USD 39.62 39.84
  • USD 39.62 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волиняни почали більше смітити

30 Квітня 2015 14:18
Стихійні сміттєзвалища, безліч шприців у зелених зонах, збільшення кількості сміття та відсутність культури роздільного збору відходів: підсумки екологічної акції підбили у Луцьку.

Про це стало відомо під час прес-конференції щодо підсумків акції «Зробимо Україну чистою! 2015» у Волинській області 30 квітня.

Координатор акції у Луцьку Катерина Шкльода розповіла, що, згідно з попередніми даними, 200 тисяч осіб взяли участь в акції загалом по Україні, у Луцьку на прибирання цьогоріч вийшла найбільша кількість учасників за 5 останніх років. Цього разу у Луцьку прибирали у 19 зонах (саме на територіях, що належать усім лучанам, а не на приватних подвір’ях), до акції долучилося 2291 особа. У місті зібрали 1452 120-літрові пакети загального сміття, 230 пакетів ПЕТ-пляшок та 240 пакетів зі склом.



Як повідомив координатор акції у Волинській області Захар Ткачук, цьогоріч акція вже вдруге мала статус обласної. Толоку організували громади Ковеля, Володимира-Волинського, Нововолинська, Рожища, Ківерців, Горохова, Старої Вижівки, Любомля, Любешова, Ратного та Торчина. Згідно з підрахунками координаторів, участь в акції на Волині взяли 3265 осіб. Зібрали 3749 пакетів (1717 - загального сміття, 1200 – з ПЕТ-пляшками, 832 – зі склом). Вже протягом двох днів 95% зібраного сміття вивезли.

Внаслідок прибирання зони у районі від станції дитячої залізниці до будівлі податкової, учасники акції переконалися, що, попри те, що прибирають там щороку, сміття з часом не меншає. Так, знайшли багато шприців, які зібрали у величезну коробку, виявили стихійне сміттєзвалище (через відсутніх смітників місцеві мешканці складають там сміття), а будівельні відходи люди скидають поряд з будинками. Зі слів активістів, вже за два дні після прибирання на ділянці знову було чимало сміття. Відтак, у майбутньому активісти пропонують популяризувати екологічно свідоме життя, аби люди розуміли, що смітити не потрібно.



Захар Ткачук зауважив, що цьогоріч виявили десятки стихійних локальних сміттєзвалищ на теренах всієї області з критичною масою, яка потрапляє у ґрунт та річки. Отже, наразі розробляють онлайн-майданчик для еко-гуртування на Волині, що міститиме багато шарів. Так, там будуть вказані фірми, які приймають, наприклад, ПЕТ-пляшки та поліетиленові пакети, розбиті термометри (не всі волиняни знають про це), такі організації позначають на мапі області та Луцька. Також там позначать смітники із роздільним збором сміття та забруднені території (зокрема ті, для прибирання яких потрібна спецтехніка).

Своєю чергою, Катерина Шкльода зазначила, що порівняно з минулим роком спостерігали збільшення кількості сміття в усіх зонах, де прибирали. До того ж, у волинян абсолютно відсутня культура роздільного збору сміття – складно було пояснювати учасникам акції, що поліетилен та ПЕТ-пляшки потрібно збирати окремо, тому що це абсолютно різні матеріали. У багатьох зонах фірми потім відмовлялися приймати зібране таким чином сміття, як невідсортоване.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
балакун Показати IP 30 Квітня 2015 14:29
З падінням рівня життя населення, падає і його культурний рівень.
лучани до балакун Показати IP 30 Квітня 2015 15:04
Троль, навпаки, жирно стали жити ,тому смітять більше.
Анонім Показати IP 30 Квітня 2015 15:21
як було багато бидла, так і лишилося, потрібно виховувати високими штрафами і примусовими роботами,якщо цього не зробити бардак буде і надалі
Анонім Показати IP 30 Квітня 2015 15:40
"безліч шприців у зелених зонах" - це не волиняни, а наркомани.
анонімус Показати IP 30 Квітня 2015 15:47
схід і захід разом

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus