USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Історики свідчать, що УПА не співпрацювала з гітлерівцями

11 Листопада 2008 17:10
УПА не співпрацювала з нациською Німеччиною. Про це свідчать історичні дослідження, тези яких були оприлюднені сьогодні, 11 листопада, на чергових громадських історичних слуханнях у СБУ на тему: «УПА і німці: співпраця чи протистояння». Про це повідомлять «Волинські Новини».
Зокрема, директор Галузевого архіву СБУ Володимир В’ятрович зазначив, що на доказ співпраці УПА з німцями часто наводяться факти, які не мають стосунку до УПА. «Йдеться, насамперед, про короткострокову співпрацю ОУН і Абверу та створення двох батальйонів «Нахтігаль» та «Роланд». Однак слід зауважити, що дані формування були створені в 1941 році, тоді як УПА утворилася лише наприкінці 1942 року. Дивізія СС «Галичина» (1943 рік), хоч і складалася з українців, проте була структурою німецької армії і не мала нічого спільного з українським визвольним рухом», – цитує його УНІАН.
Водночас пан В’ятрович запропонував учасникам слухань «самостійно спростувати міф» про те, що чимало істориків наполягають на тому, що начебто Нюрнберзький трибунал «засуджував» УПА, дослідивши представлене на слуханнях повне зібрання матеріалів Нюрнберзького процесу, в якому навіть не згадується абревіатура УПА.
У свою чергу, історик Іван Патриляк повідомив присутнім результати неупередженого аналізу німецьких, радянських та українських документальних першоджерел. Він зазначив, що період ситуативної співпраці між ОУН і Німеччиною завершився невдовзі після проголошення Акту про незалежність 30 червня 1941 року. Незгода націоналістів відкликати його призвела до масових арештів членів ОУН і їх переходу до антинімецької боротьби. У серпні-жовтні 1942 року формуються перші великі бойові групи ОУН (Бандери), які стануть основою Української повстанської армії.
За словами пана Патриляка, першою атакою українських повстанців проти німецької окупаційної адміністрації став напад сотні Г.Перегіняка-«Довбешки-Коробки» на районний центр Володимирець в ніч з 7 на 8 лютого 1943 року. Таким чином з’явився антинімецький фронт УПА, який існував протягом усього часу німецької окупації України.
Разом з тим у своїй доповіді історик навів десятки фактів із німецьких та радянських документів про бої між українськими повстанцями та німецькими окупантами. Зокрема, як зазначив Іван Патриляк, протягом липня 1943-го УПА здійснила 295 атак на німецькі опорні пункти, 682 саботажні акції на залізниці, 119 нападів на господарські об’єкти. Наступного місяця активність націоналістів ще більш посилилася – 391 напад на німецькі гарнізони, 1034 диверсії на залізниці, 151 атака на підприємства. Влітку 1943 антинімецька боротьба перекинулася на територію Галичини.
Загалом же, за словами історика, під час боїв і сутичок з окупантами у червні-вересні 1943-го загинуло 1237 українських повстанців і понад 3 тисячі гітлерівців і їх союзників. Тому з метою придушення повстанського руху німці проводили масштабні військові операції, у яких брали участь тисячі військових. Окрім того, нацисти почали інформаційну війну проти УПА, зображаючи її у своїх листівках більшовицьким утворенням.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
валентин Показати IP 11 Листопада 2008 17:44
КАкие поддонки эти историки , за пайку и 30 гривен все что угодно докажут
Анонім Показати IP 11 Листопада 2008 18:32
А що вже говорити за тих "істориків" які заперечують геноцид проти українців?
Dream Показати IP 11 Листопада 2008 19:26
2 валентин: доведи зворотнє!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus