USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Які проблеми найбільше турбують лучан. Дослідження

26 Січня 2017 19:00
Основними проблемами міста, які впливають на комфорт проживання лучан, назвали відтік молоді, низький розвиток інфраструктури, засміченість та мало можливостей для реалізації.

Про це йшлося під час чергового засідання Комітету зі стратегічного планування розвитку міста Луцька 26 січня в конференц-залі департаменту ЦНАП.

Доцент кафедри соціології та соціальної роботи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Світлана Сальнікова проаналізувала, чим не задоволені лучани, чому обирають Луцьк для прожиття та хто хоче покинути обласний центр Волині.

ОЦІНКА ЛУЦЬКА ВІД МЕШКАНЦІВ

«Методологію вибирали європейського зразка й відповідаємо за свої дані. Дослідження провели в грудні. Опитали людей віком 16-64 роки. Розпочали з 16-річних лучан, бо це та молодь, яка будуватиме майбутнє. Загалом, оцінка міста лучанами зросла. За шестибальною шкалою маємо оцінку 4,4 бала, ще роки три вона була лише 3,8 бала. Щодо яскравості міста, а це не лише візуальний образ, а й події, які відбуваються в місті й мають регіональний чи міжнародний рівень - 3,75 бала. Комфортність Луцька містяни оцінюють на 4,2 бала. Подобається й компактність - 4,15 бала. Невдоволені лучани чистотою, оцінюють її на 3,6 бала, нарікання є на околицях та у віддалених районах», - розповідає Світлана Сальнікова.
ХТО ХОЧЕ ПОКИНУТИ ЛУЦЬК ТА ПЕРЕЇХАТИ В ІНШЕ МІСТО

Науковці визначили, що переїхати хотіли б люди з вищою освітою та науковим ступенем.

Називають три причини такого бажання:

- низька заробітна плата, низький рівень життя (40,4% опитаних);

- наявність стабільної роботи в іншому місці (36,2% опитаних);

- низькі шанси професійної самореалізації (33,7%).

«Ми бачимо таку тенденцію, що людям необхідно 7-10 років періоду адаптації в місті. Тобто мешканець або реалізовує себе, або думає змінити місце проживання. Це стандартний період професійної реалізації. Щодо людей, які проживають понад 10 років, то вони мають емоційно-патріотичне ставлення й хочуть тут далі жити, хотіли б, щоб тут жили і їхні діти. Ті, хто проживає до 10 років, говорять про те, що їм тут важко себе реалізувати»,- інформує Сальнікова.

Науковець також відзначає й цікаву тенденцію щодо патріотів Луцька. Як показало дослідження, що найбільш патріотичними вважають себе люди віком 16-22 роки й люди віком 42-52 років. Останні виховувалися в СРСР й прищеплений патріотизм змінив об'єкт.

ЩО ЛУЧАНАМ НЕ ПОДОБАЄТЬСЯ В МІСТІ

ТОП-5 того, що не подобається лучанам:

- те, що в місті відбувається відтік молоді у більші міста та за кордон (про це говорять 30,8%);

- незадовільний стан (відсутність) інфраструктури, зокрема йдеться про пандуси, велодоріжки, зупинки, тротуари тощо (25,5% лучан це не задовольняє);

- відсутність освітлення окремих вулиць (24,5%);

- сміття на вулицях (23%);

- низька активність громади (21,9%).

Щодо того, яких закладів не вистачає, то лучани говорять про житло за доступними цінами.

Загалом, кажуть дослідники, близько 30% людей не помічають змін в місті, інші 30% не бачать системності змін та ще 30% вважають їх незначними.

Підсумовуючи, Світлана Сальнікова зауважує, що найбільше подобається лучанам у місті – компактність міста (50%) і близькість до кордону з ЄС (47,6%).

Посадовці попросили продовжити наукові дослідження, аби допомогти їм побачити стратегію розвитку міста в цілому. Зокрема, звернулася секретар Луцької міської ради Юлія Вусенко.

«У цьому дослідженні я не побачила, куди має рухатися місто, а бачу лише проблеми щодо сміття та іншого. Та це ми бачимо й намагаємося постійно вирішувати. Тому в мене прохання дослідити те, як побачити стратегію розвитку загалом, аби ми знали подальші напрямки діяльності», - зауважила Вусенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Реаліст Показати IP 26 Січня 2017 19:26
Пані Світлано,даруйте,хотілось би ознайомитись ближче з методикою , етичним аспектом ,дослідження(дозволом.згодою досліджуваних)вибіркою,протоколом.звітом тощо..Дякую..
Я Показати IP 26 Січня 2017 20:34
Думаю що Лучанів хвилюють ті ж проблеми що й усі Українців а ві шо там пішетє вам не смішно з себе самих га ?
Анонім Показати IP 27 Січня 2017 10:44
Скільки коштів витратили на оці дослідження? Це ж не безплатно. Замість отого, щоб оце досліджувати може б гроші потратити на щось більш необхідне

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus