USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Виставка волинських ікон – у Кузнецовську

13 Квітня 2015 09:00
Центр дозвілля у Кузнецовську відкриє мистецьку залу виставкою західноєвропейського живопису XVIII – XIX століть з колекції Музею волинської ікони. На відкриття виставки, яка відбудеться після Великодніх свят, у середу, 15 квітня, чекають міських голів Луцька та Кузнецовська, краєзнавців Волині і Рівненщини. Презентуватимуть 22 ікони на полотні. Про це повідомляє День.Kiev.ua.

Образи, які представлятимуть на виставці, створили у період, коли на Волині більшість храмів були греко-католицькими і католицькими. Орієнтуючись на західноєвропейську манеру живопису, тогочасні малярі створювали великі олійні композиції на полотні, які наслідували настінні монументальні розписи. Такими є композиції «Апостол Іоан», «Коронування Богородиці». Костельні образи «Святий Каетан», «Свята Текля», «Святий Франциск Ассизський», «Святий Апостол Іоан». Ікони вражають монументальністю, реалістичністю і психологізмом.

Особливо цікавим для лучан є зображення на іконі «Святий Каетан» архітектури старого Луцька – мури замку Любарта з храмом Іоана Богослова, костел Петра і Павла з дзвінницею, монастирський комплекс тринітаріїв, покровителем якого був святий. Найвірогідніше, що автором ікони був монах-тринітарій Йозеф Прехтль (1737-1799). На звороті ікони «Франциска Ассизського» (178…року) зберігся підпис автора Лукаса Шредера.

Серед представлених полотен - копії відомих європейських художників – італійців Антоніо да Корреджо і Джовані Баттіста Сальві. Ці святі картини не є класичними зразками волинської школи іконопису. Мадонни з немовлям у їхньому виконанні постають чарівними, юними, цнотливими та граційними Дівами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus