USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Єврокомісія розчарована, що Україна не поділяє європейські цінності

9 Грудня 2010 11:36
Єврокомісія закликала Україну переглянути рішення про неучасть в урочистій церемонії вручення Нобелівської премії світу 2010 року китайському правозахиснику Лю Сяобо (на фото), яка пройде 10 грудня.

У Брюсселі сподіваються, що Україна, Білорусь, Марокко і Єгипет ще можуть змінити свої рішення щодо ігнорування церемонії в Осло повідомила ТСН.

Представниця Єврокомісії висловила сумнів з приводу рішення проігнорувати церемонію низкою країн, включаючи Україну, які хоча і не є кандидатами на вступ до ЄС, проте пов'язані з ним в рамках політики добросусідства.

"Основні цінності є базою для нашого партнерства. Ми розчаровані, що час від часу наші партнери не поділяють ці цінності", - зазначила вона.

Крім того, Єврокомісія "розчарована і стурбована" рішенням Сербії бойкотувати Нобелівську церемонію.

"Звичайно, ми очікуємо, що країна, яка має намір вступити в Європейський Союз, повністю і цілком поділяє цінності Євросоюзу", - заявила представниця Єврокомісії. Вона зазначила, що всі 27 країн-членів ЄС чітко домовилися про участь у церемонії.

Дотримання політичних критеріїв, за словами спікера, є вирішальним для рекомендації Єврокомісії щодо того, чи готова та чи інша країна до вступу в Євросоюз.

На відміну від офіційного Києва, який стверджує, що не буде представлений в Осло "з технічних причин", Белград відкрито говорить про мотиви бойкоту. Міністр закордонних справ Сербії Вук Єреміч визнав, що Белград бойкотує церемонію вручення Нобелівської премії миру за наполяганням Пекіна.

"Сербія дуже серйозно ставиться до порушень прав людини, але відносини з Китаєм важливіші", - підкреслив міністр. Він нагадав, що Китай завжди підтримував Сербію у конфлікті щодо статусу Косова.

Однак позиція Єреміча викликає серйозні суперечки в Белграді. Зокрема, колишній глава МЗС Вук Драшкович назвав бойкот "серйозною помилкою".

Нагадаємо, Китай і ще 18 країн, в тому числі України, відхилили запрошення на урочисту церемонію вручення Нобелівської премії миру.

Заступник глави Адміністрації президента Ганна Герман заявила, що Україна не буде представлена на церемонії вручення Нобелівської премії миру через щорічну нараду послів в Києві.

Довідково:

Лауреатом Нобелівської премії миру став китайський правозахисник Лю Сяобо, який зараз перебуває у в’язниці. Нобелівський комітет присудив йому премію за "тривалу ненасильницьку боротьбу за фундаментальні права людини в Китаї".

54-річний Лю брав участь у подіях на площі Тяньаньмень в 1989 році, за що був без суду посаджений у в'язницю, де провів два роки. У 1996 році він був засуджений до трьох років трудових таборів за заклики до звільнення заарештованих учасників протестів 1989 року.

У 2008 році Лю був знову посаджений у в'язницю - суд визнав його винним у спробі повалення державного ладу і засудив до 11 років позбавлення волі. Приводом до арешту стала так звана "Хартія-08", одним з авторів якої виступив Лю Сяобо. Маніфест, підпис під яким поставили більше 10 тисяч людей, містив заклики до реформування політичної системи Китаю і вимагав дотримання в країні прав людини.

Лю є доктором наук і професором китайської літератури. До 1989 року він викладав в Пекінському університеті, проте після подій на Тяньаньмень йому було заборонено викладати у державних освітніх закладах Китаю. Йому також було заборонено публікувати в Китаї свої роботи.

Під час трансляції церемонії оголошення лауреата в Осло, сигнал телекомпанії на Китай блокувався.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
анонімус Показати IP 9 Грудня 2010 12:07
ніяких, бл***, європейських цінностей! расизм, гендерна рівність, відміна понятть "мати" та "батько" - ось європейські цінності. ідіть в дупу з своїми приколами.
Ястребок Показати IP 9 Грудня 2010 12:47
А шо Украине дала погоня за европейскими ценностями? Майдан, президента Ющенко и "премьерку" Тимошенко, разруху, продолжение вымирания населения, опущение авторитета нашей державы в мире ниже плинтуса? Спасибо, хватит. А Китай, кстати, без европейских ценностей стал одной из передовых стран мира. И такие граждане, как новоиспеченный лауреат, ему реально вряд ли нужны... да и Украине тоже. Так что на кой фиг нам та церемония вручения?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus