USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинський науковець розвіює міфи про Крим та пророкує його майбутнє

20 Березня 2016 09:00
Крим сам повернеться у лоно України, або Росія розвалиться й на півострові знову замайорить синьо-жовтий прапор – такі думки непоодиноко звучать в суспільстві. Втім, вони, радше, схожі на байку зі щасливим кінцем, адже історія свідчить, що Росія ніколи й нічого нікому не віддавала. Більше того, вона споконвіку була ворогом українського народу й всіляко посягала на його територію та культуру. Але Україна є і буде, адже у жилах народу тече козацька свобода.

Заступник декана історичного факультету з виховної роботи, старший викладач кафедри політології та державного управління Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, учасник АТО Тарас Літковець в інтерв’ю для Інформаційного агентства Волинські Новини проводить паралелі між подіями в Україні та подібними анексіями територій на світовій арені. А також науковець розвіює певні міфи, які утворилися в суспільстві, прогнозує подальший розвиток подій та говорить про ефективні механізми повернення території, які варто українцям запроваджувати вже сьогодні.

Росія розпадеться й Крим вийде з-під анексії – ідея близька до міфу

Україна втратила Крим, бо, впродовж 20 років, влада нічого не робила для того, аби виховати політичну націю українців.

А зараз марно надіятися на те, що Росія віддасть Крим чи на те, що він сам захоче повернутися. Такі думки та висловлювання – це фантастика. Все тому, що віддача Криму Україні буде розцінена Росією як поразка.

Нагадаю, що із 1945-го року Японія вимагає в Росії повернути Курильські острови. Також колишня Східна Пруссія (ред.,- вважалася житницею Німецької імперії), яка стала Калінінградською областю в Російській Федерації, не зробила спробу повернутися в історичну батьківщину, цього й не дадуть зробити.

Часто чути думки, буцімто ось-ось Росія розпадеться й Крим повернеться у лоно України. На це теж не варто надіятися. Варто лише пригадати початок 90-х років, коли серйозні політологи пророкували розпад Росії. Зокрема в 1994-1995-х роках говорили про те, що Чечня майже відокремилася, Дагестан наступний, далі Татарстан, Якутія і так далі. Мовляв, від Росії нічого не лишиться. Але розвалу не відбулося. Подібна ситуація була після краху Російської імперії у 1917-му році, але всі землі повернули, захопили, загарбали назад у Радянський Союз. Тут можна зробити такий висновок, що Росія – це такий політичний гравець, що ліпше хай землі заростуть бур’яном, але ніколи нічого не віддасть добровільно.

Слабка дипломатія України – втрата Криму на міжнародній арені

Росія має дуже сильну й агресивну зовнішню політику і наша, у порівнянні з ними – це «Боже ягнятко».

Ми бачимо, що сьогодні українська дипломатія слабка та інертна. Для прикладу, нещодавно була сенсаційні інформація про те, що фірма в Польщі випустила карту України, де Крим був позначеним як російська територія. Кілька місяців раніше аналогічна ситуація була у Франції, Німеччині й це лише перші ластівки. Я думаю, що через кілька років його так будуть позначати багато в яких країнах. У кращому випадку буде вказано, що це спірна територія між Україною та Росією.
Крим – нова точка на світовій мапі серед заморожених конфліктів

Озирнувшись на події 20-го століття можна назвати до 20 територій, які окуповані іншим держав та яких не визнають «ображені» держави й, у більшості випадків, світова спільнота. Втім, ці території не повернулись у своє історичне місце, звідки були анексовані.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЯК УКРАЇНІ ПОВЕРНУТИ КРИМ? ДУМКИ ВІДОМИХ ЛУЧАН - ВІДЕО

До таких відносяться: Курильські острови, Нагірний Карабах, острів Тайвань, який вважає себе автономним від Китаю. Зауважу, щодо останнього, то Китай припиняє будь-які стосунки з державами, які налагоджують з Тайванем офіційні стосунки. Також до цього переліку можна віднести й Осетію, Абхазію, Придністровську Республіку та багато інших територій.

Коли мене питають коли Крим повернуть Україні, я завжди кажу: коли Росія віддасть Японії Курильскі острови, а Німеччині Калінінградську область. Тому на це не варто надіятися.

Як потрібно діяти українцям, аби відстояти свою землю

Що нам лишається робити в такій ситуації? Найперше - в десятки разів більше активізувати роботу дипломатів, щоб на всіх рівнях і міжнародних, і внутрішніх всі говорили про цю проблему та пояснювали, що Крим - український. Звісно, більшість мешканців світу мало, що знають про цю проблему й мало цікавляться, бо «своя сорочка ближче до тіла». Але проблема болить нам, тому й ми маємо активно та невпинно діяти.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЮЛІЯ ТИМОШЕНКО ВИМАГАЛА НЕ ПЕРЕШКОДЖАТИ РОСІЯНАМ АНЕКСУВАТИ КРИМ

Наступним кроком має бути цілковите припинення з країною-агресором гуманітарної співпраці, що стосується культури, освіти, спорту. Бо зараз виходить нонсенс: ми з державою-ворогом у стані війни. Втім, фактично, продовжуємо підтримувати майже дружні стосунки. Якщо говорити про економічний тиск – то це марно, при нашій кризі.

Тому нам потрібно займатися масовою пропагандою. Прикладом для нас має бути Азербайджан, де щотижня з картами на руках, у спілкуванні з науковцями, політиками, археологами, на дуже високому журналістському рівні вони доводять що Нагірний Карабах – це їхня територія.

Ми повинні зробити усе, щоб Кремль зрозумів, що, забравши Крим, він отримав величезну політичну, інформаційну проблему, адже Україна – не союзник.

Мораль така: Росія - споконвічний ворог України

Проаналізувавши все, що відбувалося століттями в історії України й те, що відбулося вже у незалежній Україні, напрошується головний висновок, і його мають усвідомити всі українці: Росія – не дружня держава, а навпаки – держава-агресор. Адже вона впродовж багатолітньої історії була ворогом.

Від Кремля марно сподіватися на дружні, благородні та чесні вчинки. Надіятися можна лише на себе. А для цього потрібно, щоб кожен українець усвідомив й міг будь-кому обґрунтувати, чому Крим – це Україна, що в майбутньому дасть свої результати.

Крим НАШ – таки був українським у свідомості кримчан

Зауважу, що в 1991-му році, коли відбувся референдум щодо незалежності України, то в місті Севастополі 56% віддали свої голоси за те, аби Україна була незалежною.

Тут було цілком благодатне поле для української влади, щоб створити міцну державу на тепер вже окупованій території. Втім, всі ці роки була лише імітація справ, більше того, ми повністю програли в «інформаційній війні», адже новинарний простір контролювала саме Росія.

ЧИТАИ ЩЕ: «СКОРО ЗУСТРІНЕМОСЬ». ЛУЧАНИ ЗВЕРНУЛИСЯ ДО МЕШКАНЦІВ АНЕКСОВАНОГО КРИМУ - ВІДЕО

Цікавим фактом є й те, що соціологічні дослідження у 2013-му році показали, що 63% мешканців Криму вважали себе патріотами України. Втім, через рік Україна втратила півострів...

Розвиток історії буває вкрай непередбачуваним. Для прикладу, ще в 1985-му році ніхто навіть і не міг спрогнозувати, що вже через 5 років «громадна» машина тоталітарного Радянського Союзу з десятками тисяч представників політичної поліції, з багатомільйонною армією та ядерною зброєю розпадеться й утворися незалежна Україна. Тому, коли історія закрутить новий віраж, Україна повинна для цього підготувати хороше підґрунтя, а для цього усім потрібно плідно працювати!

Спілкувався з гостем редакції ІА Волинські Новини журналіст Вадим Панафідін
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus