USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Оле Ейнар Бьорндален: норвезький унікум, який ходить по розпеченому вугіллю

4 Грудня 2017 07:00
Легендарний норвезький біатлоніст Оле Ейнар Бьорндален знову очолить збірну країни в поході на чергові Олімпійські ігри. Для самого Оле Ейнара це будуть сьомі Ігри в кар’єрі.

Неймовірний показник, у який годі повірити. До цього відповідального сезону Бьорндален, як завжди, готувався за індивідуальною програмою, яка має дозволити йому вийти на пік якраз у середині лютого. Оле Ейнар прекрасно розуміє, що з кожним наступним циклом він не молодшає, але в Пхенчхані вкотре планує довести, що його рано списувати. Навіть у 43 роки, пише газета Волинські Новини від 30 листопада.

ВИГРАТИ ВСЕ!

Оле Ейнар Бьорндален у біатлоні з десяти років, а вже з вісімнадцяти він виступає за збірну Норвегії. Перша участь у Кубку світу норвежцю випала на сезон 1992/1993, тоді ж він був заявлений на Олімпійські ігри-1994. Сьогодні у збірній Норвегії більшість спортсменів народилися саме в ті роки.

У 1994-му біатлоніст підкорив перший особистий подіум і почав стрімко поліпшувати свої результати.

У 1997 році спортсмен виграв перші медалі на чемпіонаті світу, а в 1998-му здобув у Нагано перше олімпійське золото і перший Кубок світу.

Наступні Олімпійські ігри стали урожайними для біатлоніста – чотири золоті медалі, що дозволило йому стати абсолютним олімпійським чемпіоном Солт-Лейк-Сіті.

Нагороди Бьорндалена потрапляли в його руки одна за одною від сезону до сезону. Так, з 1998 року в арсеналі спортсмена – 19 золотих медалей у всіх дисциплінах чемпіонатів світу, більш як 240 нагород етапів Кубка світу, а Великий кришталевий глобус за абсолютне чемпіонство в Кубку світу підкорився йому шість разів!

Напередодні Олімпіади-2014 у Сочі Бьорндалену виповнилося 40 років, до його майбутніх успіхів багато хто ставився скептично. На той час у світі з’явилися молоді й дуже сильні конкуренти норвежця. Але Оле Ейнар затявся здолати набагато молодших спортсменів і взяв два золота Олімпіади.

Після Сочі Бьорндален, підрахувавши свої медалі, вирішив заспокоїтися й піти зі спорту. Але згодом повернувся. У сезоні 2014/2015 спортсмен невдало виступив у Кубку світу, але зумів узяти срібну медаль чемпіонату світу. Тепер же головна мета Оле Ейнара – Олімпіада в Пхенчхані. Король біатлону мріє повернутися з Кореї чемпіоном. Сьогодні його наступником називають француза Мартена Фуркада. Але остаточно затьмарити норвезьку зірку йому поки не вдається.

НЕСТАНДАРТНА ЗІРКА

Оле Ейнар Бьорндален народився в норвезькому містечку Драммен. Родина була незаможною і багатодітною. Оле Ейнар має двох братів і двох сестер. Старший брат Даг першим у сім’ї почав займатися біатлоном, але згодом кинув спорт, побачивши, що талант брата набагато перевищує його. Бьорндалени мали корівник і жили з тваринництва. Батькові у роботі допомагали й сини, тому до важкої праці Оле Ейнар звик змалку. Батько, до слова, долучився до успіху свого зіркового сина, бо повірив у його талант і возив на біатлонні змагання всією Норвегією. Коли його не стане у 2012 році, в Бьорндалена буде навіть спад у виступах, так сильно переживатиме син смерть батька.

Нестандартність – напевне, це слово ключове в успіху Оле Ейнара. Вона супроводжує біатлоніста і на тренуваннях, і в побуті. А ще – професіоналізм і воля до перемог. Більшу частину тренувальних зборів норвежець проводить у будинку на колесах. Трейлер Оле Ейнар придбав після перших гучних перемог і, відповідно, отриманих преміальних. Це зручна хатинка, де є все, що потрібно в дорозі й на тренувальному зборі – ліжко, кухня, душ, посудомийна машина, плита, холодильник, набір продуктів. Бьорндален мешкає у ній, переїжджаючи з одного стрільбища на інше. Улітку він вже багато років поспіль живе й тренується в Альпах на кордоні Італії та Швейцарії.

Його фішка – чистота і турбота про здоров’я. Тому Бьорндален скептично оцінює готелі, а коли мусить жити в них під час змагань, прихоплює з собою пилосмок і щодня власноруч прибирає в номері. Напередодні особливо важливих стартів норвезька збірна з біатлону взагалі застеляє підлогу в номерах, аби уникнути контакту з вірусами й бактеріями, які ховаються у доріжках та паркеті. Захворіти в цей момент особливо прикро, адже на кону – медалі, підготовка до завоювання яких є дуже виснажливою.

До власної програми підготовки Бьорндален давно включив такий трюк, як ходіння по розпеченому вугіллю. Оле Ейнар з гвинтівкою робить три кроки по ньому, охолоджує ноги у воді й біжить на вогневий рубіж. Пояснює, що така вправа тренує силу волі – на вугіллі не можна зупинитися ані на секунду. Вагаєшся, зупиняєшся – отримуєш опіки. Так само й під час гонки – до перемоги треба летіти чимдуж і без вагань.

Десятки своїх медалей Оле Ейнар зберігає... у банківському сейфі. «Я не хочу дивитися на них щодня, гратися, переглядати... Це вибиває з колії, заспокоює і не мотивує», – пояснює Бьорндален. Тільки зрідка, в період невдач король біатлону приїздить до банку і згадує, якою працею давалася йому кожна з нагород. Потім ховає їх у сейф і їде на біатлонні траси по нові медалі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus