USD 41.20 41.50
  • USD 41.20 41.50
  • EUR 41.35 41.70
  • PLN 10.30 10.55

Лабораторній миші виповнилося 100 років

28 Лютого 2009 12:10
Сто років тому вчені вперше почали використовувати мишей в лабораторних цілях, у результаті чого було зроблено чимало фундаментальних відкриттів. Про це 28 лютого повідомляють «Волинські Новини».
У 1909 році в Гарвардському університеті вчені почали систематично використовувати мишей в наукових дослідженнях, а студенти –у процесі вивчення біологічних наук.
Рівно сто років тому дипломант Кларенс Кук Літтл почав збирати гризунів з найкрасивішим і найніжнішим хутром. Він заклав першу генетично чисту популяцію мишей в результаті схрещування близькородинних особин. Як повідомляє видання, Літтл увійшов в історію як Mouse Man після того, як у 1929 році заснував у Мені Jackson Laboratory. Фабрика мишей, як її тепер називають, постачає в лабораторії усього світу майже 10% з 25 мільйонів гризунів, яких використовують для проведення дослідів.
Життя лабораторних тварин суворо регламентоване, наданий їм простір обмежується кількома десятками сантиметрів. День гризунів розпочинається з гімнастики, вправ по збереженню рівноваги на колесі, далі йде проходження лабіринту, плавання, ін'єкції, анестезія - так мишам доводиться жити в лабораторіях всього світу ось уже сто років, пише La Repubblica.
Крім того, в останнє десятиріччя в мозок мишам вживлювали людські нейрони, а намагаючись перемогти дистрофію, вчені нарощували мишам м'язову масу, що на 70% перевищує обсяг мускулатури звичайного гризуна. Дослідники також створили екземпляри, які не бояться котів.
Останню Нобелівську премію з хімії вчені отримали за те, що змогли зробити деякі органи мишей фосфоресцируваними. До того ж, на мишах були відтворені психічні захворювання, якими тварини зазвичай не страждають: шизофренія, аутизм, депресія.
Дослідники також часто експериментують над пам’яттю мишей, видаляючи страшні спогади, наприклад, про зустріч з кішкою.
Найрізноманітніші хвороби людства, як і способи їх лікування вчені вже сто років тестують на цих гризунах.
Нагадаємо, що раніше японські вчені створили клони мишей, які були заморожені 16 років тому, спростувавши гіпотезу про те, що заморожені клітини непридатні для клонування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus