USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Зберігають і примножують: Волинський краєзнавчий музей відзвітував за 5 років роботи

13 Квітня 2024 07:18
Під час виїзної частини засідання постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку депутати заслухали звіт директорки Волинського краєзнавчого музею та ознайомилися зі структурними закладами головної музейної установи краю.

Як інформують у Волиньраді, такі відокремлені підрозділи – це Художній музей, Музей історії Луцького братства, Музей волинської ікони, Колодяжненський літературно-меморіальний музей, Затурцівський меморіальний музей В’ячеслава Липинського та Олицький замок.

За словами директорки краєзнавчого музею Оксани Важатко, на цій посаді вона зосередилася на розвитку установи та залученні для цього грантових коштів. У 2020 році на території краєзнавчого музею втілили проєкт відновлення внутрішнього дворика, на який залучили близько 1 млн грн, долучилися до проєкту «Діджиталізація музейних фондів», взяли участь у програмі транскордонного співробітництва та за грантові кошти відремонтували виставкові зали, придбали обладнання і розробили низку освітніх програм для відвідувачів.
Уже під час повномасштабного вторгнення взяли участь у проєкті від ALIPH Міжнародного альянсу порятунку культурної спадщини в зонах конфліктів, який спрямований на збереження колекцій в умовах війни, та змогли придбати необхідне обладнання і облаштувати фондосховища. Загалом з 2019 року загальний фонд музею зріс із 15 до 24 млн грн.

«Сьогодні краєзнавчий музей – на першому місці за відвідуваністю. Раніше найбільш відвідуваними були Колодяжне, Художній музей та Музей волинської ікони. Ми ж змогли запропонувати нашій аудиторії нові інтерактивні заходи, і тому статистика змінилася», – запевнила Оксана Важатко.

Крім того, в музеї відбувається постійне поповнення фондів та виставкова робота. Що ж до проблем, то керівниця установи каже: їх більше у підпорядкованих закладах.

«У Колодяжненському музеї досі не виправлені недопрацювання підрядником, який проводив там ремонтні роботи. В підвалі стоїть вода, яка, на мою думку, потрапляє через те, що забудовник неякісно провів гідроізоляційні роботи та самовільно демонтував дренажну систему», – зазначила Оксана Важатко.

В Олицькому замку – аварійна покрівля. Проте Оксана Важатко вважає, що замок після проведення усіх необхідних для його збереження робіт, стане окрасою не тільки Волині, а й цілої України.

Читати ще: «Все моє директорство – від кризи до кризи», – очільниця Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко. Фото

Після звіту члени комісії мали нагоду ознайомитися з роботою трьох музеїв, які входять до Волинського краєзнавчого музею.

Найперше депутати відвідали музей Волинської ікони. Його директорка Тетяна Єлісєєва розповіла, що через просідання ґрунту приміщення руйнується.
«У нас є тріщини на стінах, а у підвальному приміщенні, де частково зберігаємо експонати, стіну з’їдає пліснява, – каже керівниця. – Ми намагалися замастити тріщини своїми силами, але це не дає результату. Щоб провести ремонт, нам потрібно 200 тис. грн».

У приміщенні музею не лише досліджують, а й реставрують давні пам’ятки сакрального мистецтва. Тут розміщується майстерня, де зі старовинними образами працюють професійні реставратори.
Ще один музей – історії Луцького братства, розташований на вулиці Іова Кондзелевича в одній із найстаріших будівель Луцька. Установа – єдина в Україні, яка присвячена окремій братській організації. Його керівниця Олена Бірюліна зазначає, що нині мають проблему з підлогою: вона просіла та руйнується через велику кількість ґрунтових вод у підвалі.
«Ця будівля розташована в низині, а колись тут протікала річка Глушець. Попри те, що річки уже давно немає, вода все одно набирається під підлогою», – каже директорка.

Зі схожою проблемою стикнулися і в Художньому музеї, який розміщений на території Луцького замку. Тут теж через надмірну вологість з’явилися тріщини на стінах як із внутрішньої, так і з зовнішньої сторони.
«Ми розуміємо, що зараз усі кошти йдуть на війну, намагаємося проводити необхідні роботи своїми силами, – каже Оксана Важатко. – Усі музеї працюють, сюди з радістю приходять відвідувачі. Ми поповнюємо свої колекції, відкриваємо нові виставки та продовжуємо робити все, аби зберегти та примножити культурну спадщину нашого народу».

За результатами виїзного засідання комісії депутати погодили звіт директорки Волинського краєзнавчого музею та вирішили після закінчення дії контракту Оксани Важатко призначити її виконувачкою обов’язків директора музею.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus