USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.94

Юрій Співаченко: «Сильний той, хто впав, але піднявся»

27 Травня 2017 19:00
Один зі провідних майстрів із джиу-джитсу в Україні Шихан-дай Юрій Співаченко приїхав у Луцьк, аби передати передовий досвід бійцівської техніки та підготувати волинян до чемпіонату України з Бразильського джиу-джитсу.

Семінар відбувся у волинському клубі з бушинкан джиу-джитсу, бразильского джиу-джитсу та грепплінга «GARDA» 25-го травня.

Зауважимо, що Юрій Співаченко є членом президії Бушінкан Інтернешнл, один із творців базової програми Бушинкан дзю-дзюцу, розробник методики тренування комбінованої техніки Бушинкан дзю-дзюцу, творець програми Бушинкан дзю-дзюцу для спортивних повноконтактних поєдинків.
МИСТЕЦТВО ГНУЧКОСТІ

Основний принцип Джиу-Джитсу - «не йти на пряме протистояння, щоб перемогти» - направити силу супротивника проти нього самого, не пручаючись їй, а лише направляти в потрібну сторону. Цей принцип пов'язують з легендою про дерева, коли під час негоди гнучка верба зігнулась, а могутній дуб повалився. Саме про це нагадав гість лучанам перед початком підготовки. Юрій Співаченко зауважує, що бразилське джиу-джитсу в Україні почали розвивати саме в Києві, а далі цей вид бойового мистецтва розійшовся і на інші регіони.

«Мені так пощастило, що впродовж 10 років поїздив по світу та мав нагоду займатися в різних майстрів джиу-джитсу. Коли приїжджав до кожного нового, то мені казали: одягай білий пояс та починай все вчити спочатку. Як результат, я вивчив 5 шкіл джиу-джитсу, в одних досягнув 3 дану, в інших 6-го. Тепер, як експерт, маю навики різних технік та охоче ділюся досвідом. В Україні ми почали створювати федерацію з цього виду спорту в 2000-му році, то їх було дві на всю державу. Сьогодні є вже 5 таких. Цей вид спорту популяризується й буде розвиватися надалі. Більше того, така ж тенденція відбувається і на світовій арені», - каже Юрій Володимирович.
Тренер волинського клубу з бушинкан джиу-джитсу, бразильского джиу-джитсу та грепплінга «GARDA», офіційний представник бушинкан джиу-джитсу у Волинській області Михайло Савчук розповідає, що неабияк щасливий, що вдалося провести такий насичений семінар в рамках підготовки до Чемпіонату світу з джиу-джитсу, який відбуватиметься цими вихідними у Києві. Зокрема, наголошує тренер, це дасть змогу підвищити професійний рівень спортсменів та гідно представити честь області.
ЗАРОДКИ БРАЗИЛЬСЬКОГО ДЖИУ-ДЖИТСУ ТА ГРЕПЛІНГУ НА ВОЛИНІ

«Безпосередньо я привіз сюди бразильське джиу-джитсу та греплінг в 2013-2015 роках, коли почав відвідувати семінари Юрія Співаченка, Андре Ті Монтейро (чорний пояс із BJJ, чемпіон світу) та інших відомих тренерів. Тому важливість таких семінарів неоціненна, адже тут ми здобуваємо досвід, який перевірений в сутичках, напрацьовуємо техніку, завдяки якій стають чемпіонами. Окрім цього, важливо пам’ятати, що навчання – це світло, яке формує дорогу до перемоги та зменшує ймовірність травматизму. Зауважу, що після низки останніх семінарів ми змогли у Львові стати кращою командою серед усіх. Тому подібного плану семінари ми намагаємося відвідувати регулярно: в рік три-чотири рази. А тут видалася така чудова нагода, що до нас приїхав майстер високого класу», - розповідає Михайло Савчук.
ММА, БРАЗИЛЬСЬКЕ ДЖИУ-ДЖИТСУ ТА ГРЕПЛІНГ НАБУВАЮТЬ ПОПУЛЯРНОСТІ

Юрій Співаченко каже, що шлях спортсмена-бійця вельми непростий, тому важливо не стояти на місці і завжди дізнаватися щось новеньке, зокрема сьогодні спортсмени можуть реалізовувати себе в різних течіях.

«Щодо ММА, то 6 років тому я повіз своїх вихованців у Хмельницький на змагання, там було близько 200 спортсменів. Щоб ви зрозуміли темпи розвитку цього виду спорту, то місяць тому на подібних змаганнях було вже 600 спортсменів. Втім, ММА, на відміну від греплінгу та бразильського джиу-джитсу на багато жорсткіший й більше проявляє характер бійців. Тому частина моїх вихованців виступає в ММА, а частина лише в греплінгу та бразильському джиу-джитсу. Адже ММА важчий психологічно спорт і, звісно, більш травматичний. Однак я вважаю, що це цікавіший вид спорту. Я все життя займався джиу-джитсу в розділах ударної та борцівської техніки, на сьогодні це стало ММА», - каже Юрій Співаченко.

Втім, додає тренер, останні два роки перестав виставляти хлопців на професійні змагання з ММА, адже це не окуповується, а травматизм дуже великий.

«Для професійного бійця ММА, який виступає в клітці, повинна бути хороша зарплата, якісне харчування і багато часу повинен проводити в залі. А у нас усе відбувається на ентузіазмі. Втім, для бійців є можливість успішно реалізовуватися в інших видах спорту. Для прикладу, серед моїх вихованців є 2 чемпіони світу по греплінг, є чемпіон світу із бразильського джиу-джитсу, є дворазові чемпіони із бойового самбо, є чемпіони світу з карате. Тому можна з впевненістю сказати, що на світовій арені про українців знають, як про мужніх воїнів», - розповідає Юрій Володимирович та додає, що із луцькими спортсменами зустрічається не вперше.
«Приємно знову побувати в славному Лучеську! Бачу професійний ріст спортсменів, що дуже тішить. Бачу, що тут є хороша тренувальна база, що важливо для підготовки хороших бійців», - зауважив сенсей.
Цього разу волинським бійцям він показав техніку та прийоми, завдяки яким його вихованці стають чемпіонами, зокрема греплінг та BJJ в ММА. Тренування було в кількох групах юніорів та дорослих.

Також навчання розподілили на окремі розділи ударної та борцівської технік. Наприкінці семінару Юрій Співаченко висловив сподівання, що отриманий досвід стане корисним для спортсменів і вони повернуться з чемпіонату України з перемогою.

Текст і фото Вадима Панафідіна
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus