USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Справа Корбана: як відбувався гучний судовий процес

8 Листопада 2015 22:37
Під домашнім арештом Корбан готує всеукраїнський політичний захід. Про це повідомляє ТСН.

Безсонний тиждень, два викрадення, сім відсторонених суддів, кілька нових звинувачень, пікети і бійки. Усе це – про судовий процес над лідером партії "УКРОП" Геннадієм Корбаном, який став практично хітом інтернет-переглядів.

Один із екс-керівників Дніпропетровської області та колишній кандидат у мери Києва став об'єктом неймовірної за масштабами спецоперації за участю 500 правоохоронців і навіть бронемашин. І зробивши коло Дніпропетровськ-Чернігів-Київ, з-за ґрат знову повернувся додому під домашній арешт. Чому ж не спали судді ночами і що для них самих стало відкриттям у цьому процесі, - йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Судова тяганина в справі Корбана розпочалася на початку тижня, у понеділок. Коли стало зрозуміло бодай, де відбудеться суд. Після скандального затримання за участю півтисячі силовиків і БТРів у Дніпропетровську, вертольотного маршу в столицю й ув'язнення в Київському слідчому ізоляторі СБУ, затриманого Корбана доставили до Чернігова в Новозаводський районний суд. Таке кількаденне етапування не могло пройти безслідно.

"У камері горіло світло всю ніч і мені не давали води дві доби", – згадує Корбан.

Тим часом, Генпрокуратура та Служба безпеки спробували налаштувати суспільну думку на свою користь, бо поки що спецоперація викликала більше запитань до правохоронців, ніж позитивних відгуків. Тож ГПУ та СБУ влаштували кінопоказ – власне те, що це лише ілюстрація їхніх добрих намірів, вони не приховували.


На знак протесту проти затримання голови патріотичної партії й мирного співіснування з тими, хто мав би бути на початку списку ворогів народу, із пропрезидентської партії вийшов нардеп Тарас Батенко.

У самому суді розпочалося гостросюжетне дійство, яке зібрало чимало глядачів на онлайн-перегляд. Бо змагання адвокатів, суддів і прокурорів нагадувало справжній судовий процес і виявило дивну для української правоохоронної системи річ. Крім застосування півтисячі озброєних спецпризначенців, потрібно ще й знати та виконувати закони, особливо, якщо все транслють у прямому ефірі.

За день суддів відводили тричі, щоразу адвокати ловили їх та прокурорів на порушенні процедури. Утім, правового марафону на вечір не витримує сам Корбан, якого шпиталізує "швидка".

Наступного ранку, о 8:40 годині спливав 72-годинний термін його затримання. Корбана мали б відпустити, стверджує уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська. Але СБУ, по суті, знову викрадає Корбана та вивозить до Києва – відкрили нове кримінальне провадження. У чому суть нових звинувачень, правоохоронці одразу відповісти не змогли.

"Пан Корбан не є викраденим – він перебуває у правоохоронців у надійних умовах", – сказав працівник прокуратури Куценко.

"Колеги, у вас своя робота, у мене – своя. Шановні колеги, я думаю, що Генпрокуратура демострує повну відкритість", – говорить начальник слідчого управління ГПУ Степан Божило й уникає відповіді, за якою статтею вдруге затримали Корбана.

"Я так розумію, що ми маємо справу з ноу-хау кримінального процесу. Сьогодні прокуратура довела, що можна абсолютно нехтувати законом, можна взагалі не включати інтелектуальний ресурс. Можна не обирати людині запобіжний захід, можна просто кожні три доби її заново затримувати", – наголошує адвокат Корбана Оксана Томчук.

Нові звинувачення на адресу Корбана – це погрози життю та здоров'ю членів виборчої комісії у Дніпропетровську. У народі це назвали книгометанням. Бо саме цей інцидент потім із кинутою Корбанем книжкою в членів комісії з'явився на телеекранах.

Далі справу вів "славнозвісний" Печерський суд Києва. За годину до відкриття у четвер там чомусь опинився заступник генпрокурора Юрій Столярчук. Згодом – і прокурор Печерського району столиці Демидов. Очільник суду Руслан Козлов уже був на робочому місці. Ручне управління справою лише підтвердила SMS прокурора з указівкою вручити підозру Корбану. Таке телефонне право спровокувало в залі суду штовханину.

Окрім того, поставили справжній судовий рекорд – засідання тривало майже добу, 22 години. Постійні клопотання адвокатів і прокурорів, здається, викликали в судді непідробний інтерес. Надто невправною, непідготовленою і зверхньою прийшла на процес сторона обвинувачення, про що найкраще свідчив безнадійний погляд судді. Утім, порядок у залі вона намагалася зберігати.

Під ранок усі вже ледь не засинали. Десь о 4:00 годині дали слово підозрюваному. "Я не кинув цю країну в той момент, коли їй було важко. Ми підставили Батьківщині плече, не за гроші. Я не буду говорити, скільки нам це коштувало. Але ми підставили Батьківщині плече в той момент, коли багато сиділи на дивані", – сказав Корбан.

Уже за кілька годин, близько сьомої, – вирок. "Клопотання задовольнити частково. Застосувати до підозрюваного Геннадія Корбана запобіжний захід у вигляді домашнього арешту строком на два місяці", – виголосила суддя Печерського суду Києва Лариса Цокол.

Блискуча спецоперація із залученням 500 спецпризначенців завершилася для Корбана там, де і почалася, – у нього вдома.

"Нехай буде по-вашому, маленька перемога. Але перемоги і бути не повинно, як говориться. Цього не повинно бути апріорі", – зазначає батько Геннадія Корбана Олег Корбан.

Адвокати кажуть, що оскаржать і домашній арешт, а справу проти свого підзахисного вже назвали тривалим процесом, що може тягнутися роками. Утім, головний процес – політичний, бо ніхто так і не дав відповіді на запитання, чому арешт лідера "УКРОПу" стався саме зараз, прямо посеред найгарячішої стадії мерських виборів. І чому той, хто довів свою відданість країні в найскладніші часи російської навали, опинився першим у списку правоохоронної системи.

Геннадій Корбануже третю добу перебуває під домашнім арештом. Інтерв'ю з ним журналісти програми ТСН.Тиждень записали в його квартирі, в одному з житлових комплексів у центрі Дніпропетровська.

Довкола будинку сьогодні не було помітно посилених заходів безпеки. На відміну від п'ятниці, коли арештанта конвоювали з Києва. Тоді все було оточене озброєними спецпризначенцями. Сьогодні журналісти помітили лише охоронців житлового комплексу.

"Мені вдалося відпочити, виспатися. Нормально поїсти. Все нормально. Я вважаю, в Україні з'явилися перші паростки дійсно незалежної судової влади. У нашій країні на суддів, особливо в рамках політичних процесів, завжди чинився тиск. Те, що відбулося, очевидно, переломило ситуацію і адвокати довели свою правову позицію в суді. У моєму випадку цей спосіб обмеження перевищений. Оскільки я раніше заявляв, що я нікуди не збираюся їхати. Очевидно, просто комусь дуже хотілося обмежити мою свободу. Її не змогли обмежити за допомогою арешту. Її, поки, обмежили за допомогою домашнього арешту протягом 24 годин (цілодобово протягом двох місяців). Я сподіваюся, що у нас є право на апеляцію і ми теж будемо оскаржувати запобіжний захід на легший", – сказав Корбан.

Він анонсував, що невдовзі відбудеться з'їзд партії "УКРОП".

"Я продовжую працювати. Підтримую роботу політради партії. Ми ведемо консультації, готуємо певні політичні заходи. Вони не радикального характеру. Це – наші раніше заплановані заходи. Можу анонсувати - відбудеться з'їзд партії. Зберуться всі депутати, які пройшли до місцевих рад. А наша партія пройшла від Закарпаття – до Старобільської районної ради Луганської області. Це єдина партія, за всю історію України, яка з'єднала Захід і Схід, Південь і Північ країни", – наголосив Корбан.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus