USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волиняни збунтувались проти ліквідації підрозділів Пенсійного фонду

4 Березня 2016 17:22
Представники громад Волині збунтувались проти нелогічного об’єднання підрозділів Пенсійного фонду. До невеликих центрів доєднують представництва з районів, де пенсіонерів набагато більше.

Про це йшлося під час постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства

Відповідно до постанови Уряду №1055 відбудеться реорганізація деяких територіальних органів Пенсійного фонду України шляхом злиття окремих структур. Для прикладу, на Волині об’єднають Луцьке районне відділення приєднається до міського; управління Пенсійного фонду України в Рожищенському районі приєднає до себе Ківерцівське; до Старовижівського буде приєднане Ратнівське відділення; Шацьке і Любомльське об’єднають в одне - Шацьке об’єднане управління Пенсійного фонду України; Горохівське управління включать до складу Локачинського.

ЧИТАТИ ЩЕ: ПЕНСІЙНІ ФОНДИ ШАЦЬКОГО ТА ЛЮБОМЛЬСЬКОГО РАЙОНІВ ОБ'ЄДНАЮТЬ «НАВПАКИ»?

Проте найбільше обурення викликало об’єднання Нововолинського міського управління з Іваничівським з центром в селищі Іваничі.

Начальник головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Петро Філіпчук пояснив, що реформу проводять для того, аби підвищити якість обслуговування громадян і зменшити кількість чиновників для оптимізації видатків на структур. Також розробляють централізовані електронні бази даних пенсіонерів. Відтак, 279 управлінь по всій Україні об’єднають в 121.
Петро Філіпчук запевнив, що об’єднання не тягне за собою скорочень і звільнень:

«Жодна особа, яка надає послуги скорочена не буде. Оптимізовують тільки керівний склад. Нині є 1 керівник, в якого 4 заступники. А буде 1 керівник і 2 заступники на нове об’єднане відділення».

З його слів, обсяг послуг новостворена структура буде надавати той самий. А використання єдиної електронної база даних пенсіонерів по всій області дозволить уникнути необхідності їхати в сусідній район для вирішення проблем.

Проте волиняни збунтувались проти такого об’єднання, не останньою чергою через безглуздість принципу його утворення. Для прикладу, відділення міста Нововолинськ (16,3 тисячі пенсіонерів) об’єднають з Іванчівським (де пенсіонерів – вдвічі менше) з центром саме у селищі.

Окрім того, в Нововолинську зареєстровані та платять податки такі великі підприємства, як «БРВ», «Кроноспан», «Ливарний завод», шахти тощо. Питома вага власних надходжень місцевого управління пенсійного фонду становить більше 7% (в той час як в Іваничівському районі – в 4 рази менше). Після реорганізації велика частина податків буде йти в інший район, адже зміни до податкового кодексу так і не внесли – це одна з причин того, що волиняни виступають проти такої реорганізації.

Керівники районів та місцева влада стверджують, що про реформу дізнались лише тоді, коли вже була опублікована постанова Кабміну. Конфліктні ситуації виникають практично в кожному з районів, де відбувається реформа, тому що люди не розуміють суті об’єднання і що воно собою являє.

Також не зрозумілим є і критерій, відповідно до якого здійснювали відбір.

«Поясніть хоча б одну логічну причину того, щоб робити об’єднаний центр в селищі Іваничі, а не в набагато більшому Нововолинську!», - на емоціях звертаються представники місцевої громади, які зібрали підписи 8 громадських формувань задля того, аби призупинити реорганізацію.

У відповідь Петро Філіпчук заявив, що враховувалась фаховість керівників цих центрів а також матеріально-технічне забезпечення структур. Проте члени профільної комісії зауважили, що не можна створювати відділення «під людину». Мовляв, директор може звільнитись, і ситуація повністю поміняється. Тому слід керуватись більш прагматичними факторами.

Депутат обласної ради Алла Лісова каже, що не було б проблеми, якби реорганізація відбувалась прозоро. Мовляв, слід було провести хоча б громадське слухання, або прийти до керівництва міста. «В Нововолинську багато інвалідів, шахтарів. Вони впевнені, що електронна система нормально функціонувати відразу не буде, а тому візочникам доведеться їхати в інший район щоб вирішити певні питання», - пояснює Алла Лісова.
Заступник голови профільної комісії Сергій Сівак каже, що постанова Уряду не супроводжувалась відповідною інформаційною підтримкою. Це стало причиною роздмухування конфлікту в суспільстві, створює конфлікти між районами:

«Моя думка, що ця реформа ніби передбачає благі наміри, оптимізацію, економію коштів. Але в такому вигляді, в якому прийнята, вона не продумана і є передчасною».
Голова Любомльської ради Микола Сушик каже, що від Волинського управління Пенсійного фонду не було жодної конкретики, хоча 16 грудня вже вийшла постанова Уряду. З його слів, Голови Волинської облдержадміністрації і Волинської облради не знали про плати Філіпчука щодо реорганізації.

«Реформи треба погоджувати з громадою, чи хоча б доводити до відома. А все робиться в одноосібному порядку. 4 тисячі пенсіонерів в Шацьку і 10 тисяч – в Любомлі, і переносять відділення в Шацьк. Ми 500 тисяч гривень вклали на ремонт приміщення», – пояснює Сушик.
Він каже, що люди обурені настільки, що перекривали міжнародну трасу. З його слів, Філіпчук, який приїхав до мітингарів тоді, «нічого толком не пояснив людям».

Сам же Філіпчук, якого критикували за те, що спосіб проведення реорганізації він вибрав одноосібно, і ним збурив всю область, заявив, що в нього немає жодних інтересів у цій сфері:

«Офіційно заявляю: не маю ні земельної ділянки в Шацьку, ні кумів ніяких зацікавлених».

Члени профільної комісії проголосували за те, щоб звернутись до Кабміну з проханням внести зміни до постанови №1055 в частині, що стосується Волині, відмінити рішення щодо організації до остаточного рішення та надалі враховувати думку територіальних громад районів, які задіяні у цьому процесі. Також створили окрему робочу групу щодо цього питання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
мама мія Показати IP 4 Березня 2016 19:11
А ПРИ ЧОМУ ТАМ ФІЛІПЧУК...МОЖНА ПОДУМАТИ ЦЕ ЙОГО РІШЕННЯ...ГОЛОВА ПРИЙМАЄ РІШЕННЯ...
Любомль Показати IP 4 Березня 2016 21:23
Де логіка?щоб переносити відділення з Любомля(10000пенсіонерів)до Шацька(4000пенсіонерів),і з Нововолинська до Іванич,,тому що там фаховіші керівники?,так поміняйте краще керівників....
моя думка Показати IP 4 Березня 2016 21:43
" волиняни збунтувались проти такого об’єднання"-не волиняни,а клерки,яких позбавлять роботи і пенсій держслужбовців.
Андрій до моя думка Показати IP 9 Березня 2016 12:20
Маєте рацію. Про звільнення простих спеціалістів ще не чув. Повідомимли про скорочення всіх, але це ж стандартна процедура при реорганізації. Та й всі структури залишаються по місцях.
Микола Арендарчук см Показати IP 4 Березня 2016 22:28
Вірно реформування управлінь Пенсійного фонду не погоджувались в районах. А для чого? Філіпчук сам виходячи з своїх особистих інтересів вирішив кого розігнати. А гнати вже давно треба його, при кожній владі пристосовувався. Де ж люстрація, на папері? Пенсійний фонд м. Ківерці об'єднюють з Рожищами. В Ківерцях обслуговується набагато більше пенсіонерів, ніж в Рожищах і платників більше. Соромно за депутатів обласної Ради, які вибрані та делеговані жителями Ківерцівського району. Не думають про своїх земляків, сидять тихо , як миші і не піднімають питання про необдумане об'єднання. Підтримую пропозицію депутатів про звільнення Філіпчука із займаної посади.
Тарас Чурило Показати IP 5 Березня 2016 00:40
Це реформи називається, ліквідувати управління і звільнити людей
Юлія Парій Показати IP 5 Березня 2016 00:42
Філіпчук робить те що йому скаже Гунчик, так що копайте глибше
пенсіонер Показати IP 5 Березня 2016 09:38
Пора гнати в шию. Хату на Чернишевсьго добудує вже на пенсії.Всю родню вже пристроїв у фонді, мабуть вже для онуків старається- сраколиз! Пенсіонери його цікавлять менш за все. Головне для нього це "бабло" та прилаштувати краще своїх тупорилих родичів.
потерпілі діти Дяк В Показати IP 8 Березня 2016 00:53
На письмові звернення цей Петро Філіпчук не відповідає , рік грабив пенсію по копії втрачених паспортів тепер нараїовує чнрез Кошеля для нього і себе , грабить і бюджет , дитячі гроші не виплачує працедавець через те що вчасно цей Філіпчук Петро не звернувся у суд на Остролуцького Сергія як боржника бюджету держави Україна! На Волині Закон про виплати з народження та поховання не діє церез цю падаль яка катувала дітей та грабила пенсію інваліда....
Андрій до потерпілі діти Дяк В Показати IP 9 Березня 2016 12:17
Хай Філіпчук, можливо, і не святий, але до чого вже "Закон про виплати з народження та поховання"? До цього вже його яким боком приплели???
Працівник Показати IP 9 Березня 2016 20:51
Підтримую пропозицію депутатів про звільнення Філіпчука із займаної посади.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus