USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Гроші за акцизні марки не доходять до бюджету, – виробники алкоголю

9 Листопада 2010 10:59
Запровадження нових захисних елементів на марках акцизного збору і, відповідно, збільшення вартості акцизної марки ніяк не вплине на боротьбу з тіньовим ринком алкогольної продукції, але призведе до значного росту цін.
Про це йдеться у відкритому листі виробників алкогольної продукції, адресованому президентові і прем'єр-міністрові України, повідомляє «ТСН».
Лідери ринку міцних напоїв у своєму зверненні до керівництва держави змальовують важку картину, в яку потрапила галузь.
«Постійний ріст вартості лікерогорілчаної продукції при зниженні купівельної спроможності населення загрожує вітчизняним виробникам втратою ринків збуту, активізацією імпорту і збільшенням обсягів тіньового виробництва. Так, за 5 місяців поточного року імпорт горілки в Україні по відношенню до аналогічного періоду 2009 р. виріс практично в 2 рази – з 89,9 до 161,4 тис. дал. Тоді як виробництво вітчизняної продукції продовжує знижуватися. У січні-липні 2010 р. підприємствами лікерогорілчаної галузі було вироблено 29,7 млн. дал. лікерогорілчаної продукції, у тому числі горілки 22,5 млн. дал., лікерогорілчаних напоїв – 6,2 млн. дал. Порівняно з відповідним періодом минулого року обсяги виробництва лікерогорілчаної продукції скоротилися на 11,8%, зокрема горілки на 10,7%», – йдеться у листі.
Виробники горілки заявляють, що зараз галузь вимагає захисту з боку держави.
Також вони згадують про негативні сторони монопольного положення концерну «Укрспирт», зараз реорганізованого в держпідприємство, і про значні «необґрунтовані витрати», яких зазнають виробники лікеро-горілчаної продукції.
До останніх, передусім, відноситься збільшення вартості акцизних марок. «При цьому прозорість реалізації марок і вигоди для бюджету також викликають питання. Гроші виробників, швидше за все, осядуть на рахунках певних бізнес-структур і жодним чином не надійдуть до державного бюджету», – зазначають автори листа.
Також виробники алкоголю пропонують виключити товаро-транспортні накладні на переміщення спирту етилового, високооктанових кисневмісних домішок і алкогольних напоїв з переліку бланків документів суворого обліку.
Відкритий лист президентові і прем'єр-міністрові підписали асоціація «Укргорілка», ТОВ «Лікеро-горілчаний завод «Прайм», ТОВ «Національна горілчана компанія», ТОВ «Кримська горілчана компанія», ТОВ «Золотоношський лікеро-горілчаний завод «Златогор», ЗАТ «Кременчуцький лікеро-горілчаний завод», ТОВ «ХЛГЗ».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus