USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Волинських журналістів учили виживати в «гарячих точках»

11 Червня 2014 19:00
Якщо ти взяв зброю, ти – мішень. Якщо ти одягнений у стилі «мілітарі», ти – мішень. Якщо під час конфлікту ти щось підняв із землі, ти – мішень. Якщо ти поводишся не так як усі, ти – мішень.

Донедавна українські журналісти лише у випусках зарубіжних ЗМІ бачили, як працюють їх колеги в «гарячих точках». Та вже з грудня минулого року екстремальні умови праці стали звичним атрибутом щоденної роботи й в Україні: мітинги та акції протестів, розгони демонстрантів міліцією, розстріли мирного населення, і, врешті, зона АТО – буремний український Схід. Власне, всього за півроку Україна перетворилася на гарячу точку, де треба бути дуже обережним, як у діях, так і у словах.

На жаль, умови Женевської конвенції про правила ведення війни у гібридній російсько-українській війні не діють. Згідно із згаданим документом, журналісти та медики під час воєнного конфлікту – особи, які прирівнюються до мирного населення. Та з грудня минулого року посвідчення журналіста, розпізнавальні знаки з позначкою засобу масової інформації на техніці, або яскраві жилети із написом «ПРЕСА» стали чимось на кшталт червоної ганчірки для розлюченого бика. З моменту Євромайдану і до сьогодні на Україні постраждало більше 200 журналістів, а двоє – загинули.І ще один момент: зброя журналіста – перо і камера. Якщо медійник взяв до рук автомат чи пістолет – він прирівнюється до озброєного військового.
Значок «ПРЕСА» - ідентифікація ворога

Усі пам’ятають кадри, коли в журналістів спеціально цілилися спецпризначенці, їм вибивали очі гумовими кулями, розбивали техніку і голови кийками, ще й кричали при тому «Ах, ти ж*** Я тобі покажу *** преса». А в умовах сьогодення до ідентифікації журналістів додалася ще й національна приналежність: російські медійники для терористів – друзі, українські представники ЗМІ – вороги.

Журналіст одного з центральних каналів свого часу сказав: «Жоден репортаж не вартий вашого життя». Адже якщо журналіста вб’ють, то ніхто не побачить того матеріалу, заради якого він ризикнув найдорожчим – власним життям.
Тому Національна спілка журналістів України, незалежна медіа-профспілка України спільно із Міжнародною федерацією журналістів організували тренінг-семінар для журналістів Волині та Рівненщини про те, як поводитися під час громадських заворушень та у зонах безпеки. Адже, якщо пересічний громадянин може уникнути зони конфлікту просто відійшовши від нього подалі, то робота журналіста закликає його висвітлювати різноманітні події, у тому числі й громадські заворушення. Заняття відбулося у місті Рівне учора, 10 червня. Адже ті люди, які постійно працюють у «гарячих точках», проходять відповідну підготовку.

На жаль, в силу специфіки роботи, про все, що казали під час тренінгу, розповісти аж ніяк не можна – аби інформація не послужила на руку тим, для кого журналіст – потенційна небезпека. Тому спробуємо обмежитися загальними порадами, які підійдуть і журналістам, і пересічним людям, які опинилися у «гарячій точці», де можна поплатитися або життям, або здоров’ям.
Евакуація і оцінка ризиків

Якщо ви опинилися у зоні конфлікту – шукайте шляхи, якими в екстрених випадках можете швидко і вдало евакуюватися. У разі втечі не біжіть за натовпом, а намагайтеся чкурнути в підворітню (бажано, не тупикову). Варто знати адресу і розташування медичного закладу (про всяк випадок). Якщо ви перебуваєте за кордоном – треба пам’ятати адресу і телефон дипломатичного представництва України.

Яскравий одяг, макіяж (для дівчат) – варіант, за яким вас можуть вирізнити з натовпу. Тому «модничати» і стиляжничати в екстремальних умовах не варто. Як і не варто одягати речі в стилі «мілітарі». Це все може послужити тим, що вас сприймуть за ворога.

Необхідно оцінювати ризики, коли може виникнути ескалація конфлікту: поява коктейлів молотова, людей зі зброєю, людей у масках, бронетехніки. Всі ці атрибути можуть свідчити, що стає «гаряче». Для журналістів варто пам’ятати, що всередині натовпу, або між ним та силовиками - позиція не надто вигідна, бо надзвичайно небезпечна. Для того, аби картина була цілісна, події варто знімати збоку, чи зверху з будівлі де видно перебіг подій та обидві сторони конфлікту. І ще: коментарів, інтерв’ю у натовпі, який ото-от може «зійти з котушок», брати не варто – краще відійти на відстань від великого скупчення людей.


Якщо довелося втікати – нічого не можна підбирати з землі, бо не виключено, що на вас через оптичний приціл дивиться стрілок. Тому кожен різкий рух може розцінюватися як загроза. Якщо поруч незнайомий предмет – або його обійти, або пнути ногою.

Під час затримання чинити опір не варто – вам же гірше. А коли приведуть до відділка міліції (якщо затримали правоохоронці) – у вас є право на адвоката та на дзвінок.

Деякі спецзасоби, які можуть використати проти вас

Якщо під час протестів пустили сльозогінний газ, то тут також є певні тонкощі: воду не можна пити, нею лише слід прополоскати рот. Очі промити не руками, а марлевим чи ватним тампоном. Дію газу добре нейтралізує Ентеросгель, який можна придбати у будь-якій аптеці. Також біля обличчя можна потримати розрізану цибулю, або, вибачте, обпісяну ганчірку. Аміак, який є в одному й іншому нейтралізує дію газу. Газ нейтралізує й вогонь, тому тут допоможе запальничка чи свічка, але вже цибулю чи аміачну ганчірку не треба застосовувати – вогонь спалює й аміак. Одяг потрібно провітрити від 1 до 10 діб, і лише тоді прати.

Якщо ж поруч світло-шумова граната, то до неї потрібно обернутися спиною, прикрити вуха, очі й відкрити рот, аби не розірвало барабанні перетинки. Та цей спосіб не врятує в приміщенні – від стін світло відбивається і потрапляє в очі, закриті навіть долонями.
Зона збройного конфлікту

Якщо ж доля закинула не до громадських протестів, а в зону, де вулицями ходять озброєні люди, то тут необхідно бути ще більше обережнішим. Окрім зовнішніх ризиків, необхідно розуміти, які навколо вас люди.

Особливо небезпечні – найманці та головорізи, які все життя освоюють одну професію – вбивство. Зазвичай професіоналів можна відрізнити за тим, як вони тримають зброю: так, аби нею можна було швидко скористатися. Позиція тіла теж важлива – чи може людина зі зброєю швидко перегрупуватися. Якщо озброєний тримає АК і при цьому ховає запобіжник – вона небезпечна. Якщо вона цілиться не примружуючи одне око – вона професійний найманець. Якщо озброєний тримає автомат на натягнутому ремені – він готовий щохвилини вистрілити.
Що варто знати: на прицілювання снайперу потрібно близько 2-3 секунди. Тому саме стільки можна бігти по відкритій місцевості. Огляд місця необхідно проводити обережно, лише фрагментрано, по секторах, висовуючи голову з-за прикриття на 1 секунду. Якщо ви побачили навпроти стрілка – змінюйте позицію, бо він також вас побачив.
Блиск оптики фотоапарату чи камери може бути сприйнятий здалеку за блиск оптичного прицілу. Тому сонячні зайчики в зоні збройного конфлікту – дорога розкіш.

Ті противники, хто має при собі ніж за ступенем ризику теж відрізняються. Найнебезпечніші не ті, хто розмахує ножем. Найбільш небезпечні – люди, які ховають ножа за кистю руки, це люди, які, зазвичай, майстерно володіють зброєю. Подібне й з тими, хто цілиться з ПМ. Найстрашніший не той, хто цілиться з витягнутої руки, а той, хто тримає пістолет на рівні живота.

Що ж стосується бойових гранат, то у вас є всього близько 3 секунди з моменту висмикування чеки і пробивання. Саме стільки часу є на те, аби відбігти і впасти, прикривши голову.

З приводу пластунських вправ – то все, що стирчить з-за трави: обличчя, п’ята точка чи п’яти – потенційна мішень.
Та найголовніше – не варто йти напролом, якщо ви знаєте, що там небезпечно, ліпше те місце обійти. Геройство не потрібне, особливо тим, кого застрелять. Коли чути постріли – треба заховатися під підвіконня, а не визирати «Ой, а що там стріляє». Війна – це не іграшка. На жаль, безпечність – це ворог для людей, які опинилися в «гарячій точці».

Незнайоме приміщення у складний час – теж потенційна небезпека. Його не варто недооцінювати. Обережні рухи, групування корпусу тіла, аби вас не витягнули за руку, ногу, волосся на інший бік дверей, контроль і огляд того, що перед вами – моменти, які можуть врятувати життя.

***

Інформаційне агентство Волинські Новини бажає усім читачам здоров’я, тримати голову на плечах, і мирного неба. Речі, які описані вище варто знати, але ліпше б цим ніколи не було необхідності користуватися. Миру і здоров’я.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
ВОНО Показати IP 11 Червня 2014 22:15
як повзе цей недокозак з відтопиреною задницею)))) за таке в армії сержант собі б пяту об його опу відбив би, не вмієш не берись
+ася Показати IP 11 Червня 2014 22:40
Інформаційне агентство Волинські Новини бажає усім читачам здоров’я, тримати голову на плечах, і мирного неба. Речі, які описані вище варто знати, але ліпше б цим ніколи не було необхідності користуватися. Миру і здоров’я . І ТРИМАТИ ДУПУ НИЩЕ ,АТО ЗКОРИСТУЮТЬСЯ .....
Дончанин до +ася Показати IP 12 Червня 2014 05:58
"Інформаційне агентство Волинські Новини бажає усім читачам здоров’я, тримати голову на плечах, і мирного неба" - а кто вас заставляет воевать?
-ася до +ася Показати IP 12 Червня 2014 12:07
правильно пишеться "НИЖЧЕ", шановне інформаційне агенство
кукушка до -ася Показати IP 12 Червня 2014 14:17
а до чого тут інформаційне агентство?
ЗМІйка Показати IP 12 Червня 2014 09:37
Вчили виживати з... автоматом?!:)
рома Показати IP 12 Червня 2014 12:39
не кожен напевно з автоматом вижеве

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus