USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Як себе почуває донецький «Шахтар» серед львівських фанатів

26 Вересня 2014 15:40
Донецький "Шахтар" відкриває фан-шоп у Львові. Але львівські фани не поспішають любити Ахметова та "гірників".

Власник "Шахтаря" Рінат Ахметов почав активну пропаганду свого клубу у Львові, де зараз "гірники" змушені проводити домашні матчі в Лізі чемпіонів, а також деякі поєдинки чемпіонату України.

28-го вересня у Львові відбудеться відкриття першого фан-шопу "гірників". Є декілька моментів, які хочеться розібрати детально у зв'язку з цією подією.

У "Шахтарі" працює найкращий спортивний менеджер України

Комплімент Сергію Палкіну. Не дивлячись на складну ситуацію в Україні, а також непрості справи особисто в Ріната Ахметова, Палкін продовжує професійно виконувати свою роботу. Звичайно, досягти за такий короткий час гарної відвідуваності матчів "гірників" у Львові справа занадто складна. Але, наприклад, на матч 3-го туру УПЛ "Шахтар" - "Металіст" прийшло більше 18 тис. глядачів - бпонад 50% місткості стадіону. А от матч 1-го туру проти запорізького "Металурга" показав реальный стан речей - понад 4 тис.

Середня відвідуваність матчів "Шахтаря" на "Донбас Арені" в минулому сезоні становила понад 35 тис. глядачів. Таких показників у Львові досягти нереально. Але відкриття фан-шопу на "Арені Львів" - гарний піар-хід напередодні першого "домашнього" поєдинку Ліги чемпіонів проти "Порту" (30-го вересня). Не виключено, що наступними кроками, наприклад, буде фотографування у національній символіці десь на Площі Ринок, поїдання українських страв в одній з популярних львівських кнайп, автограф-сесія для фанів. Але це тільки справа часу. Поки що у "Шахтарі" не знають наскільки довго команда опинилася в підвішеному стані, проживаючи у Києві, а граючи важливі матчі у Львові.

Бізнес

"Шахтарю" потрібно заробляти гроші. В Україні це завжди було важко робити, але сьогодні стало ще важче. Можна припустити, що "Шахтар" хоче мати свою копійчину на продажі атрибутики у Львові. Вона буде несуттєвою. Є також й інший варіант. Трибуни "Арени Львів" будуть помаранчевими під час матчів Ліги чемпіонів. Це добре для іміджу клубу та України в цілому, бо покаже, що "чуже" місто готове підтримати східну команду.

Ставка на переселенців з Донбасу

Не секрет, що велика кількість переселенців з Донбасу роз'їхалася великими містами України. Багато донеччан підтримують "Шахтар" на матчах у Києві, є люди з Донецька і у Львові та області. Переїхав до Львова і бізнес. Наприклад, популярним Львів став для IT-компаній. У місто їх переїхало з Криму та Сходу, згідно з останніми даними, більше 10. Вони швидко обжилися і почали брати на роботу навіть львів'ян. Звичайно, переселенці не відмовляться від футболу і ходитимуть на "Шахтар".


Львів'яни толерантні, але "Шахтар" не любитимуть

Мешканці Львова спокійно реагують на "донецький футбол" у місті. Толерантно себе поводять і фанати. Вболівальник львівських "Карпат" Микола Н. розповів нам про те, як в місті ставляться до "гірників".

"Ніхто не проти того, що команда гратиме тут. Єдине, що ображає сильно, так це момент із "Ареною Львів". Звичайно, фани вже давно хочуть, щоб туди з "України" назавжди переїхали рідні "Карпати", а не грав "Шахтар". Але така доля. До вболівальників "Шахтаря" всі ставляться з розумінням, є такі люди, які проти цього. Мовляв, принципові суперники розгулюють по місту. Але таких у місті меншість. Для Львова зараз "Шахтар" - це плюс. Вони платять гроші, бізнес отримує туристів завдяки Лізі чемпіонів. Але своїм "Шахтар" тут ніколи не стане. В місті не дуже позитивне ставлення до Ріната Ахметова, в нас є власний футбольний клуб з великою історією. Гостювати можна скільки завгодно. Але стати своїми тут в команди не вийде. В людей - можливо, а в "гірників" - ні. Навіть якщо вони захочуть і будуть загравати з людьми, справжніх фанів серед львів'ян вони не знайдуть. Це буде другий київський "Арсенал", - зазначив Микола.

Майбутнє клубу висить на волосині

"Шахтар" у Львові максимум на рік-два. Все залежить від ситуації на Сході. Є варіанти, що команда повернеться у Донецьк і стане схожою на тираспольский "Шериф" з Придністров'я, який грає на власному розкішному, згідно з молдавськими мірками, стадіоні у єврокубках та чемпіонаті України. Якщо Ахметову вдасться зберегти бізнес на Донбасі - клуб житиме. Якщо ні - цілком можливий і поганий варіант, про який зараз не хочеться думати не тільки фанам "Шахтаря", а й всім українцям. Але "Шахтар" точно не залишиться у Львові назавжди. Рінат Ахметов - оліграх, який любить футбол. Для нього це не бізнес, а скоріше хоббі. Він буде утримувати клуб лише в Донецьку.

Любов електорату

На Донбасі олігарха Ахметова любили за "Шахтар". Люди ніколи не задумувалися про те, що шахтарі гинуть через жахливі умови праці, а футбольний клуб витрачає мільйони на гравців. Футбол для більшості громадян із невеликим достатком був тим шоу, яке допомагає їм відволіктися від сірої буденності. Їм подобалось, що в місті клуб хорошо рівня з одним із кращих стадіонів Європи, який перемагає на ньому "Динамо", лондонський "Арсенал", "Рому" та ін. І завдячували вони за це Ахметову, який асоціювався також і з Віктором Януковичем - палким вболівальником клубу. І навіть завдяки цьому вони голосували за нього.

Попереду вибори. Але про любов львівського електорату до Ахметова завдяки створенню позитивного іміджу клубу у Львові говорити не доводиться. Навряд чи він і сам сподівається на це.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 26 Вересня 2014 15:55
Агей, дончани! Пора вже відбудовувати "Донбас - Арену"! Ой і влетить Рінату в копієчку ця відбудова. Та він сам хотів ДНР, от і має,
Анонім Показати IP 26 Вересня 2014 17:27
Яка рiжниця неграм де грати? Аби грошi платили..
Анонім Показати IP 27 Вересня 2014 12:52
Стаття ні про що. На Лігу Чемпіонів на Шахтар прийде більше людей як на кубок з Карпати - Диннамо. Ось така реальність

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus