USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як волинянам проголосувати вдома

13 Травня 2014 12:12
Громадянським обов’язком кожного свідомого виборця буде прийти на виборчу дільницю і проголосувати. Однак є особи, які за віком, у зв’язку з інвалідністю чи за станом здоров’я не можуть прийти в приміщення своєї дільниці.

Для таких виборців законодавство передбачає особливі можливості, аби вони все ж могли реалізувати своє право голосу. Тож детальніше про те, як це зробити, йтиметься в матеріалі прес-служби обласної організації Спілки юристів України.

Для виборців, щодо яких в списку виборців є відмітка «не здатний самостійно проголосувати»

Якщо виборець хоче проголосувати не на дільниці, а за місцем перебування, і в списку виборців навпроти нього є відмітка «НСП» (не здатний самостійно пересуватися), то він без будь-яких додаткових дій зі свого боку зможе скористатися цим своїм правом. Тобто, в день голосування до нього прийдуть три члени виборчої комісії і дадуть можливість проголосувати.

Як дізнатися, що в списку виборців є відмітка «НСП»?

Дізнатися про те, чи є відносно конкретної особи в списку виборців відмітка «НСП», можна двома шляхами:

Якщо виборець сам не може, то перевірити такі відомості можуть його рідні, близькі, знайомі, сусіди. Радимо зробити це якомога раніше.

Крім того, до 12 травня включно кожному виборцю має прийти запрошення на вибори. Якщо щодо особи в списку виборців є відмітка «НСП», то в запрошенні буде вказано: «У зв’язку з наявністю у списку виборців стосовно Вас відмітки про постійну нездатність пересуватися самостійно повідомляємо, що Вам буде надана можливість проголосувати за місцем перебування».

Тож, якщо виборець отримав запрошення із вказаною відміткою, то він точно зможе голосувати за місцем перебування.

Що робити, якщо виборець хоче проголосувати на дільниці?

Якщо виборець, який має відмітку «НСП», все ж бажає проголосувати в приміщенні для голосування, то він повинен письмово або особисто повідомити про це свою дільничну виборчу комісію до 12 години 24 травня. Тоді йому комісія надасть таку можливість.

Коли ж виборець цього не зробить, то муситиме голосувати «на дому». Навіть якщо він сам прийде в приміщення голосування 25 травня. Члени ДВК не матимуть права видати йому бюлетень, щоб проголосувати на виборчій дільниці.

Для виборців, щодо яких в списку виборців відсутня відмітка «НСП»

Інша ситуація для осіб, які за віком, у зв’язку з інвалідністю чи за станом здоров’я не можуть прийти на дільницю та проголосувати, але в списку виборців щодо них відсутня відмітка «НСП».

Таким виборцям потрібно не пізніше 20 години 23 травня звернутися до своєї ДВК з відповідною заявою та доданою до неї довідкою медичної установи про стан його здоров’я. При цьому особа, яка тимчасово не здатна пересуватися самостійно, має поштою або через інших осіб подати власноручно написану заяву з проханням забезпечити їй голосування за місцем перебування, із зазначенням відповідного місця.

Після цього ДВК за своїм рішенням на підставі поданих документів може включити таку особу до витягу зі списку виборців і надати їй можливість проголосувати за місцем перебування.

Але варто пам’ятати, що члени дільничної виборчої комісії зобов’язані перевірити факт тимчасової нездатності виборця самостійно пересуватися. І в разі непідтвердження комісія має прийняти рішення про відмову надати виборцю можливість голосувати за місцем перебування.

Що робити виборцю, який у день голосування перебуватиме в лікарні?

На спеціальних виборчих дільницях, утворених у стаціонарних закладах охорони здоров’я, голосування за місцем перебування виборця проводиться на підставі його власноручно написаної заяви з проханням забезпечити йому голосування за місцем перебування у зв’язку з необхідністю дотримання постільного режиму.

Голосуєте вдома – впустіть у приміщення спостерігачів

Виборці, котрі голосують за місцем перебування (вдома), під час голосування зобов’язані допустити у відповідне приміщення, крім членів ДВК, офіційних спостерігачів, кандидатів чи їх довірених осіб або інших осіб, які вправі бути присутніми під час голосування на дільниці. Інакше таким виборцям не дадуть можливості проголосувати.

Безоплатна правова допомога для виборців та членів виборчих комісій

Нагадаємо, що на сьогодні в рамках реалізації проекту «Захист цивільних та громадянських прав в Україні» можна отримати безоплатну правову допомогу, в тому числі з виборчих процедур. Для цього мешканці Волині можуть звертатися до приймальні Волинської обласної організації Спілки юристів України в місті Луцьку : вул. Словацького, 30, ( 1 поверх), тел. 050-666-45-79, 098-651-34-87, 066-399-38-79, або направити запитання по електронній пошті: [email protected].

Дні прийому громадян: щодня ( крім суботи і неділі) з 09:00 до 18:00.

Крім цього, жителі віддалених громад області зможуть через пункти доступу бібліотечних установ ( список , дод. № 1) звернутися за правовою допомогою з цих питань до центру дистанційної правової допомоги, щовівторка, з 15.00 до 17.00, та в режимі Skype зв’язку отримати консультацію.

Список пунктів доступу бібліотечних установ області:

Бібліотека-філія села Зимне, Володимир-Волинський району

Горохівська центральна районна бібліотека (вулиця Шевченка, 14, місто Горохів)

Іваничівська центральна районна бібліотека (вулиця Грушевського, 12, селище Іваничі)

Камінь-Каширська центральна районна бібліотека (вулиця Ковельська, 31, місто Камінь-Каширський)

Ківецівська центральна районна бібліотека (вулиця Незалежності, 27, місто Ківерці.)

Міська бібліотека-філія для дорослих селище Цумань (вулиця Мирна, 2, селище Цумань, Ківерцівський)

Ковельська центральна районна бібліотека (вулиця С.Бандери, 2, місто Ковель)

Локачинська центральна районна бібліотека (вулиця Незалежності,1, селище Локачі)

Торчинська селищна бібліотека для дорослих (Незалежності, 35, селище. Торчин, Луцький район)

Любешівська центральна районна бібліотека (вулиця Незалежності, 50, селище Любешів)

Любомльська центральна районна бібліотека (вулиця Червоної Армії, 2, місто Любомль)

Маневицька центральна районна бібліотека (вулиця Незалежності, 18, селище Маневичі)

Ратнівська центральна районна бібліотека (вулиця Центральна, 31а, селище Ратне)

Рожищенська районна бібліотека для дітей (вулиця Незалежності, 59, місто Рожище)

Старо-Вижівська центральна районна бібліотека (площа Миру 4, селище Стара Вижівка)

Гурійська центральна районна бібліотека (вулиця Сагайдачного,1, селище Турійськ)

Шацька центральна районна бібліотека (вулиця Незалежності, 77, селище Шацьк)

Володимир-Волинська міська бібліотека для дорослих (вулиця Луцька, 105/2, місто Володимир-Волинський)

Луцька центральна міська бібліотека для дорослих (вулиця Декабристів, 25, Луцьк)

Нововолинська центральна міська бібліотека для дорослих (проспект Дружби, 17, Нововолинськ)
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Українець Показати IP 13 Травня 2014 13:16
Доволі цікава ситуація з цими виборами. З однієї сторони дуже хочеться щоб в країні був порядок та скоріше від крісла відійшов пастор, з іншої сторони усвідомлюєш що якщо ці вибори відбудуться, навіть в разі якщо прийде до влади достойний кандидат, яких, до речі, немає, дійсно відбудеться легетимізація всього надіяного хунтою. Вибори необхідні! Але всеж-таки необхідно було б довести до кінця, так звані, благі наміри майдану - переобрати в пешу чергу депутатів і не просто переобрати, а привести в Раду людей професійних ніде ні в чому не зап'ятнаних, які б провели оцінку останніх документів, привели б Законодавство в порядок, та й взагалі б пустили його в повністю законне русло, почали б голосувати сам за себе, дослухатися до думки іншого та обирати оптимальні варіанти вирішення проблем, які були б вигідні в першу чергу народу. Тоді вже можна обирати Президента, адже з Конституцією 2004 року він є просто "гарною лялькою", яка майже нічого не вирішує в державі. Доречі Конституцію теж необхідно повернути в законне русло, так як її дія була введена з порушенням законодавства. Чи може далі будемо порушувати закони задля їх дотримання?!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus