USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як волинянам вберегтися від квартирних злодіїв: СПОВІДЬ ЗЛОЧИНЦЯ

26 Грудня 2013 15:13
Понад 200 крадіжок цього року сталося в Луцьку. З них більше 100 - з помешкань громадян.
Злочини такого характеру зазвичай відбуваються через необережність самих людей. Так, ключик під килимком, чи в поштовій скриньці, незамкнені вхідні двері, відчинене вікно у порожній квартирі на першому поверсі – для квартирних злодіїв усе це - запрошення, від якого важко відмовитися.
Поспілкувавшись із колишнім злодієм, а нині законослухняним громадянином Олексієм, ми дізналися про тонкощі такого ремесла.
ПРОФЕСІЙНИХ КВАРТИРНИХ ЗЛОДІЇВ - МАЛО
Чоловік розповів, що професійних квартирних злодіїв мало, однак є чимало наркоманів, які шукають легкої наживи. Найчастіше вони просто бігають під’їздами та шарпають ручки вхідних дверей. Якщо двері таки відкриті, хапають те, що висить на вішаку – шуби, куртки, сумочки з грішми й втікають.
Професійні ж злодії діють більш продумано. Вони заздалегідь знають куди і за чим ідуть, адже спостерігають за своїми жертвами. За словами колишнього злодія, навіть крізь не зашторені вікна увечері можна побачити все, що є у помешканні – комп'ютери, побутову техніку, а також місця, де люди ховають коштовності й гроші. Місця сховків давно не становлять таємниці для крадіїв: у шафі між постіллю, серед книжкових сторінок чи дисків із фільмами, під матрацом, у ємностях із крупами, в морозильній камері чи в бачку унітаза.
Підказки з приводу того, якими статками володіє жертва, квартирні злодії можуть знайти, оцінивши зовнішній вигляд членів її сім'ї, переглянувши вміст сміттєвого відра, підслухавши розмови зі знайомими або і завітавши до помешкання під виглядом працівника ЖКП.
Тож, у жодному разі нікому не повідомляйте інформацію про те, де знаходиться ключ від вашої квартири, де лежать гроші або інші цінні речі. Відразу, коли повертаєтеся додому, закривайте вхідні двері та зашторюйте вікна.
НЕМАЄ ЗАМКІВ, ЯКІ НЕ МОЖНА ВІДКРИТИ БЕЗ КЛЮЧА
До речі, для справжніх професіоналів проникнути в приміщення теж не проблема. Луцький локсмайстер (майстер з продажу, налагодження та експлуатації систем замикання і контролю доступу) Сергій запевняє, що нема таких дверей яких не можна було б відкрити без ключа. Втім, це не значить, що можна купувати абищо. Навпаки, потрібно ставити міцні вхідні двері з хорошим замком, адже це затримає злодія, а то й стане на заваді його діям.
Крім того, прокурори прокуратури Луцька зауважують, що потрібно бути обережним, спілкуючись за допомогою мережі Інтернет: стежити що і кому розповідаєте. Велику помилку роблять громадяни, які у соціальних мережах повідомляють про свої плани: куди їдуть, коли та чи надовго. Любителі легкої наживи дізнавшись про це, можуть запросто проникнути у житло та поцупити ваші цінні речі та гроші.
Варто відслідковувати й те, з ким спілкуються ваші діти. Серед їхніх друзів також можуть бути потенційні крадії. Так, як повідомив прокурор міста Луцька Сергій Данілін, прокуратурою обласного центру завершено провадження щодо неповнолітніх, які незаконним шляхом проникли у квартиру своєї подруги та викрали з неї більше 300 тисяч гривень.
У ході досудового розслідування було встановлено, що місце грошової схованки правопорушникам повідомила внучка потерпілої.
Крім того, не варто запрошувати у помешкання малознайомих людей. Прокуратурою міста Луцька підтримано державне обвинувачення у кримінальному провадженні щодо чоловіка, який обікрав свою знайому.
У ході досудового розслідування, процесуальне керівництво в якому здійснювали прокурори прокуратури обласного центру Волині, встановлено, що цей лучанин познайомився з потерпілою в одному з розважальних закладів міста.
Після спілкування та розпиття алкоголю 31-річна жінка запросила його до себе додому. Коли вона заснула, зловмисник викрав у неї чимало цінних речей на суму понад 14 тисяч гривень.
Вироком Луцького міськрайонного суду його засуджено до 2 років позбавлення волі.
У СВЯТА КВАРТИРИ ОБКРАДАЮТЬ ЧАСТІШЕ
Варто зауважити, що в період новорічно-різдвяних свят, коли люди сім’ями їдуть відпочивати, ймовірність вчинення квартирних крадіжок зростає .
До речі, відповідальність, встановлена Кримінальним кодексом України за крадіжку, полягає в сплаченні штрафу, виконанні виправних робіт, обмеженні волі на строк до 5 років, а в окремих випадках - в позбавлені волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.
Отож, пам’ятайте, що дотримуючись елементарних правил безпеки, ви зможете вберегти себе він неприємностей. Не забувайте закривати вхідні двері своїх помешкань, встановіть надійні замки та не впускайте в квартиру незнайомців; не залишайте житло без нагляду на тривалий період часу, не зберігайте дома великі суми грошей та не висвітлюйте в соціальних мережах наміри щодо дальніх поїздок! Будьте обережні, адже ваш дім – ваша фортеця, яку потрібно оберігати!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus