USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинянин знайшов козацький скарб

5 Лютого 2018 22:35
Волинянин, копаючи землю, знайшов скарб, а за гроші, виручені за нього, оплатив навчання доньки у львівському університеті.

Про це пише Район. Шацьк.

Шацька сільрада у 90-х роках виділила місця під житлову забудову в урочищі Моркви, що на північ від Шацька. Хтось почав будуватися одразу, хтось трохи пізніше. Один чоловік для закладення фундаменту під своє майбутнє житло найняв декілька місцевих жителів.

Першого дня прийшов у домовлений час тільки один Володимир. Власник показав місце, розказав, що робити, зоставив інструмент і поїхав у своїх справах. Взявся до роботи. Працював неспішно, але на совість. Стало жарко, Володимир скинув верхню одежину і присів на купу дощок перепочити. Після відпочинку взявся далі копати траншею. Наступивши ногою на заступ, трохи притиснув, адже земля на Морквах неважка, раптом лопата своїм залізним лезом у щось вперлася. Робітник відклав лопату вбік і став розгрібати землю руками.

Спочатку витягнув клаптики напівзотлілої лляної тканини. Під нею побачив доволі великі кружальця, ще подумав тоді, що вони за розміром більші, як радянські карбованці. Аж тоді роззирнувся на всі боки, бо вже підсвідомо зрозумів, що знайшов скарб. Розгрібши землю, Володимир побачив, що тих монет чимало, а оскільки ніякої торби з собою не мав, то поскладав скарб у картуз.

Вдома Володимир потайки помив і почистив ті монети. Вони виявилися срібними. Згодом з'ясував, що це монети Великого князівства Литовського - талери.

Тільки через декілька років за чаркою він розповів своєму кумові про той скарб. За ці монети Володимир вивчив свою доньку у Львові в інституті.

За матеріалами книги Олексія Демедюка «Шацьк, Мельники (шацькі)»
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Віталій Показати IP 5 Лютого 2018 23:23
Ну так завжди.Один ходить все життя з металошукачем.І окрім іржавих ланцюгів від транспортера не може знайти,а хтось копнув 2-3 рази і ось .....ФОРТУНА.Поздоровляю чувак,тепер ти "чорний копатель".
Andrew Показати IP 6 Лютого 2018 01:33
Щось мені здається, що його надурили, якщо грошей за монети, хватило тільки на інститут.
Шацький полішук Показати IP 6 Лютого 2018 07:46
Це ж я тебе найняв, це моє!!!
Володимир Показати IP 6 Лютого 2018 14:17
А хто вам скаже правду.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus