USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Попри складні умови тренування, волинянка – лідер сезону в жіночому метанні молота

26 Березня 2016 09:38
– Щоразу виконую на тренуванні більш як сорок спроб. Метаю різновагові молоти – від чотирьох до шести з половиною кілограмів, аби варіювати навантаження, – з Іриною Климець, цьогорічною чемпіонкою України та володаркою кращого результату в європейському сезоні, розмовляємо після тренування. Його Іра з тренером Романом Черкашиним проводить на об’єкті, більше схожому на антураж для знімань фільмів про Чорнобиль. Це спустошена територія колишньої військової частини на вулиці Львівській у Луцьку.

Про це йдеться на сторінкаж тижневика Волинські Новини № 8.

– Тут тренуюся щодня, крім четверга й неділі, – провадить атлетка. – Тренування дворазові, бо по обіді працюю в тренажерній залі або долаю бар’єри на «Авангарді». Останнє додає вибухову силу та швидкість для метань. А ще виконую на стадіоні статичні вправи, імітацію метання молота. Так поліпшую техніку.

Утім робити це наразі Ірині та її тренеру доводиться у не зовсім хороших умовах. Імпровізований тренувальний сектор не обладнаний обмежувальною сіткою, переодягнутися ніде, доводиться щораз мати клопіт із молотами – привозити, відвозити, інколи – ховати... Навесні та влітку тренеру доводиться відганяти пияків, які прилаштовуються в заростях колишньої військової частини, аби їх не «накрило» молотом... Як у таких умовах показати кращий наразі результат сезону в Європі, як це Іра зробила на лютневому чемпіонаті України в Мукачевому? Щоправда, днями Федерація легкої атлетики області допомогла залити новий сектор. Є плани й щодо створення справжнього метального центру на базі ЛНТУ.

– Через цю необлаштованість ми не можемо набрати більше спортсменів, – каже Роман Черкашин. – Ірина – фактично єдина метальниця молота в області. Приходили до нас на тренування кілька непоганих дівчат, метали. Але які умови можна їм надати?

– Чому не цікавитеся Кубком Європи в Румунії? – несподівано запитує Ірина. – Хоч завоювала в Араді четверте особисте місце і третє загальнокомандне, результатом не дуже задоволена. У березні в Мукачевому була впевненою. Ще на тренуваннях відчувала, що матиму хороший результат. Відтак особливо великим сюрпризом 72,23 м не стали. А от у Румунії сама не розумію, що сталося. Усі чекали від мене медалі, навіть суперниці остерігалися, бо була лідером сезону на той момент. А я не дала ради нервам. Виконала першу спробу непогано і подумала, що буду потрохи додавати. Але майже всі наступні спроби змарнувала – метала в обмежувальну сітку сектора. Розуміла, що тренер підказував, але поверталася в сектор і знову помилялася... Можливо, якби метала постійно в секторі із сіткою, то краще відчувала б, куди надіслати снаряд. Отож, треба й далі працювати над технікою метання.
Тренер Ірини Роман Черкашин вважає, що його підопічній нині до снаги найвищі результати. І це якщо поліпшаться умови для тренувань

Ірина – четвертокурсниця факультету фізвиховання СНУ. Зізнається, що коли триває тренувальний процес, збори, то часу на науку не вистачає.

– Зазвичай приходжу до викладачів, пояснюю, що в мене тренування і збори, отримую завдання. Хтось іде назустріч, хтось – просто більше навантажує. От зараз, хоч усі думки про наступні змагання і ймовірну Олімпіаду, готуюся писати дипломну роботу. Тему обрала профільну – «Розвиток швидкісно-силових якостей у юних метальниць молота».

До речі, про найближчі старти. Климець захищатиме прапор України в Бресті на міжнародних змаганнях (28-30 квітня). До червневого чемпіонату України, який відбудеться в Луцьку, найімовірніше, Іра виступить у Польщі. Після Луцька, якщо все складеться якнайкраще, у підготовку до Олімпіади вони з тренером включать липневий чемпіонат Європи в Амстердамі – генеральну репетицію перед Ріо-де-Жанейро.
Щотренування Іра виконує 40 спроб

– Не будемо так далеко планувати, наразі всі думки й намагання – задля завоювання олімпійської ліцензії. Для цього треба бути першою або другою на чемпіонаті України, причому бажано з нормативним результатом – більшим за 72 метри. Бронзова медалістка потрапляє в команду за рішенням тренерської ради. Тому так важливо добре виступити в Луцьку у червні.

Розмовляв Юрій Конкевич, фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
полюх Показати IP 26 Березня 2016 09:54
молодці і тренер і дівчина! але сумно від того що любі таланти не потрібні державі і тут москалі ні до чого)
Вячеслав Показати IP 19 Червня 2018 14:51
І все це по всій Україні "Зрада"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus