USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Завжди треба обирати: їсти без пам’яті чи бути струнким», – фітнес-тренерка з Луцька

13 Серпня 2019 08:00
26-річна лучанка Ольга Халюкова – призерка України в категорії «Фітнес бікіні». Дівчина пішла у спортзал, бо була надто худою і дуже комплексувала з цього приводу. Спорт так захопив її, що вона вирішила стати тренером. Ольга працює уже п’ять років. Тепер спортсменка має клієнтів не лише в Україні, а й за кордоном.

«Мій тато – спортсмен. Тому я з дитинства у різних спортивних секціях, – каже вона. – Але у мене був період і без тренувань. Спорт знову повернувся у моє життя, коли була безробітна. Мала багато вільного часу, не знала, куди подітися, де витратити енергію. Записалася в спортзал. Крім цього, у мене було багато комплексів через зовнішність. Я була дуже невпевнена. Не любила себе, бо була надто худою. Мені не подобалася моя фігура. Часто чула від дівчат: «О, Боже, яка вона худа, подивися, у неї кістки стирчать». Неприємно таке слухати. Дізналася, що у спортзалі можна не лише скинути зайву вагу, а й набрати. Тому пішла туди, щоб привести своє тіло в гарну форму. Мене це затягнуло».

Маєш мрію – не здавайся, хочеш схуднути – не лінуйся

Перші два роки Ольга наполегливо тренувалася у спортзалі, щоб змінити своє тіло. А коли побачила перші результати, то була вражена – фігура дівчини дуже змінилася.

«Ненавиджу роботи, на які треба ходити, як на каторгу. Я шукала роботу для душі, таку, яка мені подобалася б, – розповідає вона. – Працювала і нотаріусом, і продавцем. Це все було не для мене. Якось мене запитали, що люблю робити. Відповіла, що мені подобається проводити час у спортзалі. Це те місце, куди я йду з гарним настроєм. Так мені підкинули ідею стати тренером. Спершу поставилася до цього скептично. Подумала: «Як? Я? Тренером? Мала і худа, а на вигляд – як дитина. Хто піде до мене тренуватися?».

Знайомі та друзі почали переконувати дівчину, що вона досягнула гарних результатів, що тепер і сама зможе тренувати людей. Це її надихнуло.

«Набралася сміливості й пішла до свого тренера, сказала, що хочу працювати у цьому ж залі, де тренувалася. Він подивився на мене, а тоді сказав, що тут немає місць, що зараз нікого на роботу не братимуть. Але, мабуть, це була доля. Бо звільнився інший тренер, і так на роботу взяли мене. Пам’ятаю, мені сказали, що працюватиму тут, якщо матиму десять клієнтів. Звісно, я їх не мала, але знайшла, – зізнається вона. – На тренування прийшли всі мої подруги і мама. Вони підтримали мене. Допомогли на шляху до здійснення моєї мрії. Так я стала тренером. А вже потім з’явилися інші клієнти».
Оля працювала у залі зі своїм тренером, і про все, що дівчину цікавило, вона запитувала у нього.

«Мені було страшно йти в інший зал. Я була дуже невпевнена, – каже вона. – Перші чотири місяці працювала щодня з 8:00 до 21:00. Було дуже важко, виснажливо, але цікаво. Коли у мене не було персонального тренування, то ходила за своїм тренером і слухала все, що він розповідав клієнтам. Мені хотілося знати геть усе. Була наполегливою. Мабуть, тому все склалося так добре».

Тепер Оля має клієнтів навіть за кордоном. У неї тренуються люди, які живуть у Франції, США, Великобританії, Іспанії, Польщі.

«На мою сторінку в Instagram натрапила дівчина з Чернівців, яка жила у Великобританії. Півроку вона не могла наважитися і зв’язатися зі мною. Якось написала, що хоче тренуватися дистанційно. Тоді я ще так ні з ким не працювала. І навіть не вірила, що це може дати хороший результат. Не уявляла, як онлайн можна навчити людину техніки виконання, але вона мене переконала. Написала, що робитиме усе, що я скажу. Так ми пропрацювали тиждень. Їй усе сподобалося. Вона запропонувала тренувати ще й її чоловіка. Так з’явилася перша пара, яку тренувала онлайн. Вони були дуже цілеспрямованими і наполегливими. Виконували геть усе, не лінувалися. Була вражена, коли побачила перші результати. Лінивих людей дуже багато насправді. Завше кажу: онлайн – це робота для тих, хто цілеспрямований і мотивований. Тренер за тебе нічого не зробить. Він тобі лише покаже, як це зробити правильно. Викладатися треба на повну. Без цього ніяк».
Марафони для схуднення – не для лінивих

Ольга Халюкова проводить ще й онлайн-марафони зі схуднення. Іноді дівчина робить це безплатно, іноді – за гроші. Вона каже, що основна мета цих марафонів – аж ніяк не заробіток, а гарний результат клієнтів. Для кожного клієнта тренер розробляє індивідуальну програму.

«Я хочу допомогти людям, які мають зайву вагу. Хоч в марафони теж спершу не вірила. Уявлення не мала, як це може працювати. Це ж ціла група людей, і всіх треба проконтролювати! Однак виявилося, що це дуже дієво, якщо людина мотивована й не лінива, – розповідає тренерка. – На марафоні тренуватися дешевше і зручніше, ніж у спортзалі. Адже кожен обирає собі час для тренувань. У спортзалі не беру понад 10 людей на місяць, тут можна взяти понад сто учасників чи навіть більше. Тренер має усе контролювати: і харчування, і техніку виконання вправ».
Зазвичай марафон в Ольги триває місяць. Щодня у ньому інакше тренування, жодні вправи не повторюються. Тренерка записує відео і відправляє учасникам. Також Ольга розповідає їм, як потрібно харчуватися, щоб схуднути.

«Не раджу їжу смажити. Якщо ж це робити, то тільки на сковороді з антипригарним покриттям і без олії, лише на воді, – каже вона. – Робота над собою дуже важка, за неї ніхто не платить. Не тільки тренер має працювати, а й клієнт. Не буває гри в одні ворота. Треба викладатися на повну. Тільки тоді буде результат. Після кожного марафону мені дуже важко, особливо, якщо ти витрачав свою енергію та вболівав за підопічних. Адже завжди знайдуться люди, яким щось не сподобається. Людей потрібно постійно мотивувати, щоб вони не здавалися і продовжували працювати. У мене ніколи не було мети заробити грошей на цих марафонах, а лише допомогти людям. Іноді проводиш безплатні марафони, а хтось все одно залишається незадоволений. Бо не схуднув. А все тому, що лінувався».

Тренерка каже, що є чимало лінивих людей. Вони хочуть їсти, нічого не робити і ще й при цьому худнути.

«Якщо записалися на марафон, то вже думають, що одразу схуднуть, – каже Оля. – Навіть якщо нічого не робитимуть. Але так не буває. Якщо хочете мати гарний результат, то будьте готові викладатися на повну. Марафони – гарна можливість схуднути. Але дупу на них не накачаєш і вагу не набереш. Коли мені пишуть, що хочуть набрати вагу, то я одразу кажу, що не туди звернулися».

На тренування – без примусу

За словами тренерки, найголовніше у спорті – бажання. Людині, яка не хоче працювати, ходить на тренування з примусу, важко буде досягнути бажаного результату. Також дуже важливо навчити клієнтів правильно харчуватися, оскільки це не менш важливо, ніж фізична активність.

«Не розумію, як можна посадити людину на дієту лише на фруктах. А є й такі дієтологи і тренери. Тому треба бути з цим дуже обережними. Усе має бути збалансовано: білки, жири, вуглеводи», – розповідає вона.
Ольга каже, щоб схуднути, треба їсти менше, ніж витрачаєш енергії.

«Дефіцит калорій – ось від чого худнуть, – переконує тренерка. – Я ще рахую БЖУ (білки, жири, вуглеводи). Все має бути збалансовано. На 1200 калорій можна з’їсти шматок торта. Але ж на цих 1200 калорій можна з’їсти і кашу, і м’ясо, і овочі. І це буде значно ситніше й корисніше».

Якщо недобирати жирів та білків, то можна серйозно нашкодити своєму здоров’ю. Найпершою постраждає шкіра. Також можна порушити собі гормональний фон.

«Іноді клієнтки приходять і кажуть: я була на дієті і в мене зникли критичні дні. Виявляється, вони не їли горіхи, рибу і авокадо, бо це – жири. Таку дурню хтось втовкмачив їм у голови. Люди не розуміють, що вони товстіють від того, що їдять багато, а не від риби чи горіхів. Навіть якщо жирів на 10 г буде більше, то нічого поганого не станеться», – каже вона.

За словами тренерки, останні два прийоми їжі мають складатися з білків та клітковини. Вуглеводи в цю пору їсти не варто. Найкраще їх споживати вранці. Фрукти – до 12-ї дня.

«Вуглеводи дають нам енергію. Якщо їх їсти на ніч, то ця енергія не буде відпрацьована і піде в жир. Усе відкладеться в запас», – наголошує вона.

Ольга каже: хто хоче мати гарний результат, відмовляється від солодкого. Людині, яка має мету, це зробити неважко. Це ж не на все життя, а тимчасово.

«Дієти не потрібні для схуднення. Для цього потрібне лише збалансоване харчування, – переконує тренерка. – Якщо на початку свого шляху до схуднення з’їсти, наприклад, шматок піци, то організм отримає ще один стрес. Він і так у стресі перебуває: змінилося харчування, додалися фізичні навантаження. А якщо ще й їсти шкідливу їжу, то все відкладеться у запас».

Щоб схуднути, самого харчування мало. Треба ще й тренуватися і відпочивати. Якщо мало спати, буде збій гормонів. Тому треба зробити так, щоб для організму не було стресів. Адже він теж має відновлюватися.

Тренерка каже, що в усьому має бути міра. Це стосується і харчування, і тренувань. Не можна щодня робити силові вправи і виснажувати м’язи. Тренуватися три-чотири рази на тиждень – цілком достатньо.
Ольга не рекомендує вживати жироспалювачі для схуднення. Натомість вона радить іти в зал і працювати.

«Не бачу сенсу напихати себе таблетками, – каже вона. – Треба тренуватися. І ще пам’ятати: жодна пігулка не працюватиме без дієт. Не можна випити таблетку і думати, що вона спалить тобі жир. Всі ці таблетки працюють, але при цьому треба ще й тренуватися та правильно харчуватися. Це все працює в комплексі».

Ольга Халюкова каже, що не переконує людей худнути. Вони самі мають усвідомити: хочуть вони бути стрункими чи ні.

«Рецепт гарного тіла простий, – каже вона. – Завжди треба вибирати: хочеш жерти без пам’яті чи мати гарну фігуру. Я не забороняю їсти солодке, але й не кажу: піди і з’їж торт. Навіть якщо тренер дозволить з’їсти шматок торта раз на тиждень, то треба усвідомлювати, що це не піде у кубики пресу, це піде в жир. Краще на місяць обмежити себе в цьому і привести за цей час своє тіло в хорошу форму. Потім раз на тиждень можна дозволяти собі з’їдати щось смачненьке. Це краще, ніж щодня наминати все підряд. Так людина швидше досягне мети. Пам’ятаю, колись тренер розписав мені на клаптику паперу, що і коли треба їсти. Я носилася з тим аркушем місяць. Так і харчувалася, як він написав. Не питала, чи можна з’їсти шоколадку. Бо й так знала, що не можна. Я слухняна. Мені сказали – я зробила. Якщо є мета, то ти до неї йдеш. І все. Ось весь секрет. І ще пам’ятайте: від солодощів дупа не злипнеться – її просто рознесе».

Фото з особистого архіву Ольги

Лілія БОНДАР
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
Анонім Показати IP 13 Серпня 2019 12:21
Гарне інтерв'ю. Дівчина реально мотивує на відстані :)
Спарцмэн Показати IP 13 Серпня 2019 15:35
Олю фітнеси виходять з моди. Жінка має бути схожою на жінку апетитненькою.
просто Показати IP 13 Серпня 2019 15:43
я б дуже хотіла схуднути,правильно харчуватись та ще й до того вссього відвідувати зал,басейн,але чомусь не можу собі цього дозволити,так як дебет не сходиться з кредитом,бо маю мінімальну запрплату і ніякого доходу зі сторони,а інтервю справді гарне
Бла-бла-бла до просто Показати IP 13 Серпня 2019 17:04
Стадіонів безкоштовних по місту купа. Як і роликів в ютубі з тренуваннями вдома з підручними засобами. Якщо ж сраку лінь відірвати від дивана - то інше питання, і дебетом з кредитами там ні до чого
Кер до просто Показати IP 14 Серпня 2019 18:32
Ойойой, а стадіони в кожній школі, а біг щранку коли ще всі дрма сплять, нє не підходить? Це все доречі безкоштовно.
лучанин Показати IP 13 Серпня 2019 16:11
скакалка+підлога, харчування і сон і не треба ніяких тренерів
Стас Показати IP 13 Серпня 2019 16:51
Виходять з моди? Ну так, заспокоюйте себе)
Джек Показати IP 13 Серпня 2019 20:52
Кордупель,ти хоч знаєш,що слово «ДІЄТА» і означає-РЕЖИМ ХАРЧУВАННЯ!!!??? Дієта не потрібна,потрібен режим харчування?Бездарі
Анонім Показати IP 13 Серпня 2019 21:47
Хто хоче схуднути безкоштовно?Запрошую усіх охочих на мою дачу,скоро будемо копати картоплю без обіду!В подарунок скотч заклеїти рот.
Мері Показати IP 14 Серпня 2019 22:44
Це все добре і елементарно коли тобі 26 і ти ще не народжувала)) Мені цікаво буде подивитись на неї років через 15, коли є 2-3дітей і зовсім обмаль часу на себе з повільним метаболізмом. До речі, ноги перекачені, кидається в очі.
Мама Показати IP 16 Серпня 2019 16:12
Оля чудова людина і найкращий тренер! Заняття з нею дають неймовірний результат, головне це ваше бажання і постійна праця над собою! Але їй 25, а не 26!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus