USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Батьки українських школярів позиваються проти Дарвіна

17 Грудня 2009 14:12
Група батьків українських школярів зі Львова та Дрогобича подала судовий позов до Міністерства освіти і науки з вимогою включити до навчальної програми нарівні з дарвінівською теорією походження людини теорію креаціонізму, яка припускає, що Земля і все живе на ній створене Богом.
Позов «Про визнання неправомірними рішень і дій центрального виконавчого органу державної влади щодо порушення конституційних прав дитини у сфері загальнообов’язкової освіти» був поданий до суду ще 21 жовтня. Його авторами є батьки школярів зі Львова, Харкова і Дрогобича (всього вісім людей). 16 грудня позов почав розглядати Окружний адміністративний суд Києва, повідомляє Захід.net.
Позивачі стверджують, що вивчення у школах виключно матеріалістичної теорії Чарльза Дарвіна порушує ст. 23 Конституції, в якій, зокрема, йдеться, «що кожна людина має право на вільний розвиток своєї особи, і її права не можуть бути обмежені».
Автори позову також вважають, що безальтернативне викладання теорії Дарвіна суперечить закону «Про загальну середню освіту», який передбачає, що «кожен має право на здобування якісної освіти та знань на основі повної, об’єктивної і достовірної інформації». Вони наполягають на повноцінному розгляді під час навчального процесу, принаймні, двох концепцій походження живого і неживого світів: «розумного задуму» - так звану теорію креаціонізму, яка припускає, що Землю і все живе на ній створив Бог, а також натуралістичну (теорію еволюції Чарльза Дарвіна), і пропонують внести відповідні зміни до шкільних підручників із фізики, астрономії, географії, біології та природознавства для 7-12 класів. Наприклад, не писати про Великий вибух як про єдину теорію виникнення Всесвіту.
Оскільки в залі засідань Окружного адміністративного суду Києва не знайшлося достатньо місць, справа розглядалася в закритому режимі.
Тим часом представники Міносвіти вже заявили, що не мають наміру міняти шкільну програму. Заступник начальника юридичного департаменту Міносвіти Віктор Ногін, що представляє в суді сторону відповідача, пояснив позицію свого відомства так: «По-перше, у нас світська держава, по-друге, питання не в підручниках, а в світогляді. У школах ніхто не переконує дітей, що Бога немає або що він є. У навчальних закладах викладають єдину доведену теорію. У будь-якому випадку питання віри – це питання виховання в родині. Якщо батьки і сама дитина хочуть вірити, то вони віритимуть, незалежно від змісту підручників. І незалежно від релігійних поглядів затверджену програму треба вивчати».
Зазначимо, цей позов є прецедентом в історії незалежної України. У Росії ж у 2006-2007 роках подібний позов вже розглядався. Він був поданий від імені школярки Марії Шрайбер Міністерству освіти РФ і комітету з освіти Санкт-Петербурга.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Юка Показати IP 17 Грудня 2009 14:37
так у школах введені уроки релігієзнавства. нехай на них розповідають про теорію креаціонізму. до того ж, пригадую, у школі ми задавали вчителеві питання саме про походження людини і всього живого від Бога, а не за Дарвіном, і учитель сам нам пояснив про те, чого до цього часу немає у шкільних підручниках. головне - аби самих дітей це цікавило!
Мазай Показати IP 17 Грудня 2009 16:39
йя група батьків українських школярів зі Львова повністю підтвердила своїм вчинком теорію Дарвіна)))
seal Показати IP 17 Грудня 2009 17:04
Думаю, що цей позов закінчиться точно так же, як і у Росії. Суд його просто відхилить. Для тих, хто цікавиться справою школярки Марії Шрайбер http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BB%D0%BE_%D0%A8%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%B1%D0%B5%D1%80
OrestN Показати IP 17 Грудня 2009 22:43
це принципове питання. вважаю що громадські організації і політичні партії мають розпочати кампанію на підтримку цієї вимоги!
seal Показати IP 17 Грудня 2009 23:09
to OrestN. Особливо на Ваш заклик відгукнуться комуністи. Та й інші партії навряд чи захочуть займатись цим. Тим більше, що й Ватикан вже визнав теорію Дарвіна. http://tsn.ua/nauka_it/vatikan-viznav-teoriyu-darvina.html
seal Показати IP 17 Грудня 2009 23:13
Найцікавіше те, що Дарвін в свій час сам ледь не став священником. І до кінця своїх днів давав пожертви на церкву і заявляв, що він ніколи не був атеїстом. http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D1%80%D0%B2%D0%B8%D0%BD,_%D0%A7%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B7_%D0%A0%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%80%D1%82

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus