USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

«Я – живий. Мені вже не болить». Що кажуть лучани про фільм «Небесна Сотня»

4 Квітня 2014 19:00
«... Груди! Вiдкрийте йому груди... Швидше... Швидше..." Вiдкрили йому груди. Там рана вiд кулi. Глибока. Кров витiкає. Каска злетiла, волосся русяве розсипалося. Очi блакитнi, як небо над його головою. Схилилися хлопцi над ним. "...Менi не болить... Я -- живий... Не болить... Мамо...». Так українцям показали стрічку про Небесну Сотню.

Першу частину «Небесна сотня» з циклу документальних фільмів «Зима, що нас змінила» присвятили сороковинам за вбитими в боях на Інститутській в Києві героями.

Кінострічка – це спільний проект "1+1" Продакшн та Творчого об'єднання Вавілон 13. Прем’єру фільму показали учора, 3 квітня, о 22:00.
Як пояснюють автори, це - історія про тих, хто загинув за свободу і за власну державу. Досі невідомо скільки людей насправді входить до Небесної сотні. Це, мовляв, не тільки ті, кого вбили в центрі української столиці в кінці лютого. Це також і всі ті, хто виступив проти режиму в різних куточках країни, а потім пропав безвісти, чи був замордований з самого початку Євромайдану.
У стрічці про них згадують свідки страшних подій, їхні учасники, та родичі загиблих. Завдання фільму - передати події очима очевидців, простих людей, оприлюднивши унікальні кадри, відзняті різними операторами.

До слова, редактором цього та усіх наступних фільмів циклу став Акім Галімов. Саме він є автором багатьох документальних стрічок.

«Це неймовірно страшно, коли батьки втрачають своїх дітей і шукають їх серед десятків інших. Я не знаю, як це взагалі можливо пережити. Я б напевно точно зламалася», - поділилася враженнями від побаченого лучанка Тетяна Томчук.
Загалом у зйомках фільму взяв участь й батько вбитого на Майдані Устима Голоднюка. Чоловік розповідав про пережиту трагедію й не міг стримати гірких сліз.

«Коли я попросив сина бути обережнішим, він засміявся і відповів: «Тату, не хвилюйся! У мене є чарівна блакитна ООНівська каска, і зі мною нічого не станеться». Ось такі останні слова я від нього почув. Не врятувала мого сина каска. ЇЇ пробила куля снайпера. Видно, не в кольорі справа…», - важко зітхає згорьований батько.

«Небесну сотню пам’ятають, але очевидно не всі. Тому що на кожному кроці якісь правопорушення. У такі моменти хочеться кричати від образи. Пам’ятатимемо завжди, бо таке неможливо забути. Але при цьому потрібно жити так, аби Небесній сотні не було соромно за нас», - зауважила Аліна Ніжник.


Фільм про Небесну Сотню важко дивитися без сліз

Враженнями від стрічки поділилася лучанка Ірина Остапчук

«Ще з початку фільму, коли прозвучали перші гіркі нотки «Пливе кача...», в мене утворився колючий комок у горлі і не відпускає ще й досі. Неможливо дивитися ці картини без сліз, а деколи навіть й істерики. Ці події залишаться у моєму серці назавжди... Я пам'ятатиму подвиг Героїв і розповідатиму про це своїм дітям», - каже учасниця «Жіночої сотні Волині».

Дівчина каже, що події кривавого четверга настільки пройняли її серце та вхопили за живе, що вона написала не один вірш, присвячений загиблим героям . Одним із таких творів є поезія «Коханому сотнику»:

У серці мому пустота,
Кохаю Тебе до безтями.
Забрав Тебе із "Калаша"
Той дикий звір, що вівсь з чортами.
Заплющу очі, Ти смієшся,
Розплющу, а Тебе нема.
Ти в Ангела там обернешся,
А я сама, самісінька, сама!
Ми влітку мали повінчатись,
Ми так хотіли діточок.
Хто знав, що скоро розлучатись,
Хто знав, що закінчить все плач гіркий свічок.
Я знаю, Ти - Герой, Ти наш Спаситель,
Та важко Твій цей подвиг пережить.
Диявол ворога в свою візьме обитель,
А Ти в раю будеш блаженнім жить.
Я буду сильна, бо не маю права в'януть,
Здобув Ти іскорку свободи для людей.
Нехай ті кляті вороги зов'януть,
А Ти навічний український Прометей.
Заплющу очі, Ти смієшся,
Розплющу, а Тебе нема.
Ти в серці мому зостанешся,
Щира любов живе віка.
Тебе обрав сам Бог,
І інші хлопці, то небеснії обранці.
Звільнили Ви Вкраїну від оков,
Розкриті тії кляті самозванці!


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 38
Анонім Показати IP 4 Квітня 2014 19:21
а хто пошкодує загиблих і невинних беркутівців і їх сім"ї?То майдауни-герої?Час скоро покаже інше.Ганьба
Іра до Анонім Показати IP 4 Квітня 2014 19:36
Янукович нехай їх шкодує!Нещасні і бедненькі беркутівці....ай яй яй!! А не було чого стояти проти свого народу і захищати ЯнукОВОЩА. Могли перейти на сторону людей, ну або елементарно втекти, як зробив іх гАспадін. Дитині було ясно, що майданівці не зупиняться, бо допекло. А беркутівці відстояли, заробили по кілька тисяч і хай тепер все життя на собі несуть осуд українців
Анонім до Анонім Показати IP 4 Квітня 2014 20:34
во-во час покаже, подивимось як вони і ще заспівають, вседозволеність дозволяти неможна, треба поважати свою владу якою б вона не була, бо це як не як всетаки твоя країна
Всезнайко Показати IP 4 Квітня 2014 20:01
А для чого ці хлопці загинули? Щоб Юльку-злодіку випустили з тюрми, та одну банду змінити на іншу?
Анонім до Всезнайко Показати IP 4 Квітня 2014 20:32
нєєє для того щоб власники пятого канала до власті дорвались
122 Показати IP 4 Квітня 2014 21:03
Беркут був із народом і без зброї.І згоден що час покаже зовсім інше-на користь беркуту а не проплачених майданівців.Я особисто був в Києві на початку лютого на майдані і отримав 300грв-то що це все законно і мирно все було з боку майдана?
волиняка Показати IP 4 Квітня 2014 21:22
і де на волинському сайті взялися путінські тролі ????
Анонім до волиняка Показати IP 4 Квітня 2014 21:26
А МИ КОРІННІ І СВІДОМІ А ГОЛОВНЕ АДЕКВАТНІ ВОЛИНЯНИ.
Анонім до Анонім Показати IP 4 Квітня 2014 21:32
І БАГАТО вАС ТАКИХ Є ?
Українка до Анонім Показати IP 5 Квітня 2014 04:20
більша половина України, повір.
ок Показати IP 4 Квітня 2014 21:22
І я був на майдані і отримував гроші.І зброя в майданівців була і наркота і стріляли вони в міліцію і палили міліціонерів я ще тоді на початку зрозумів що це все підстроєно.Слава БЕРКУТУ
25 до ок Показати IP 5 Квітня 2014 02:39
мабуть забув уточнити, що на антимайдані? не за гроші хлопці вмирали.
опа Показати IP 4 Квітня 2014 21:25
а ай пі у всіх тролів ідентичний !!!!.... чекай, коллллега, гостей .....
Анонім до опа Показати IP 5 Квітня 2014 08:52
ти чо модер? вот і не бреши!
Модер до опа Показати IP 5 Квітня 2014 12:03
Я підтверджую!!! По 10 комнетарів з одного і того ж айпі
Адміністратор до Модер Показати IP 5 Квітня 2014 17:55
коментар було видалено
волиняка Показати IP 4 Квітня 2014 21:30
А що таке ай пі?
Анонім до волиняка Показати IP 4 Квітня 2014 21:33
АНДРЮХУ МЕЛЬНИКА СПИТАЙ
волиняка до Анонім Показати IP 4 Квітня 2014 21:36
А це хто?
майте совість ! Показати IP 4 Квітня 2014 21:48
Блін , ну знайшли під чим фекаліями кидатись. у вас нічого святого ? я не знаю де знайти сили щоб подивитись цей фільм... Звичайно, шкода і матерів, дружин діток беркутівців.вони ні в чому не винні. Але кожен робить свій вибір сам.і накази можна виконувати по - різному....не стріляти, наприклад , в тих молодюсіньких хлопчиків, а просто в повітря. чи не так ?
Анонім до майте совість ! Показати IP 5 Квітня 2014 04:45
"накази можна виконувати по - різному" - чи мусить зараз виконувати накази солдат, який стоїть на кордоні з кримом?? Чи мусить він виконувати наказ самопроголошенної, незаконної влади? В якісь мірі всі ми Беркут........................зрада
майте совість ! до Анонім Показати IP 5 Квітня 2014 08:35
не придирайтесь до слів. Ви чудово зрозуміли що я мала на увазі. Звичайно ті солдати там зараз не можуть багато що вдіяти. Але ! дехто продається і переходить на бік окупанта, а дехто - вірний Україні . тому....якщо захотіти, то завжди ожна залишитись людьми
Анонім до майте совість ! Показати IP 5 Квітня 2014 08:56
особливо людьми залишались зграя на майдані, мені особисто було важко себе представити на місці беркутівців які з одними дубинками і щитами стоять проти дикої буземної толпи на їх очах вбивали їх товарішів, а вони не могли нічого зробити, а тепер ті тварини герої а беркутівці криваві вбивці, скажи будь-ласка як до цього відноситсись?
ага до Анонім Показати IP 5 Квітня 2014 10:34
А те що беркут самий перший попер на студентів і їх колошматив, дівчат, хлопців, АБСТОЛЮТНО обезброєних?! Після такого народ мав повне право бути злющим там диким! І як тут не крути, беркут не стоявив би там просто так, без наказу і просто так не стріляв. Їм сказали, вони пішли, заради грошей, не заради честі, не заради присяги. Я була на майдані, ніякої наркоти там не було і ніхто ніяких грошей не тикав. Тикали антимайданівцям, хоча потім же їх жорстоко кинули і вони як вівці кричали "дайте гроші!"..потім раз десь там приходив до них їхній Аазаров, казав всьо пучком і вони знову стояли..чого ж на них беркут не нападав? чого він їх захищав? ааа..ну бо ж вони були "за" партію ригів, хоч і також зайняли дофіга місця в Маріїнському парку! Просто питання..хто перший почав штурм? Беркут. Хто завжди перший починав нападати? Беркут. Що вони захищали? Скажете з якихось хороших намірів? Країну може? А від чого? Що сутеднти поганого робили 1 грудня? Що люди взагалі поганого робили коли стояли, танцювали, співали? В беркутятників був наказ..ЛЯКАТИ..аби не повадно було іншим щось пи"діти на нашого короля Яника.. Купа відео де буркут обзиває "ах ви сволачі бЕндеравскіє, гніди" і б'є не жаліючи стареньких(!) чи медстестер., бо вони ж помагають постраждалим, аяяй..І не требка казати, що беркут і їхню сім'ю лякали..це пф, порівняно з тим терором, що відбувався на майдані. Раз беркут такий сміливий бути там, то мав би сміливість краще захищати свою сім'ю і піти проти влади, яка забирала останнє в людей, але куди там, в нього ж крута зарплата! Якби ми терпіли отую владу, хтось там писав, "яка б вона не була", то були б як кацапи зараз, які навіть гавкати не можуть. Не можу знайти сили подивитись фільм..Виплакала й так багато за цю зиму...Головне аби ця частина нас не забулась..і наші діти розуміли сенс цього всього...причину цього всього..аби люди полягли не дарма...
Анонім до ага Показати IP 5 Квітня 2014 11:46
Як це вяжеться "якщо захотіти, то завжди можна залишитись людьми" з "Після такого народ мав повне право бути злющим там диким!"? мені перша думка набагато більше подобається, виправдання ніякому "злу" і "дикості" немогло, неможе і не буде ніколи! Я скажу ще, що в Європі давлять подібні повставння знатно жорсткіше, не дубинками бьють, а конями топчуть! В прямому сенсі! То чому там народ немає права бути "злющим та диким"? А в нас вони герої? Чому Європа суне до нас свій ніс і одобряє це все безумство, яке багатьом вже сниться в кошмарах?!!
Дід Панас Показати IP 4 Квітня 2014 21:56
коментар було видалено
до анонім 122 і ок Показати IP 4 Квітня 2014 22:04
коментар було видалено
Іра Показати IP 4 Квітня 2014 23:54
Шкода всіх невинно загиблих. Всіх треба пам’ятати, і головне зробити так, щоб ці смерті не були даремними і починати треба кожному з себе.
Дід Панас Показати IP 5 Квітня 2014 01:08
це ще й ті через кого ми будемо бідні й нещасні невдовзі
Андрій Показати IP 5 Квітня 2014 02:01
Передивився фільм, перечитав коментарі... Від коментарів ще в більшому шоці, ніж від фільму... Ви люди, чи ви звірі??? Беручи до уваги співвідношення "+"/"-" - звірі... І не поможе вам ніхто, поки не станете людьми...
Українка до Андрій Показати IP 5 Квітня 2014 04:47
Всі ми люди в ПЕРШУ ЧЕРГУ, ось тому і бвчимо інший бік медалі. Бачимо що не лише "иайданівці" гинули...
Влад Показати IP 5 Квітня 2014 08:21
боротьба за владу до цього призвела. А що зміниться для простих людей, селян? а мабуть найбільше зміниться для тих хто при владі. вони змінять своє життя на -краще. Людям пенсіонерам і іншим незахищеним верствам нічого вже не змінилося краще, а от владцям все краще гроші і їхні добавки будуть і далі збільшувати Ні поки ще немає ніяких хороших вчинків влади
ага до Влад Показати IP 5 Квітня 2014 10:40
да не може все зразу бути гладку, що гроші польються рікою і всі житимуть в достатку! Потрібно відбудовувати ВСІМ РАЗОМ те, що розвалилв Яник, що накрав, по кусочкам, по регіонам, по містам, по селам. В першу чершу кожному потрібно почати з себе. В якій країні хочеш жити, таким і будь. Зараз лише тимчасовий уряд і не можна гнати бочки, от вже березень і досі все *уйово..
Анонім до ага Показати IP 5 Квітня 2014 11:59
Так розвал економіки і почався після початку майдану, хіба це не очевидно? До майдану була велика Україна від Карпат до Крима, а тепер, непойми що без міліції, з зарплатами менше ніж у маленькій Молдові, люди бояться на вулицю виходити. ПС вже "почали з себе", розбили стікло в пустій ОДА і споганили в центрі обласну міліцію, познущались над мером і його сімєю і ще багато чого для початку краще б навчились на вулиці не мусорити. Не треба казати "мало часу" і т.д. є такі речі якби могли б зробити вже, а замість цього вішають лапшу на вуха.
Аня до Анонім Показати IP 7 Квітня 2014 01:34
Не знаю, чи то один тойсамий скрізь анонім, чи то люди з ідентичним мисленням пишуть повну нісенітницю. По-перше, перечитайте орфорграфічний словник, по-друге, скло в ОДА розбив не ПС, але зараз все що не станеться- все Правий Сектор. Дітей теж ними лякаєте?)) по-третє, мер міста Луцька - Романюк Микола Ярославович. Його особисто і його сім'ю ніхто не зачіпав( принаймні такої інформації ніде не було. Хіба що у вас є свої джерела). Якщо Ви говорите про чоловіка, якого приковували наручниками до сцени, то це був заступник голови облдержадміністрації Башкаленко. Як бачимо, Ви необізнаний як мінімум у трьох речах, а коментарі голослівні залишаєте. Таких тролів тут переважна більшість....шкода(
лучанин Показати IP 5 Квітня 2014 08:47
сьогодні волинське телебачення починає серію матеріалів (передач) про волинських героїв небесної сотні. 21.00.
Анонім до лучанин Показати IP 5 Квітня 2014 11:33
ага як зміниться влада а це буде скоро покаже передачі про беркут.
Я в шоці Показати IP 3 Червня 2014 01:51
Коменти люди пишуть чи тролі? Не вірю що волиняни могли стільки нагадити, мабуть всетаки тролі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus