USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Абонентів українського «МТС» прослуховують російські спецслужби

27 Червня 2014 19:00
Російські спецслужби, з допомогою деяких російських та українських операторів мобільного зв’язку, мають можливість прослуховувати українських абонентів мережі МТС, а також відслідковувати їх місцезнаходження.

Як стверджує директор по корпоративному управлінню і контролю «МТС Україна» Олег Проживальський, отримати доступ до конфіденційної інформації абонентів дозволяють «дірки» в захисті сигнальних кабелів. Їх оператори мобільного зв’язку використовують для обробки міжнародного трафіку, тому вони є невід’ємною складовою функціонування системи. Таким чином спецслужби отримують можливість прослуховувати розмови абонентів, читати їх SMS - повідомлення, а також дізнаватись їх точне місцезнаходження.

Як розповів директор «МТС Україна» в інтерв’ю виданню АІN, вразливістю системи користуються як російські розвідувальні структури, так і спецслужби інших країн. Активне прослуховування зі сторони Росії, йдеться у повідомленні, розпочалось ще в квітні. В цьому спецслужбам допомагають інші мобільні оператори, які є партнерами компанії МТС і мають спільні канали для роумінгу. «У нас є сигнальні канали з багатьма операторами. І якийсь з них допустили в свій сигнальний канал спецслужби, які через нього спробували залізти в нашу мережу. При наявності сигнального каналу такі атаки можливі, але тільки якщо оператор-партнер це дозволяє», - стверджує Олег Проживальський.
Як пише портал TJournal з посиланням на AIN, серед компаній, які допомагають спецслужбам шпигувати за українськими абонентами компанії МТС, є і українські оператори. Зокрема, це компанія «Астеліт», більш відома на вітчизняному ринку як оператор мобільного зв’язку life:). Також, зі слів Проживальського, в спільний канал російських шпигунів пускає оператор Тele2, а також один вірменський оператор, назву якого топ-менеджер компанії МТС не уточнив.

Технічні аспекти та детальні схеми здійснення хакерських атак на мобільні мережі, а також захисту від них описали на сторінках ІТ-порталу Habraharb.ru спеціалісти дослідницького центру «Positive Research» Сергій Пузанков і Дмитро Курбатов. Згідно з результатами їх досліджень, оператори самі наражають себе на небезпеку, вимкнувши фільтрацію повідомлень SS7 з зовнішніх мереж, адже це негативним чином впливає на стабільність роботи в роумінгу, що призводить до матеріальних збитків операторів.
Олег Проживальський зазначив, що на даний момент компанія докладає максимум зусиль для того щоб закрити «діру» та унеможливити в майбутньому шпигунство за клієнтами компанії. Для цього ведеться активна співпраця з дилерами мережевого обладнання, фільтрується трафік та блокуються адреси, з яких зловмисники можуть отримати доступ до каналів.

Позиція українських владців

Дирекція компанії МТС зверталась до українських владних структур і спецслужб для того, щоб останні допомогли у вирішенні проблеми. Проте, кажуть, згодом це обернулось проблемами для самої компанії – чиновники звинуватили оператора мобільного зв’язку в некомпетентності та нездатності забезпечити достатній рівень захисту конфіденційної інформації її клієнтів та звинуватили в співпраці з Кремлем. По факту втручання в роботу мережі Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, розпочала перевірку компанії:

«Голова комісії сказав мені: «Олеже Петровичу, ну, що я можу зробити? У мене немає вибору, мені треба написати, що МТС винна, що компанія порушує ліцензійні умови, не забезпечуючи безпеку мережі та абонентів ». У підсумку в актах обох перевірок НКРЗІ стояв саме такий висновок, на підставі якого комісія пропонувала позбавити нас ліцензії».

«Майданівські» SMS-ки відправляли по замовленню «старої» влади?

Зі слів Олега Проживальського, це далеко не перший випадок, коли спецслужби втручаються в роботу українських операторів мобільного зв’язку. Претензії до компанії МТС з’явились ще взимку 2013 року, коли учасникам демонстрацій в центрі Києва на мобільні телефони почали масово приходити SMS повідомлення від імені оператора про те, що абонент зареєстрований як учасник масових безпорядків.
Дирекція компанії пояснила ще тоді – ніякого стосунку до розсилки МТС не має. Адже організували її невідомі за допомогою «піратських» базових станцій.

«Телефон запрограмований таким чином, що під’єднується до найсильнішого сигналу. Саме тому пристрої абонентів працювали зі станціями, які зловмисники встановили в безпосередній близькості до Майдану», - пояснюють спеціалісти.

Як стало відомо з інших джерел, в цих цілях могли використовувати IMSI-Catcher’и. Суть їх роботи полягає у «відлові» унікальних ідентифікаторів SIM-карти абонента. А це дає змогу зловмисникам перехоплювати, читати, відправляти повідомлення та отримувати персональну інформацію користувача без відома оператора мобільного зв’язку.

«Ми звернулися до держорганів і Укрчастотнагляду - вони повинні були виявити незаконно діючі базові станції. Але, буду говорити як є, не приховуючи: з цими станціями працювали українські спецслужби за завданням колишньої влади. Наші звернення до держорганів ні до чого не привели. Нам дали просто відписку - вибачте за те, що такі порушення були», - коментує ситуацію Олег Проживальський.

МТС’у дали час до 1 грудня 2014 року – якщо до цього часу «дірку» в системі не закриють, компанії погрожують відкликанням ліцензії на надання послуг.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
ГИ ГИ Показати IP 27 Червня 2014 20:30
коментар було видалено
Анонім до ГИ ГИ Показати IP 27 Червня 2014 21:02
коментар було видалено
Аноним Показати IP 27 Червня 2014 22:05
коментар було видалено
НЕЛУЧАНИН Показати IP 27 Червня 2014 23:31
гнати кацапську МТС в три шиї
Дончанин Показати IP 28 Червня 2014 01:35
«Голова комісії сказав мені: «Олеже Петровичу, ну, що я можу зробити? У мене немає вибору, мені треба написати, що МТС винна, що компанія порушує ліцензійні умови, не забезпечуючи безпеку мережі та абонентів». У підсумку в актах обох перевірок НКРЗІ стояв саме такий висновок, на підставі якого комісія пропонувала позбавити нас ліцензії» - этим все сказано.
гість до Дончанин Показати IP 28 Червня 2014 11:02
Ти вже набрид. Твої висловлювання не є оригинальними, від тебе просто смердить лайном. Сиди в своєму РАстові і не лізь на наші сайти
Вінстон Показати IP 28 Червня 2014 12:37
ганати кацапьйо. пиши собі десь там під сібіром!
Анонім Показати IP 28 Червня 2014 18:52
коментар було видалено
Анонім Показати IP 28 Червня 2014 18:55
коментар було видалено
SecUpwN Показати IP 18 Липня 2014 20:33
For all of you that are sick of all this BS and want to do something about it, here's a great project you should check out: "The Android-IMSI-Catcher-Detector (AIMSICD)". It is an Android open-source based project to detect and (hopefully one day) avoid fake base stations (IMSI-Catchers) or other base-stations (mobile antennas) with poor/no encryption. This project aim to warn users if the ciphering is turned off and also enables several other protection-mechanisms. Since it is under constant development, we constantly search for testers and security-enthusiastic developers with balls. Don't be shy, feel free to contribute, in any way you can. We're on [url=https://github.com/SecUpwN/Android-IMSI-Catcher-Detector]GitHub[/url] and [url=https://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1422969]XDA[/url].

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus