалу особливо актуалізуються, оскільки є дані про збереження переписаної в Луцьку у 1642 р. подібної півчої книги. До слова, в колекції Волинського краєзнавчого музею збереглись рідкісні зразки уніфікованих Міссалів – богослужбових книг римської меси, в яких літургійні тексти і піснеспіви об’єднані. Вони також займуть своє місце у цьогочасній виставковій еспозиції.

Більшість із рукописів вперше експонуватимуться широкій аудиторії.

На цей захід також запрошуються всі, хто має інтерес до рідкісних музейних раритетів!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 26 Листопада 2015 14:00
"Написані латинською, польською і турецькою мовами. Всі без виключення вони мають стосунок до життя світської і церковної громади Волинського краю" - А де документи на першомові усіх інших мов?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus