USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Свято триває. На носі – Паралімпіада у Ріо

4 Вересня 2016 16:07
Не встигли висохнути сльози печалі від того, що закінчилось найграндіозніше спортивне дійство – Олімпіада, як «місто Бога» Ріо-де-Жанейро готується до Паралімпійських ігор, які відбуватимуться з 7 до 18 вересня.

Україну представлять 172 спортсмени. Планували, що їх буде менше, але через скандал із відстороненням від ігор російських паралімпійців список розширили на 17 спортсменів. Наші паралімпійці дебютують у двох дисциплінах – параканое і волейбол сидячи. Команда візьме участь у 15-ти видах спорту з 22-х представлених у Ріо.

Про це йдеться на сторінках щотижневої газети Волинські Новини (№ 37).

З ІСТОРІЇ ПАРАЛІМПІАДИ

Паралімпійські ігри – аналог звичайної Олімпіади. От лише змагаються тут люди з обмеженими фізичними можливостями, тому є певна різниця у видах спорту. Ігри традиційно відбуваються після Олімпіади, а з 1992 року й на тій же арені. Тобто цьогоріч – на спортмайданчиках у Ріо.

Уперше літня Паралімпіада відбулася 1960 року в італійському Римі, зимова стартувала трішки пізніше – 1976-го у швецькому Ерншельдсвіку. Тоді, у 1960 році, були представлені лише 360 спортсменів із 24 країн. Уже в 2016-му понад чотири тисячі спортсменів представлятимуть більше як 170 країн.

Своєму розвитку паралімпійський рух багато в чому завдячує ней­рохірургу Людвігу Гутману. Він вважав, що не просто фізичні змагання, а спорт важливий для психологічної реабілітації людей, які перенесли травми чи мають вроджені вади. До слова, саме з його ініціативи із 1948 року на базі реабілітаційного центру відбуваються Стоук-Мандевільські ігри для інвалідів-візочників. Це стало стартом для інвалідного спорту.

Довідково

Крім Паралімпійських ігор, проводять і спеціальні Олімпійські ігри для людей із розумовими розладами. У змаганнях виявляють лише індивідуальні можливості спортсменів, регламентують тільки особисті досягнення, а медалі окремих країн не підраховують. Також є Дефлімпійські ігри – санкціоновані Міжнародним олімпійським комітетом спортивні змагання найвищого рівня для людей, які не чують. Вони беруть свій початок із 1924 року. Уперше на міжнародній арені національна збірна дебютувала на 17-х Всесвітніх іграх глухих у 1993 році, які відбулися в Софії, де завоювала вісім нагород (дві золоті, чотири срібні та дві бронзові).

УКРАЇНСЬКИЙ СЛІД

Уперше наша країна виступала на Паралімпіаді 1996 року в Атланті, США. Тоді в активі українців було сім медалей, серед яких «золото». Відтоді спортсмени не пропускають жодних ані літніх, ані зимових ігор. За свою історію українські спортсмени завоювали 322 медалі, з яких 257 на літніх і 65 на зимових іграх.

Тоді, у 1996 році, для України перше «золото» у метанні диска приніс тотально незрячий спортсмен, заслужений майстер спорту України Василь Ліщинський. Примітно, що виборов він її 24 серпня, в день п’ятиліття незалежності. У листопаді 2015-го на 52-му році життя видатного спортсмена не стало.

З кожною Паралімпіадою українські спортсмени становлять усе більшу конкуренцію. «Вистрелили» спортсмени в Афінах 2004 року, коли досягли шостої сходинки загального заліку. До цього, під час Паралімпіа­ди в Сіднеї, українська збірна була на 35-й позиції.

Успіх у Греції закріпився на роки. У Пекіні 2008-го, як і в Лондоні в 2012 році, паралімпійська збірна опинилася на четвертому місці серед усіх країн, що були представлені. В арсеналі за підсумками змагань у Великобританії – 32 золоті, 24 срібні та 28 бронзових медалей.

Кількість українських спортсменів, які заявлені на Паралімпіаду в Ріо у 2016 році, – це аж половина від загальної кількості спортсменів першої літньої Паралімпіади 1960-го.

ДОПІНГОВИЙ СКАНДАЛ

Історію із відстороненням російських спортсменів від Олімпіади і Паралімпіади через позитивні проби допінгу смакують звідусіль і часто політизують. Хоча випадки, коли медалі через позитивні допінг-проби відбирають у спортсменів зі всього світу – не рідкість. Через чотири чи навіть вісім років після змагань спортсменів позбувають титулів. Мабуть, тому часто спортсмени так стримано й обережно коментують відсторонення від змагань через допінг-контроль своїх конкурентів.

Утім саме Росія опинилась в епіцентрі скандалу через масштаби допінгування спортсменів. Комітет ухвалив рішення після доповіді керівника Всесвітнього антидопінгового агентства Річарда Макларена, в якій йшлося про зникнення як мінімум 35 позитивних допінг-проб у російських паралімпійців з 2012 по 2015 роки.

Президент Міжнародного паралімпійського комітету Філіп Крейвен заявив, що співчуває російським спортсменам, але вважає рішення CAS (Court of Arbitration for Sport, спортивний арбітражний суд, – ВН) правильним: «Попри те, що ми задоволені рішенням, це – не день для святкування. Ми дуже співчуваємо російським спортсменам, які пропустять Паралімпійські ігри в Ріо 2016 року. Сподіваємося, що це рішення стане каталізатором змін в Росії, і ми зможемо привітати повернення Паралімпійського комітету Росії в якості члена організації та бути впевненими в тому, що він виконує свої зобов’язання щодо забезпечення справедливої конкуренції для всіх».

На це президент Росії Володимир Путін заявив, що федерація організовує власні змагання для спортсменів з обмеженими можливостями. При цьому нагороди російських ігор, за словами Путіна, будуть рівноцінні паралімпійським.

РЕКОРДНІ ПРОДАЖІ

Під час Олімпійських ігор чимало глядачів звернули увагу на порожні трибуни в Ріо. Квитки просто не купували. Тому час до часу їх навіть віддавали школярам. Траплялося й таке, що глядачі, серед яких були переважно бразилійці, побачивши виступ свого земляка, покидали трибуни.

Були побоювання, що Паралімпіа­ду глядачі проігнорують. 20 серпня, за день до закриття Олімпіади-2016, продали лише 16 тисяч квитків. Утім уже за кілька днів продажі зробили стрибок до позначки в 100 тисяч реалізованих квитків. А вже 24 серпня за повідомленням Міжнародного паралімпійського комітету був встановлений рекорд за всю історію продажів квитків на Паралімпіаді – 133 тисячі заповітних перепусток реалізували протягом одного дня.

Відповідно до офіційного сайта Паралімпіади Ріо-2016, квитки на день коштують від 10 до 1200 доларів. Щоправда, 1000-1200 доларів – це ціна перепустки на відкриття та закриття змагань.

Зі слів Міністра молоді та спорту Ігоря Жданова, паралімпійці, які здобудуть «золото», отримають близько 40 тисяч доларів, срібні призери – до 26 тисяч, а бронзові медалісти – до 18 тисяч. Витрати на призові закладені в держбюджеті.

У ДОБРУ ПУТЬ

Урочисто проводжали українських паралімпійців у Києві 28 серпня. Делегація 2016 року – найбільша за всю історію виступу паралімпійців від нашої країни. І є одним із лідерів світового паралімпійського руху.

«Уперше за всю історію участі України у Паралімпіаді у збірній витримується гендерний баланс – 79 чоловіків і 76 жінок увійшли до складу команди. Мені також приємно повідомити, що національна паралімпійська збірна оновилася майже на 35%. І в ній – представники із 21 області України. У команді є спортсмени з Луганська, Донецька, є дівчина з окупованого Криму, яка продовжує працювати, тренуватися і представлятиме українську команду на XV Паралімпійських іграх», – зазначив президент Національного паралімпійського комітету України, Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич.

Волинь делегувала до цієї солідної команди паралімпійців футболіста, майстра спорту міжнародного класу Віталія Романчука та тренера-викладача обласної ДЮСШ інвалідів, заслуженого тренера України Юрія Тимофеєва, для якого Паралімпіада в Бразилії стала п’ятою.
Віталій Романчук
Віталій Романчук
Віталій Романчук вважає, що його команді до снаги вибороти «золото» Паралімпіади, повідомляє сайт Волинської облради. Зазначимо, що для цього на першому етапі українцям доведеться пройти непросте випробування на вихід з групи, до якої, крім української збірної, входить команда-господарка змагань, а також збірні Англії та Північної Ірландії.

Успіхи у волинських паралімпійців теж є. У Лондоні у 2012 році Анатолій Шевчик та Олексій Гетун у складі національної збірної команди з футболу серед спортсменів-інвалідів із наслідками ДЦП вибороли срібну медаль, поступившись «золотом» збірній Росії.

Тож нам залишається вболівати і побажати усім паралімпійцям успіху. Сильнішим – нагород, а волинянам – до того ще й трішки більше фарту. Для нас вони – уже переможці!

Довідково:

Телеканал UΛ:Перший покаже понад 100 годин змагань. Він запустить спеціальний проект – Паралімпійську студію, ведучою якого стане лижниця, срібна і бронзова призерка Паралімпійських ігор Світлана Трифонова. Також щодня в ефірі UΛ:Перший виходитимуть щоденники із найактуальнішою й найцікавішою інформацією про перебіг Паралімпіади у Ріо.

ВИДИ СПОРТУ, ЯКІ ВКЛЮЧЕНІ В ПРОГРАМУ ПАРАЛІМПІЙСЬКИХ ІГОР У РІО

1. Академічне веслування

2. Баскетбол на візках

3. Боча

4. Велоспорт

5. Волейбол сидячи

6. Гребля на байдарках і каное (вперше в програмі ПІ)

7. Голбол

8. Дзюдо

9. Кінний спорт

10. Легка атлетика

11. Настільний теніс

12. Вітрильний спорт

13. Пауерліфтинг

14. Плавання

15. Кульова стрільба

16. Регбі на візках

17. Стрільба з лука

18. Теніс на візках

19. Триатлон (вперше в програмі ПІ)

20. Фехтування на візках

21. Футбол 5 х 5

22. Футбол 7 х 7

Підготувала Тетяна ГРІШИНА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus