USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Найпопулярнішим у «Вікіпедії» уродженцем Луцька став Анатолій Тимощук

18 Червня 2018 18:57
За результатами дослідження проекту американських дизайнерів, інженерів і вчених The Pantheon, найбільш популярним у «Вікіпедії» уродженцем Луцька став футболіст Анатолій Тимощук.

Команда американських дизайнерів, інженерів і вчених створила некомерційний проект The Pantheon з метою математично проаналізувати глобальну культурну спадщину. Для визначення світової популярності історичних особистостей The Pantheon використовує складну методику з двоповерховими формулами. Зокрема, підраховується кількість мовних версій біографічної статті в «Вікіпедії» і число їхніх переглядів. Належність до країни визначають за місцем народження.

Єдиним уродженцем Луцька, який потрапив до цього рейтингу, став відомий футболіст Анатолій Тимощук, гравець футбольного клубу «Зеніт» (Санкт-Петербург, Росія). Статті про нього у «Вікіпедії» створені 39 мовами, здобули 1,54 мільйона переглядів. Таким чином, він посів 66 місце з-поміж 75 найпопулярніших у «Вікіпедії» особистостей, народжених в Україні.

Нагадаємо, у 2017 році його хотіли позбавити звання почесного громадянина Луцька, мотивуючи це тим, що він грає за клуб, який належить «Газпрому». Втім, проект рішення тоді не набрав достатньо кількості голосів депутатів міськради.


Найвідоміша письменниця, чиє життя було пов’язане з Волинню, народжена у Новограді-Волинському Леся Українка стала 39-ю у рейтингу найпопулярніших українців, посівши, втім, лише 730 місце у переліку 954 найбільш популярних у «Вікіпедії» письменників.

Польський революціонер, інженер-фортифікатор, державний, політичний та військовий діяч Речі Посполитої, учасник війни за незалежність Сполучених Штатів, організатор польського повстання 1794 року Тадеуш Костюшко, який навчався у школі монахів-піарів в Любешові на Волині, став 13-им у переліку 65 найпопулярніших уродженців Польщі з 3,25 мільйона переглядів статей загалом 39 мовами.

Славетний композитор Ігор Стравінський, який певний час проживав в Устилузі на Волині, став 89-им у рейтингу уродженців Росії зі статтями 88 мовами та 10,212 мільйона переглядів.

Серед інших популярних постатей, народжених на Волині – французький фізик українського єврейського походження, лауреат Нобелівської премії з фізики (1992) Георгій Харпак, який народився у Дубровиці, що на Рівненщині, у 1924 році. Він став 26-им серед найпопулярніших уродженців України.

Цікаво, що лідером за популярністю серед уродженців України є політик, революційний діяч, ідеолог троцькізму — однієї з течій марксизму, Лев Троцький, який народився на території сучасної Кіровоградської області у 1879 році. Про нього існують статті 98 мовами, які отримали 12,67 мільйона переглядів. Також до топ-10 постатей, народжених на території України увійшли Микола Гоголь, Леонід Брежнєв, Джозеф Конрад, Роксолана, Ян IIIСобеський, Голда Меїр, Михайло Булгаков, Сергій Прокоф’єв та Казимир Малевич.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Зоряк Шкурян Показати IP 18 Червня 2018 19:02
Непогану футбольну кар'єру мав цей Тимощук. Шкода, гівном запечатав.
Миша Показати IP 18 Червня 2018 21:39
З такими уродженцями треба скоро тікати з того Луцька.
Лучанин Показати IP 18 Червня 2018 21:45
Посередній футболіст, поганий чоловік і зрадник рідного міста та України.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus